Adalar Kent Konseyi ile Barış İçin Müzik Vakfı arasında, Adalar ilçesinde okuyan 5-14 yaş arasındaki çocukların müzik eğitimi ve Adalar Çocuk Orkestrası kurulması konusunda 4 aydır yapılan görüşmeler sonuçlandı ve 15 Haziran 2016 tarihinde protokol imzalanarak proje uygulama aşamasına geçti.
6 Mart 2016 pazar günü Enka Oditoryumu’nda Adalar Kaymakamı Hikmet Dengeşik’in de katılımıyla Adalar İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde müzik eğitimi alan öğrenciler ve velileri ile Barış İçin Müzik Orkestrası’nın verdiği konseri izlemiştik. Konser sonrasında Adalar Kaymakamı Hikmet Dengeşik ve Adalar İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Eren’in de desteğiyle Adalar ilçesinde orkestra kurulması için proje oluşturduk. Orkestra iki yıldır müzik eğitimi alan ve eğitime yeni başlamak isteyen öğrenciler ile hayata geçirilecekti.
Bu temelde Barış İçin Müzik Vakfı ile iletişime geçip ilk adımları attık. Haziran ayına kadar geçen sürede yoğun bir emek-çaba ve program sonucunda çalışmalarımızın ilk ürününü aldık.
15 Haziran 2016’da ilk olarak Şehit Murat Yüksel İlkokulu’nda öğrencilere-velilerine ve öğretmenlere küçük bir yaylı sazlar konseri verildi. Konser, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İlhami Oral, Şehit Murat Yüksel İlköğretim Okul Müdürü Recep Kızılırmak, Adalar Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Satıoğlu, Adalar Kent Konseyi Eğitim Grubu Başkanı Nezih Bayraktar, Barış İçin Müzik Vakfı Başkanı Mehmet Selim Baki, orkestranın eğitimcileri, iki orkestra şefi ve 8 genç müzisyenin katılımı ile gerçekleştirildi.
Adalar Kent Konseyi Eğitim Çalışma Grubu adına Nezih Bayraktar da bir konuşma yaparak gerçekleştirecekleri projeyi anlattı. Orkestra eğitmenlerinden Berker Ünsal ve Adalar Kent Konseyi’nden Pınar Satıoğlu da, velilerin proje ile ilgili sorularını yanıtladılar. Veliler ve öğrenciler okuldan ayrılırken daha şimdiden Adalar’da ilk konserlerini ne zaman vereceklerini konuşmaya başlamışlardı.
Adalar Orkestrası için protokol imzalanıyor
Adalar Kent Konseyi bahçesinde misafirlere sunulan ikramdan sonra, aylardır çalışması yürütülen proje somutlaşıyor. Adalar Kent Konseyi Genel Sekreteri Abdurrahman Küçüksarı, Barış İçin Müzik Vakfı Başkanı Mehmet Selim Baki çocukların geleceği için büyük bir umut olan projenin protokolünü imzalayarak orkestranın kuruluşunun ilk adımını atıyorlar. Orkestra, tamamen ücretsiz ve 5-14 yaş aralığı olup projeye katılmak isteyen Adalı çocukların tümüne açık.
Bu projenin fikir sahibi ve yaşama geçmesi için emek veren Pınar Satıoğlu bu fikrin oluşma sürecini ve projeye dönüşme yolculuğunu Adalı Dergisi’ne şöyle anlattı:
Barış İçin Müzik uzun yıllardır takip ettiğim bir projeydi. Vakfın 10. yıl konserlerini Zorlu PSM’de 15 Kasım 2015’de izledim. Yaklaşık 300 çocuk sahne aldı ve Yekta Kara’nın özel sunumuyla muhteşem bir konser verdi. O gece, neden Adalar’da böyle bir orkestrayı hayata geçirmeyelim diye düşünmeye başladım. Konser sonrasında vakfın danışma kurulunda yer alan adalı dostumuz Behiç Ak ile görüştüm, vakfın başkanı Mehmet Selim Baki ile görüşmemi sağladı. Barış İçin Müzik Vakfı projeyi hayata geçirmek isteyen kurum ve kişilere tamamen gönüllü olarak eğitim desteği sağlıyor. Mehmet Bey; istekli öğrenci, öğretmen ve çalışma yeri varsa mutlaka başarılı olabileceğimizi söyleyip beni cesaretlendirdi. Konuyu Adalar Kent Konseyi Yürütme Kurulu’na sundum. Olumlu karardan sonra Kent Konseyi Eğitim Çalışma Grubumuz ile çalışmalara başladık. Projeyi Adalar Kaymakamı Hikmet Dengeşik ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Eren’e anlattık, çok olumlu karşılandı.
Adalar İlçesi’nde iki yıldır ilçe halk eğitim bünyesinde keman-piyano dersi alan 46 öğrenci ve veliyi Eğitim Çalışma Grubumuzun faaliyeti olarak 6 Mart 2016 günü, vakfın öğrencilerinin Enka Oditoryumu’ndaki ‘Neşeli Pazarlar’ konserine götürdük. Konsere davetimiz ile gelen kaymakamımız Hikmet Dengeşik, öğrenciler, veliler ve hocalarımız konserden çok etkilendi, proje hızlandı ve geçtiğimiz hafta protokol imzalandı. Adalar Kent Konseyi olarak enstrüman sıkıntısı olan öğrencilerimize enstrüman desteği vereceğiz.
Barış İçin Müzik 10 yıldır çocuklara karşılıksız müzik eğitimi olanağı sağlayarak, çocukların ve ailelerin aktif katılımıyla bir dayanışma ve paylaşım merkezi oluşturmuş. Bizler de Adalar Çocuk Orkestrası’nı hayata geçirebilirsek eminim Adalar İlçesi’nde büyük bir farkındalık yaratabileceğiz. Vakıf bize gönüllü eğitim desteği vererek orkestra kurulumunda tecrübelerini paylaşacak. Adalar Kaymakamlığı onayıyla Adalar İlçe Milli Eğitim, Adalar İlçe Halk Eğitim Merkezi ve Adalar Kent Konseyi olarak elbirliği ile önümüzdeki aylarda orkestranın ilk adımlarını atacağına inancımız tam. Eğitimler ilçe milli eğitimin okullarında, halk eğitim merkezi bünyesinde çalışan öğretmenler tarafından verilecek.
Müzik; verdiği pozitif etki ile sahneye koyan ve dinleyen tüm insanların hayatındaki güzellikleri arttırıyor. Adalı dostlarımız projeyi bilmeyenlere anlatarak ya da kullanmadıkları enstrümanları Adalar Çocuk Orkestrası’nda yer almak isteyen, ancak enstrüman temin edemeyen öğrencilerle paylaşarak bize destek olabilirler. Tüm sorular için Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresinden detaylı bilgi alabilirler.
“Çocuklara güvenirsek başaramayacakları yoktur!” diyor projenin mimarı Mehmet Selim Baki. Bizler de bu inançtayız. Başaracağımız proje ile elbirliği ile yapılan nicelerine örnek olacağız.”
Barış İçin Müzik Vakfı
Barış için Müzik, Mimar Mehmet Selim Baki tarafından 2005 yılında kuruldu. Baki’nin gençlik hayali olan bu girişim, eşi Dr. Yeliz Baki ile sürdürdükleri çalışma sonucunda 2011 yılında Barış için Müzik Vakfı’na dönüştürüldü. Bugün Barış için Müzik Vakfı çatısı altında Barış için Müzik Senfoni Orkestraları (Beethoven, Mozart, Vivaldi), Barış için Müzik Korosu, Barış için Müzik Bakır Üflemeliler Topluluğu, Barış için Müzik Yaylı Orkestrası ve Yaylı Beşlisi, Barış için Müzik Caz Topluluğu, Barış için Müzik Flüt Orkestrası ve Tahta Nefesliler Beşlisi çalışmalarına devam ediyor.
Temel amacı, mümkün olduğu kadar fazla çocuğa karşılıksız müzik eğitimi olanağı sağlamak ve barışın sesini müzikle duyurmak olan Barış için Müzik Vakfı, Edirnekapı’da, bugüne kadar imkânları sınırlı binlerce çocuğa ortak sosyal ve kültürel yaşam alanları oluşturarak, sanata katılım hakkı önündeki engelleri kaldırmayı hedefledi. Barış için Müzik, kurulduğu semtin sosyal dokusuyla bütünleşmiş, çocukların ve ailelerin aktif katılımıyla bir dayanışma ve paylaşım merkezi oldu. Kapılarını hiçbir ayrım gözetmeden müzikle buluşmak isteyen tüm çocuklara açtı.
“El Sistema”
Venezuela’da yaklaşık 40 yıl önce kurulan, çocuklara karşılıksız müzik eğitimi vermeyi hedefleyen “El Sistema” hareketinin kurucusu José Antonio Abreu ve vakıf kurucuları Mehmet Selim Baki ile Dr. Yeliz Baki bir araya gelerek “Dostluk Anlaşması” imzaladı. Bu anlaşmayla Barış için Müzik “El Sistema Türkiye” olarak tanınırken iki oluşum arasında kurulacak yeni işbirliklerinin temeli atılmış oldu.
Jose Antonio Abreu isimli Venezuelalı bir piyanist, ekonomist, eğitimci, aktivist ve politikacı 1975’de bir vakıf kurarak “El Sistema” diye bir programla Venezuela’da binlerce sokak çocuğunun enstrüman çalmayı öğrenmesini sağlıyor. 150,000’den fazla sokak çocuğu enstrüman çalmayı öğrenmiş ve dünyanın en iyi orkestralarına gidiyorlar.