“Prens Adaları ve Sualtı Dünyası’nın Mucizeleri” adlı kitap, Adalı Yayınları’ndan Ağustos ayında çıktı.
100 sayfalık renkli, kuşe kağıda baskılı kitap, 35 TL’den satışa sunuldu.
Kitabın tanıtımı için 15 Eylül Pazar günü, Heybeliada İnönü Evi bahçesinde bir toplantı düzenlendi.
Toplantıda, kitabı hazırlayan Volkan Narcı, kitaba fotoğraflarıyla ve yaptıkları dalışlarla destek veren Ferhan Coşkun ile Serço Ekşiyan’ın yanısıra, Adalı Yayınları’nın yayın yönetmeni ve Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu rehber kitap hakkında açıklamalarda bulundular.
Rehber kitap, kendi türünde bir ilk olması açısından önem taşıyor.
Sualtı dalış turizmi açısından Türkiye’nin çok daha popüler yerleri varken, Adalar gibi son yıllarda kenarda kalmış bir coğrafyada yayımlanmış olması ise dikkat çekici.
Rehber kitap, Adalar’ın sualtı dalış noktalarını tanıtırken, bir yandan da Adalar’ın oluşumundan başlıyor ve ADYSK tarafından İstanbul Üniversitesi ve çeşitli kurumlarla işbirliği içinde yürütülen projeler hakkında bilgileri de içeren bölümlere yer veriyor.
Kitap, bir rehber kitap olmakla birlikte, içerdiği çok güzel sualtı ve suüstü fotoğraflarıyla Adalar için önemli bir fotoğraf albümü niteliği de taşıyor.
Hangi dalış noktaları?
Rehber kitapta her birine iki sayfa ayrılarak, dalış haritası, dalışta karşılaşılabilecek canlı türleri ve uydu-drone görüntüleriyle tanıtılan dalış noktaları şunlar:
Büyükada - Arapburnu, Güvercin Çatlağı, Sargos Taşı, Masa/İşkina Taşı, Kurşunburnu
Neandros - Tek Taş, Eski Fok Mağarası, Çakar Altı, Sahil
Heybeliada - Hastane Altı – Sahil, Hastane Altı, Terk-i Dünya Manastır Reefi
Kaşıkadası
Burgazada - Kalpazan Kaya, Kumbaros İç, Kumbaros Dış, Marta Koyu
Kınalıada
Sedefadası
Vordonos
Yassıada - Ön İskele, Akıntı Burnu, 27 Taşı, Arka İskele
Sivriada
Bu dalış noktaları arasında yer alan Yassıada ve Sivriada, inşaatlar nedeniyle dalışa kapalı.
Volkan Narcı, Adalar’ın başka dalış noktaları da olduğunu, ancak hassas noktalar olması nedeniyle bunları duyurmak ve tanıtmak istemediklerini ve bu nedenle de kitaba koymadıklarını açıkladı. Aynı konuda konuşan Serço Ekşiyan, esprili anlatımıyla, bazı fotoğrafçıların başkası çekmesin diye fotoğrafa konu sualtı varlıklarına zarar verdiklerini vurguladı. Ama asıl tahribat, halen gırgırla avcılığa açık olması nedeniyle Neandros çevresinde yaşanmaya devam ediyor. ADYSK bu nedenle, Yassıada ve Sivriada’dan taşınarak mercan ekimi de yaptıkları bu bölgenin her türlü avcılığa kapatılmasını talep ediyor. Bu konudaki kampanyasını Adalıların, küçük balıkçı kooperatiflerinin ve kurumların da desteğiyle Ankara’ya taşımaya çalışıyor.
Kitaba sualtı fotoğraflarıyla katkıda bulunan isimler şöyle:
Ateş EVİRGEN, Ferhan COŞKUN, Murat KAPTAN, Alp BARANOK , Hakan BAŞER , Banu CAMUZCU, Murat ATASOY, Tolga TAYMAZ.
Kitapta yazıları olan uzmanlar arasında Ahsen Yüksek ve Eda Topçu da var.