Haluk Eyidoğan

Bu raporda, en son Heybeliada’da 21 Ağustos 2021’de yaşanan büyük orman yangını ile ilgili tespit ve öneriler yanı sıra, diğer Adalarımızda da yaşanmış orman yangınları ile ilgili bugüne kadar yazılmış rapor, makale ve yapılmış söyleşilerden alıntılar rapora eklenmiştir.
Olası büyük bir depreme karşı Adalar İlçesinde deprem güvenli yaşamın sağlanması ve tarih ve kültür mirası dahil tüm yapıların projelendirilerek ve güçlendirilerek geleceğe miras bırakılmasının bir yöntemini bulmamız gerekiyor.
Adanın tarihsel ve doğal kimliğine önem veren Adalılar olarak planın korumaya yönelik yaptırımlarının uygulanabilen ve sürdürülebilir bir yapıda olması dileğimizdir. Adaların nüfusu artmasa dahi son yıllarda demografik yapısında bazı değişikliklerden ve günübirlik gelen ziyaretçi yoğunluğunun yarattığı ihtiyaçlardan dolayı plan yapımı sürecinde bazı baskıcı dış talepler gelebilir. Planın bu baskıları bertaraf edecek ve yöneticilerin ödün verme durumuna gelmemesini sağlayacak bir yapıda oluşmasını umut ediyoruz.
Prens Adaları üç önemli tehlike ile karşı karşıya; deprem, yangın ve tahribat. Kuzey Marmara Fayı’na en yakın konumu nedeniyle deprem, adalarımızın ormanlarını ve ahşap binalarını tehdit eden yangın ve imar, çevre ve trafik kargaşası kaynaklı tahribat.
Heybeliada Gönüllüleri Derneği 2018 yılında Adalar Kent Konseyi, Adalar Vakfı, Heybeliada Kütüphane Derneği, Cesaret Derneği, Heybeliada Spor Kulübü Derneği, Heybeliada Su Sporları Kulübü Derneği ve Arka Güverte Platformu'nun çeşitli tarihlerde düzenlediği etkinliklerine katkı ve katılım sağladı.
Çarşamba, 04 Nisan 2018 17:10

Yeni Deprem Yönetmeliği Ve Adalar

17 Ağustos 1999 Gölcük depremi sonrası ortaya çıkan en önemli gerçeklerden biri de Türkiye’de deprem kayıp risklerinin istenilen düzeyde azaltılamadığı olmuştur. Afet risklerinin azaltılması süreci risk yönetimini temel alan bütüncül bir afet yönetimi düzeni kurmayı gerektirir.
Salı, 05 Eylül 2017 17:00

Tsunami ve Prens Adalarımız

Depremin Adalarımıza yakınlığı düşünülürse ilk ve en yüksek tsunami dalgaları Yassıada, Sivriada ve Tavşanadası’na (Neandros Adası) ulaşacaktır. Adaların kuzeye bakan kıyılarında tsunami tırmanma yükseklikleri daha düşük olacaktır.
Pazartesi, 17 Temmuz 2017 17:52

Mehtabiye Konseri

Heybeliada Gönüllüleri Derneği’nin gelenekselleştirerek sürdürdüğü Mehtabiye Konserleri bu yaz, 9 Temmuz 2017 tarihinde Heybeliada Su Sporları Kulübü’nün bahçesinde, akşam saat 21.30’da gerçekleşecek.
Pazartesi, 17 Temmuz 2017 16:57

Heybeliada’da 2017’nin ilk STK buluşması

Heybeliada Gönüllüleri Derneği tarafından geçen yıl başlatılan Heybeliada STK buluşmalarının ilki 16 Haziran 2017 akşamı Saat 21.30’da Heybeliada Su Sporları Kulübü’nde düzenlendi. Toplantının ana gündem maddesi Heybeliada’daki Eğitim kurumlarının altyapılarının iyileştirilmesi için yapılabilecekler idi.
Marmara Denizi’nde olması beklenen olası büyük depremin başta İstanbul olmak üzere Marmara’daki yerleşmelerde kayıplarını azaltmaya yönelik hazırlık ve önlem için yapılması gereken çalışmalardan biri de yapıları deprem güvenli duruma getirmektir.