İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 25 Eylül 2019 günü "Sokak Hayvanları Çalıştayı" düzenlendi. Türkiye hayvan hakları hareketinde ilk kez bu kadar kapsamlı bir çalışma İBB tarafından gerçekleştirildi.
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Murat Yazıcı'nın açılış konulmasıyla başlayan toplantı, Amerika'dan gelen Best Friends Animal Society CEO'su Gregory Castle'ın konuşmasıyla devam etti. Mr Castle Amerika'daki “no-kill shelter” barınağının sahibi bir STK temsilcisi olarak, uyutmanın yasal olduğu bir ülkede yaşadıkları zorlukları, uyutmayı engelleme yolculuklarını, genel olarak kısırlaştırma ve sahiplendirmenin neden gerektiğini, kaynak sağlamak için yapılan etkinlikleri ve buna benzer birçok tecrübesini paylaştı.
Toplantının ikinci bölümünde katılımcılar gruplara bölündü ve 16 ayrı gruba temel sorunlar konu başlıkları olarak verildi. Gün boyunca devam eden çalıştayda her grup kendi konu başlığıyla ilgili çalışmalar yaptı ve sonunda çözüm önerilerini içeren birer manifesto yayınladı.
Hayvan hakkı savunucu dernekler, belediye veteriner hekimleri, İstanbul Veteriner Hekimler Odası üyeleri, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi yetkilileri toplantıya davet edilmişti. Üremenin kontrolü ve kısırlaştırma, yaralı ve muhtaç sokak hayvanlarının tedavi ve bakımı, besleme, şehir içi ve dışından hayvan hareketleri gibi konular çalışma masalarında ele alındı. İki bölüm halinde yapılan çalıştayda ilk önce katılımcılar tarafından sorunun kökeni araştırıldı, ikinci bölümde ise çözüm önerileri tartışıldı.
Grup çalışmalarından sonra her grubun sözcüsü çözüm önerileri ve manifesto cümlelerini katılımcılar ile paylaştı. Çalıştay sonunda söz alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gıda Daire Başkanı Zuhal Bostan yıllardır hayvan severler tarafından dile getirilen olumsuzlukların giderilmesi için ekip olarak yoğun bir çalışma başlattıkları bilgisini vererek tüm gün yoğun bir çalışma gerçekleştiren katılımcılara teşekkür etti.
Çalıştayda ortaya konulan manifestolardan başlıcalarını, tüm ilçe belediyelerinin kısırlaştırma birimi kurmaları, gönüllüler ile ilçe belediyelerinin sokak hayvanlarının sorunlarının çözümünde el birliğiyle çalışmalarının önemi, tıbbi, etik ve tüm ilçelerde eş zamanlı kısırlaştırmalar için belediyelerin, veteriner hekimler odasının ve semt kliniklerinin işbirliği yapmasının önemi, Büyükşehir Belediyesi'nde Veteriner İşleri Müdürlüğü'nün Muhtarlıklar ve Gıda Daire Başkanlığı altındaki bir müdürlük olarak değil, ayrı bir Başkanlık olması, kadrolarının ayrı bir teşkilat olarak konumlandırılması oluşturuyordu.
Ekrem İmamoğlu ve ekibine yapıcı yaklaşımları için, her bir katılımcının görüşüne kıymet verdikleri için teşekkür ediyorum .
Pınar Satıoğlu, yerel hayvan koruma gönüllüsü