Perşembe, 03 Ekim 2019 08:37

Ulaşım Çalıştayı Kararları Uygulamaya Geçiyor

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Şehir Hatları yeni Kış Tarifesi’nde Adalar’a ilişkin yenilikler ön plana çıktı.

vapur 280x

28 Ağustos 2019 tarihinde İBB ve Adalar Belediyesi uzmanlarının Adalar’daki STK temsilcileri ve aktivistlerin katılımıyla gerçekleştirilen “Adalar Ulaşım Çalıştayı” gerçekleştirilmişti. Adalar’ın uzun süredir el atılmadığı için giderek kangrenleşen sorunlarının en başında “ulaşım” konusu yer alıyordu. Gerek ana karadan Adalar’a ulaşımda yaşanan sıkıntılar, buna bağlı olarak Adalar arasındaki ulaşım kopukluğunun doğurduğu sorunlar, gerekse de her Ada’nın içi ulaşımı ile ilgili tıkanıklıklar çalıştayda etraflıca tartışılmış ve katılanları büyük ölçüde tatmin eden mutabakatlarla sonuçlanmıştı.

Çalıştayın ardından İBB yetkilileri çalıştay sonuçlarının dikkate alınarak hazırlanacak yeniliklerin kısa zamanda uygulamaya konulacağı yönünde açıklamalar yapmışlardı. Bu çerçevede ilk haber Şehir Hatları İşletmesi’nden geldi. Yeni atanan Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Serhan Dedetaş’ın, Çalıştayda hemen uygulamaya konulacağını bildirdiği yeniliklerin bir kısmı Şehir Hatları’nın 2019-2020 Kış Tarifesi’nde ortaya çıktı.

vapur bacasi 280x

Yeni Kış tarifesinin getirdiği en büyük yenilik Adalar arasında yapılan ring seferlerinin uygulamaya konulması oldu. Yeni tarifede Büyükada’dan başlayarak, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada, bazıları ise Bostancı’ya kadar uzanan seferlerin sayısı günde 22’yi buluyor. Yine bazısı Bostancı’dan, büyük çoğunluğu ise Kınalıada’dan başlayıp Burgaz, Heybeli, Büyükada’ya ya da Bostancı’ya kadar uzanan 22 sefer var. Bunların pek çoğu zaten Eminönü ya da Beşiktaş seferlerinin uzantısı ama ilave seferler de konmuş.

Daha da güzeli Şehir Hatları yöneticilerinin Adalılarla empati kurdukları görülüyor. Adalar’da yaşayanların önüne Adalar arası seferlerin ayrı bir tarifesini hazırlayıp sunmuşlar!.. Yıllardır yok sayılan, görmezden gelinen, seslerine kulakların kapatıldığı Adalılar için bu yeniliğin özellikle duygusal önemi olduğu açık. Sağolsunlar!

Adalılar bir adadan diğerine ulaşmak için yaşadıkları sorunları feryat figan dile getirmekten helak olmuştu. Kınalı’da, Burgaz’da, Heybeli’de oturanlar pek çok konu için ilçe merkezi olan Büyükada’ya gelme gitme durumundalar. İGDAŞ, İSKİ, Belediye, Kaymakamlık, banka şubeleri hep Büyükada’da. Adalar’da 12 ay boyunca en kapsamlı pazar Büyükada’da kuruluyor. Pek çok etkinlik, gösteri, konser Büyükada’da yapılıyor.

Gece seferleri de yıllardır istediğimiz, kimsenin kale almadığı bir konuydu. Böylece kışın Ada’da oturmak biraz daha kolay ve keyifli olacak. Hem kentteki ziyaretlerimizi daha kolay yapabileceğiz, hem de çeşitli gece etkinliklerini daha kolay takip edebileceğiz. Hem şehirlerarası yolculuklardan gelenler hem de yolculuğa çıkacaklar için seçenekler arttı.

vapur yanasmasi 280x

Eksiklikler mutlaka var. Adalar arası ring seferlerinin ve gece seferlerinin konulması genel olarak olumlu karşılanmış olsa da bazı rötuşların gerekli olduğu da dile getiriliyor. Örneğin, Adalar arası ulaşımın Adalılar için ücretsiz olması ya da çok ucuz olması gerektiğini dile getiren bir kesim bu taleplerinin karşılık bulmamış olmasından oldukça rahatsız görünüyorlar. Adalıların Adalar arasındaki ulaşıma ilişkin talepleri büyük ölçüde bu yerleşim bölgesinin coğrafi olarak dörde bölünmüş olmasından kaynaklanıyor. Bu durumun göz önüne alınarak kentin diğer yerlerinde görülmeyen zorunluluklardan kaynaklı sorunlara özgün yaklaşımların getirilmesi hala önemli beklentiler arasında yer alıyor.

Adalar’a gece seferlerinin sınırlı da olsa konulmuş olması Adalılarda bir ölçüde rahatlamaya yol açtı. Ancak, sosyal ve kültürel hayatın daha fazla Avrupa yakasında yoğunlaştığı gerçeği dikkate alındığında Avrupa yakasından da Adalar’a gece seferlerinin konulması haklı bir talep olarak ortaya çıkıyor. Yeni tarifede Avrupa yakasından Adalar’a en son saat 23:00’de bir sefer yer alıyor. Etkinliklerin bitiş saatleri dikkate alındığında bunun yeterli olmadığı çok açık olarak görülebilir.

Çalıştayda özellikle vurgulanan bir başka talep ise iskele enflasyonunun giderilmesi yönündeydi. Yöneticiler tarafından dikkate alınacağı bildirilen bu talebin de kısa zamanda karşılanması ve her adanın işlevsel, düzenli iskeleye kavuşması önemli bir beklenti olarak duruyor.

Adalıların isteklerini dikkate alan İBB ve Şehir Hatları Yönetimine birlikte çalışma konusunda gösterdikleri ilgi ve itina için teşekkür ediyoruz.

Bu yazı özellikle güncel gelişmelerin değerlendirilmesini amaçlıyor. Bu nedenle Adalar’daki ulaşım sorununun diğer yönlerine değinilmedi. Ulaşım Çalıştayında etraflıca ele alınan ve çözüm yolları tartışılan adalar içindeki toplu ulaşım, faytonlar, bisikletler ve elektrikli motosikletler gibi konular halen el atılmayı bekliyor. Yetkililerin zaman zaman basına verdikleri ucu açık beyanatlar bu konularda yanlış anlamalara ve kafa karışıklıklarına yol açıyor. Bu nedenle yetkililerin yapılması gereken hazırlıkları bir an önce tamamlayarak sorunların çözümüne yönelmeleri büyük önem taşımaya devam ediyor.

 

Son değişiklik Perşembe, 03 Ekim 2019 18:21

Son ekleyen Teoman Göral

Yorum yapmak için oturum açın