Cuma, 02 Ekim 2015 22:15

Sürrealizm

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)
Joan Miro - Harlequin's Carnival - 1925 Joan Miro - Harlequin's Carnival - 1925

Freud’un çalışmalarından etkilenerek gerçeklik yerine rüyalarla ilgilenen bu akım, siyasi ve edebi akım olarak yoluna devam ederken, fotoğraf ve sinema sanatını çok etkilemiştir.

Şair Andre Breton tarafından 1924’de Paris’te başlatılmıştır. Sigmund Freud’un ve Karl Marx’ın yazılarından etkilenen Breton ve arkadaşları, insan düşüncesinin özgür bırakılması gerektiğine inanmışlardır ve en büyük desteği görsel sanatlar da bulmuşlardır. Paplo Picasso’nun çalışmaları, Chirico’nun çalışmaları ve Dadistlerin rastgele işleri onların kılavuzu olmuştur.

Chirico’nun çalışmalarıyla başlayan akım Rene Magritte’nin ölümüne kadar devam eder. En iyi zamanlarını 1924-1945 yılları arasında; Marx Ernest, Joan Miro ve Salvador Dali’yle ivme kazanmıştır.

Andre Breton, Freud’un bastırılmış bilinçaltı teorilerinden etkilenmiş ve onun için bu teoriler siyasi ve psikolojik anlamlar taşımıştır. Burjuvaziye bir başkaldırı olarak görmüştür sürrealizmi.

1945 yılına kadar Paris sürrealizmin merkezi konumundaydı. Max Ernest, Andre Masson ve Joan Miro’ya daha sonraları Rene Magritte katılmıştır. Rüya imgeler, kullanıyorlardı. 1929 yılında bu tür rüyamsı imgeleri Salvador Dali de kullanmaya başlamıştır.

Fransa merkezi olmasına rağmen akım gücünü çeşitli milletlerden oluşan sanatçılardan alıyordu. Max çalışmalarını Alman romantizmine dayandırırken Dali ve Miro, İspanyol ve Katalanlardan besleniyorlardı.

İkinci dünya savaşının çıkmasıyla birçok sanatçı New York’a gitti. Andre Breton ve Duchamp’ın düzenledikleri sergiye Avrupa ve ABD’den 50’ye yakın sanatçı katılmıştır. Sürrealizm reklam ve sinema sektörü üzerinde kalıcı etkiler bırakmıştır. Bu etkinin gücünden dolayı Sürreal kelimesi fantastik ve rüyamsı olan her şeyi kapsar hale gelmiştir.

 

 

Max Ernst (1891-1976)

max ernst the robing of the bride 1940 280xMax Ernst - The Robing of the Bride - 1940Freud’un yazılarını okumasıyla bu sanata olan ilgisi artmıştır. Kendi bilinçaltı etkisini göstermek için yeni teknikler ortaya çıkarmıştır. Frottage (kazımak), decalcomania (kâğıttan cama veya tahtaya resim çıkarma sanatı). Ayrıca çok sayıda kolajlar üretmiştir.

 

 

Joan Miro (1893-1983)

Ressam heykeltıraş ve grafik sanatçısıdır. Katalan kültüründen etkilenmiştir. Eserleri her ne kadar naif ve çocuksu gözükse de içlerindeki güçlü vahşet unsuru görmezden gelinemez.

 

 

Giorgio De Chirico (1888-1978)

Sanat eğitimini Atina ve Londra’da almıştı. Nietzsche’den etkilenmiştir. Çalışmaları sürrealist sanatçıların üzerinde etki bırakmıştır. İzleyicinin alışılagelmiş bakış açısını rahatsız edici bir hale getirirdi.

 

 

Salvador Dali (1904-1989)

salvador dali the persistence of memory 1931 280xSalvador Dali - The Persistence of Memory - 1931Sürrealist sanatçıların en tanınmışıdır. Andre Breton ve Freud’dan etkilenmiştir. Modern yaşamı değiştirmek için fantastik ve hayali imgeler kullanmıştır. Paranoyak-eleştirel aktivite adında yeni bir imge yaratma tekniği oluşturmuştu. Bu yöntem objeye odaklanarak başka bir obje görene kadar bakmayı içeriyordu. Sürrealist gruptan, İspanya İç Savaşı’ndan sonra Franco’ya verdiği destekten dolayı atılmıştır.

 

 

Rene Magritte (1898-1967)

rene magritte the human condition 1933 280xRene Magritte - The Human Condition - 1933Belçikalıdır. Onun kahramanı Chirico’ydu. Ama kendisi daha sıradan çalışmalar yapmıştır. Çalışmalarında hayali mantıksızlığı kullanmıştır. Katılığa ve oranlara başkaldırır ve sanatla fiziksel dünya arasında olan ilişkiyi sorgular.

Son değişiklik Cumartesi, 03 Ekim 2015 18:34
Yorum yapmak için oturum açın