Bu bülten Adalar C-19 Danışma Kurulu editörlüğünde hazırlanmakta
ve adalidergisi.com tarafından desteklenmektedir.
Merhaba,
Koronavirüs salgınında ülkemizde 3’üncü ayı geride bıraktık. “Normalleşme”ye dönülmesiyle artan vaka sayısı düşmüyor. İstanbul’un da içinde olduğu 43 ilde maskesiz sokağa çıkma yasağı geldi. Yasağa Adalar’da ve Adalar yolunda büyük oranda uyuluyor. Bu sevindirici. İstanbul’un tek haneli vaka sayısı olan tek ilçesi Adalar bugüne kadar korundu. Bundan sonrası da elimizde.
KORUNAda bülteni bunun için. El verelim, yaygınlaştıralım, paylaşalım…
Bu haftanın yenileri
Bültenin bu sayısında yeniliklerimiz var. Mizah, salgının yarattığı psikolojik sorunlarla başetmede en önemli silahımız. Mizahsız günümüz olmasın. Haftanın mizahı köşesi bunun için. KORUNA’da derken sadece Adalar'ı salgından korumak değil niyetimiz. Doğası, mimarisi, kültürü ile eşsiz olan Adalar'ı her yönüyle korumak hep gündemimizde olacak. “Edebiyatta ve Anılarda Adalar” köşemizi bir hatırlatma, kulağa küpe diye açtık. Yayımlanmış anılardan, kitaplardan seçme bölümler bu köşemizde olacak bundan böyle.
Haftanın yeni ve çok paylaşılan videolarına da yer vereceğiz. Siz de çok sevdiklerinizi bizimle paylaşın. Linkini gönderin yeter.
Anketimize katılın. Bülteni birlikte geliştirelim
Küçük bir anket hazırladık. Fazla zamanınızı almayacak. Siz de katılın, paylaşın ve katkılarınızla daha iyi bir haberleşmemiz, paylaşımımız olsun... Buradan ulaşabilirsiniz.
İyi haftalar…
Covid-19
Adalar - İstanbul
- Adalar C-19 Danışma Kurulu 10’uncu toplantısını 22 Haziran Pazartesi günü yaptı. Toplantı sonrasında Adalılar ve ilgili kurumlarla paylaşılmak üzere hazırlanan duyuruda yine üç şey hatırlatıldı: “Sosyal mesafe, maske ve el temizliği. Açık havadan korkmayalım. Kapalı ortamlardan uzak duralım.”
- Adalar’da takipteki toplam vaka sayısı halen tek haneli sayılarda. Ancak aile hekimlikleri tarafından takibi yapılanlar arasında ikametgahları başka yerlerde olan Ada sakinleri bulunmuyor.
- Adalar’daki plajlarda yüzme suyu kalitesi ölçümleri 16 Haziran’da yenilendi. Yapılan ölçümlerde çıkan sonuçlar, plajların tamamına yakınında 3 Haziran’a göre artan bir kirliliğe işaret ediyor ama tahlil sonucu elde edilen koli basili değerleri, plajları, yüzülebilir sınırlar içinde “iyi” olarak tanımlıyor.
- Salgın nedeniyle mart ortasından beri kapalı bulunan Adalar müzeleri pandemi koşullarına uygun düzenlemeler ve önlemlerle açıldı. Adalar Müzesi ve İnönü Müzesi 16 Haziran, Sait Faik Müzesi ise 17 Haziran Çarşamba günü kapılarını açtı.
- Maske takmayanlara 22 Haziran’dan itibaren 900 TL ceza uygulaması başladı.
- Bisiklet kullanırken maske takmak zorunlu değil. İstanbul genelinde ve Adalar’da bisiklet kullanırken maske takmakla yükümlü olup olmadıkları sorusu İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından yanıtlandı ve Sözcü gazetesinin haberine göre, zorunlu olmadığı bildirildi.
İstanbul
- İstanbul’da tüm işyerlerinin mesainin hemen hemen aynı saatlerde başlayıp bitiyor olması toplu ulaşım araçlarında yoğunluğa neden oluyor. MMO'dan toplu taşıma araçlarındaki yoğunluğu azaltmak için kademeli mesai sisteminin devreye alınmasını önerdi. Bu öneri 6 haziran tarihli İBB Bilimsel Danışma Kurulu tarafından da gündeme getirilmiş ancak dikkate alınmamıştı.
- Adalar C-19 Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Benan Müsellim, e-devlet üzerinden aldığı son 5 yıllık verilerle, İstanbul’da 1 Ocak – 22 Haziran günleri arasında ortalama ölüm sayılarıyla, 2020 ölüm sayılarını karşılaştırdı. 2020’de gerçekleşen ölümler 5 yıllık ortalamanın yaklaşık 4800 üzerinde.
Türkiye
- Sağlık Bakanlığı artık koronavirüs hastalarıyla temaslı olan kişilere semptom görülmemesi halinde test uygulamayacak. Doktorların PCR testi isteme ölçütleri de sınırlandırıldı. Karar doktorlar tarafından tepkiyle karşılandı.
- Tırnak yeme alışkanlığından kurtulamadı, yaşamını yitirdi. İzmir’in Selçuk ilçesinde taksicilik yapan Tunç Talay, koronavirüs nedeniyle 46 gündür tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Uzman Doktor Ülkümen Rodoplu, "Virüs dışarıda çok çaresiz ancak içeride çok güçlü. Bu yüzden el yıkayana kadar ellerimize sahip olmamız çok önemli" dedi.
- Almanya'nın, ülkeye girişlerde 14 günlük karantinadan muaf tutulmak için gereken son 48 saatlik koronavirüs test sonucunu kabul ettiği ülkeler arasında Türkiye yer almadı.
- Pınar Okyay, çok tartışılan ikinci dalga konusunda yazdı. Okyay “İkinci dalga olabilir. Belki başka dalgalar da. Bu bize bağlı. Nihayet ve en geniş anlamda; insanlık olarak yapacağımız seçimlere bağlı.” dedi.
Dünya
- Güney Kore’de ikinci dalga başladı. Güney Koreli yetkililer, koronavirüs salgınında ikinci dalganın sonbahar ya da kış aylarında başlayabileceği yönündeki tahminlerinin yanlış çıktığını, Güney Kore'de ikinci dalganın başladığını açıkladılar.
- Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, Covid-19 için kapalı alanlarda ısıtma ve havalandırma sistemleri konusunda rehber yayınladı.
Covid-19 üzerine daha fazlasını günü gününe izlemek için tıklayın.
Bülten özel
Gündüz Vassaf ve Marianna Vasilliadiz KORUNAda Özel’in bu haftaki konukları. Pandemi döneminde Dünya, Türkiye ve Adalar… Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak derken, her şey eskiye mi dönüyor? Tıklayın, dinleyin (süre 56:36). |
Ne var, ne yok?
Adalar
- Ulusal ve yerel basında çıkan ve sizin için derlenen Adalar haberleri günü gününe burada(Haber akışına verdiği destek için Marjinal Porter Novelli’ye teşekkür ediyoruz.)
- Adalar’da bu haftanın en çok konuşulanı, 19 Haziran’da İBB Başkanı İmamoğlu’nun Adalar ziyareti ve faytonlar yerine konulan akülü ulaşım araçlarının kullanım ve test sürüşlerinin Adalar Kaymakamlığı kararıyla durdurulması oldu. İmamoğlu bu karara tepki gösterdi ve “kaymakam bey başından itibaren sürecin içindeydi. Bugün neden böyle bir telaşa düştü anlayamadım” dedi. İmamoğlu, bu iş çözülür, başka alternatifi de yok zaten” dedi.
- İmamoğlu ziyaret öncesinde KORUNAda bültenin sorularını yanıtladı ve atların Adalar yaşamında yer almaya devam edeceğini, ama bunun yolunun fayton olmayacağını söyledi. İmamoğlu ayrıca kullanıma girecek araçlar için “acil çözüm için bulduğumuz araçlar” tanımı yaptı ve “Bir yarışma ile Adalar’a özgü bir tasarım yapılması ve mümkünse yerli bir üretimle kalıcı araçların hizmete girmesi de hedeflerimiz arasında.” dedi.
- “Adalar’da fayton dönemi bitti, sorun bitmedi” başlıklı Fulya Soybaş’ın haberi 22 Haziran’da Hürriyette yayımlandı. Haberde Adaların Atları Platformu ile Haykurder ve Haçiko dernekleri sözcülerinin görüşlerine yer verildi.
- Bu haftanın dikkat çeken haberleri arasında Heybeliada Sanatoryumu Atıl Kaldı başlıklı İHA foto haberi de var. Sanatoryumun Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edileceği konuşulurken yapılan bu haber ilginç.
- İBB, İstanbul’da ilçe bazlı deprem hasar raporu hazırladı. Raporda yıkılacak bina, yaşanacak ölüm ya da yaralanma sayıları ile ilgili tahminler yer alıyor. Beklenen İstanbul depreminde Adalar’da ne olacak, bu raporda.
Dünya Mirası Adalar
“Organik Ulaşım Yaklaşımı” üzerine geliştirdiği model ve Dünya Otomobilsiz Şehirler Ağı’nın ve Uluslararası Şehir ve Bölge Plancıları Birliği’nin ve Walk21Yaya Derneği Federasyonu’nun Türkiye delegasyon üyesi Dr. Kevser Üstündağ Açık Radyo - Dünya Mirası Adalar programının 23 Haziran konuğuydu. Programda Adalar’ın tüm yollarının yaya yolu olarak tanımlanmasının ne anlama geldiği konuşuldu.
Haftanın yeni kitapları
Adil Bali kendi çocukluğunun, gençliğinin ‘Büyükada penceresinden’ yansıyan hatıraları ve iyiliksever bir karakterin öyküsünü gelecek nesillere aktarmak için kaleme aldı: “Horoz Reis: Efsane Reis’in Büyükada Yılları”. Kitap haziran ayında Adalı Yayınları’ndan çıktı. Kitapçınıza sorunuz.
Edebiyatta ve Anılarda Adalar
Prinkipo’da da hayli iyi bir yerel yönetim var.
Prens Adaları’nın hepsinde olduğu gibi Prinkipo’da da hayli iyi bir yerel yönetim var. Bu yönetim mülk sahiplerinin oylarıyla seçilen bir “Konsey” şeklinde. Bir şekilde bazı vergileri toplama yetkisi mevcut. Ancak bu konuda aşırıya kaçmamaya dikkat ediyor. Nedeni de toplanan paranın şehre yollanması ve ortak bir fon oluşturmasıdır. Bu fonun her zaman adaların yararına kullanılması alışkanlığı yok. Bu nedenle aydınlatma, polis, adaların gelişimi -en azından Prinkipo’nun gelişimi- için yapılan harcamalar zengin kişilerin gönüllü bağışlarından karşılanmaktadır. Burada eşekler ve at arabaları için de vergiler var. Bu vergiler çöplerin uzaklaştırılmasında ve yolların bakımında kullanılıyor. Sistemin bütünü mükemmel belediyecilik anlayışına uymuyor. Sahildeki şehir merkezinde 30 kadar ‘zaptiye’ adı verilen polis bulunmaktadır. Görevleri sükuneti sağlamak, iskeleyi ve limanı denetlemek, sokak lambalarını yakmaktır. Zaptiyeler, boyu 12 mil (doğrusu 4 mil olacak, ç.n.) olan adanın derinliklerine nadiren girerler.
Samuel Sullivan Cox, 1887, Prinkipo’da Tatlı Yaşam, s. 26, Adalı Yayınları, Çeviri: Baki Çokneşeli
Göze - Kulağa - Kağıda - Mideye
Bu haftanın müziği ve podcast serisi Evrim Sümer’den (Büyükada)
- Sadece sabahları değil günün her saatinde dinlenebilecek bir liste. Morning Classical
- Podcast için Nilay Örnek’ soruyor: “Nasıl olunur?”
Bu haftanın filmi Lale ve Teoman Göral ailesinden (Büyükada)
Okuma listesi yine Serhat Baysan’dan (Heybeliada) istedik. Koşullara uygun öneriler devam ediyor:
- Kötülüğün Sıradanlığı, Hannah Arendt, ç. Özge Çelik, Metis Yayınları
- Kolera Günlerinde Aşk, Gabrorl Garcia Marquez, ç. Şadan Karadeniz, Can Yayınları
Selin Kutucular (Büyükada) her hafta bize bir yemek tarifi yapacak. Afiyet olsun.
Bu hafta “fırında ekmek kırıntılı domates”.
Malzemeler: Zeytinyağı, 3 pembe domates, ¼ su bardağı iri çekilmiş ekmek kırıntısı, ¼ su bardağı taze rendelenmiş parmesan, (İzmir tulumu, eski kaşar..), 1 çorba kaşığı doğranmış maydanoz, 1 tatlı kaşığı doğranmış taze kekik yaprağı, 1 çorba kaşığı nar ekşisi, tuz, taze çekilmiş karabiber
Fırını üstten ısıtmalı 230 dereceye getirin. Fırın kabınızı 1-2 çorba kaşığı zeytinyağıyla yağlayın. Domatesleri ½-1 cm eninde yuvarlak doğrayın, fırın kabınıza birbirlerinin kenarından üzerine çıkacak şekilde yerleştirin. 1 çay kaşığı tuzu üzerine serpin. Başka bir kapta ekmek kırıntısını, parmesanı, maydanozu, kekiği, 2 çorba kaşığı zeytinyağını, bir tutam tuzu ve yarım çay kaşığı karabiberi karıştırın. Bu karışımı domateslerin üzerine yayın. Fırında ekmek kırıntıları renk alana kadar pişirin. Benim ekmek kırıntılarım karabuğdaydan olduğu için ben pişirme derecesini domateslerin kabuklarının hafifçe renk almasına göre ayarladım. Fırından çıkartınca çok az zeytinyağı ve bir çorba kaşığı nar ekşisini üzerinde gezdirin ve servis edin.
Biraz da gülelim
Korona günleri kasvetli günler. Henüz çıkabilmiş değiliz o havadan. Mizah en önemli ilacımız. Yüzümüzden gülümseme eksik olmasın. Buyurun:
Bu haftanın objektiflerine takılanlar
Bu alana her hafta bize ulaşan fotoğrafları koyuyoruz. Siz de fotoğraflayın, mümkünse nerede çekildiğini yazın ve Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresine yollayın. Fotoğraflarınız haftalık olarak görüntüleneceği gibi, sonrasında da müze arşivinde saklanacak ve değerlendirilecek.