İstanbul Adaları’nın kentsel, çevresel, ekolojik ve kültürel değerlerinin korunmasına dikkat çekmek ve kalıcı sanat eserleri bırakmak amacı ile her sene 1-6 Eylül tarihleri arasında Adalar’da yapılması planlanan ‘‘Adalar Sokak Festivali’’ etkinliğinin ilki başarıyla gerçekleştirildi. Adalar’ı ilgilendiren hemen her şey ‘Adalar Sokak Festivali’nde hayat buldu.
Etkinlikte sanatçılar, uzmanlar, bilim adamları (mimarlar, botanikçiler, sanat tarihçileri, arkeologlar ve deniz bilimciler) çalışmaları, performansları veya söyleşileri ile yer aldı.
Katılımcılar adaların sorunlarına dikkat çekerken, çözüm, iyileştirme ve güzelleştirme için somut önerilerin ortaya çıkartılmasında destekleyici oldu.
Fotoğrafı, öyküsü, belgeseli, yemekleri, ekolojik ve çevre sorunları, yaratıcı atölyeler, ada ile ilgili düşler... Hemen her şey bir haftalık festivalde hayat buldu. İlki gerçekleştirilen festivalin sponsor ve bütçesi yoktu. Adalar’daki dernek ve girişimler, platformlar, demokratik kitle örgütleri, komşu belediyelerin dayanışma ve katkılarıyla, gönüllülük ve emek üzerine kuruluydu. Özellikle duyarlılık bilinciyle hareket eden her kesimin katkılarıyla-sevgisiyle ve yaşadığı alanı sahiplenmek geliştirme-ilerletmek sorumluluğuyla gerçekleşen festival gelecek yıllar için de umut verdi.
Adalar’a heyecan katan festivalin en güzel yanlarından biri dört adada da gerçekleştirilmiş olmasıydı.
Adalar Sokak Festivali 01 06 Eylül 2015’de Büyükada, Heybeliada, Burgazadası ve Kınalıada’da yapıldı.
Adalarda yaşayan bir grup gönüllünün bir araya gelerek başlattıkları festival için yaptıkları açıklama kısa ve net: “Tek gayemiz, bu festivalin bir başlangıç olması, tüm güzelliklerin çoğalarak her yıl devam etmesi...”
Festival, Necdet Kutlucan, Sevgi Çekiç, Serap Borucu, Fatma Bozkurt, Okan Sönmez, Hıdır Ovaçin, Yıldız Çokcoşkun, Adalar Belediyesi’nin desteği ve Burgazadası Kültür ve Kalkınma Derneği’nin proje ortaklığıyla gerçekleşti. Festival Komitesi festivale destek veren Ataşehir ve Kartal belediyelerine, üst yönetimden her aşamadaki dostlarına kadar herkese çok teşekkür edip, sevgi, saygı ve şükranlarını da bu satırlar aracılığıyla sundu.
Sokak Festivali’nin destekçilerinden biri de Adalar Vakfı Genel Sekreteri Begüm Yavuz’du.
Serap Borucu ve Şehit Murat Yüksel Okulu’ndan Fatma Hoca’nın davetiyle festival imecesine katkıda bulunan Begüm Yavuz ve kızı Enif çocuklar için düzenlenen atölyelerin tüm ihtiyaçları için seferber oldular.
Yüz boyama setleri, kuru boyalar, sulu boyalar, fırçalar, kâğıtlar, fon kartonları, kilolarca seramik çamuru, akrilik boyalar, koli bantları, teg kalemleri, akrilik kalemler, düdükler, tefler, kâğıt fenerler, balonlar, resim kartonları satın alındı. Çocuklar için kuru pastalar ve son gün mükemmel bir öğlen yemeği de çıkarıldı.
Ve dünyada bir ilk olan Kartal İşitme Engelliler Orkestrası konseri de bu vasıtayla gerçekleşti. Begüm Yavuz, Kartal Belediye Başkanı Dr. Altınok Öz’e, Başkan yardımcıları Gülcemal Fidan, Ömer Fethi ve tüm ekibe katkılarından dolayı teşekkürlerini sundu.