Çarşamba, 06 Ekim 2021 11:47

Adalar'da akülü araçlara yeni düzenleme

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)
Adalar'da akülü araçlara yeni düzenleme Fotoğraflar: Nadire Mater

Akülü araçlar

Son günlerde Adalar ilçesinin en önemli gündem maddesi akülü araç diye ifade edilen elektrikli bireysel ulaşım araçlarına getirilen düzenleme.

Sekiz yıl önce daha faytonlar kaldırılmadan çok önce Adalar’da kullanılmaya başlanmış olan bu araçların sayısı ne yazık ki son yıllarda 12 bine kadar ulaştı ve ada yollarında yürümeyi, bisiklete binmeyi çok zorlaştırır hale geldi.

Tamamı SİT alanı olan Adalar’ın tüm yolları yaya yolu olarak tanımlanmış olmasına karşılık üç tekerlekli bu güvensiz araçlar pek çok kazaya da sebep oldular.

Hiçbir güvenlik önlemi, trafiğe tescili olmayan, kullananların çoğunun ehliyet sahibi bile olmadığı bu araçları son dönemlerde sekiz on yaşında çocukların bile fütursuzca kullandığını görüyoruz.

Bunların dışında bu araçlarla özellikle yabancı turistlere yönelik fahiş fiyatlarla yolcu taşımacılığı yapıldığı da görülüyor. Bunun vergisiz bir şekilde büyük bir rant kapısı olması sebebiyle birçok akülü motor alıp filo kuranlar, adada yaşamayıp bu işi yapmak için ana karadan adaya gelenler de var.

Belediye Meclisi

Akülü araçlar

Bu sebeple iki yıldan uzun süredir bu araçlara düzenleme getirileceği bilgisi sürekli ifade edilmesine karşılık, gecikmeli de olsa bu kararın 5 Ekim’de uygulanmaya başlamasını, Adalar’ın tarihi ve kültürel değerlerinin korunmasını önemseyen ada halkının çoğunluğu memnuniyetle karşılıyor.

4 Ekim pazartesi günü yapılan Adalar Belediye Meclisi toplantısının da ana gündemi bu düzenlemeydi ve tartışmalara sebep oldu. 30-40 kişilik bir grup bu araçları kullanma haklarının elinden alınmasına karşı çıktıklarını ifade ettiler.

Adalar Kaymakamlığı, Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Adalar Belediyesi’nin birlikte aldığı ve çok önceden ilan ettiği UKOME [İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü] kararlarına göre 5 Ekim  (bugün) tarihinden itibaren ehliyeti olmayan hiç kimse bu araçları kullanamayacak.

İstisnalar

Akülü araçlar

Vergisiz, denetimsiz ve güvensiz bir şekilde yolcu taşımacılığı yapmak mümkün olamayacak. Buna karşılık bu araçları kullanmaya ihtiyaç duyan 65 yaşın üzerinde olan ya da engelli raporu bulunan herkese başvurusu halinde bu araçları kullanma izninin en kısa zamanda verileceği belirtiliyor.

Bunun dışında ağır yük taşımak zorunda kalan su dağıtım şirketi gibi firmalara da bu izinler verilebilecek. Buna karşılık restoran, manav gibi servis yapacakları malların boyutu ve ağırlığı büyük olmayan işletmelere bu iznin verilmeyeceği, servisi bisikletle yapmalarının isteneceği bilgisi verildi.

Bütün bu önlemler Adalar’ın yapısını korumak için akılcı görünüyor. Özellikle bir kesim tarafından sürekli dillendirilen bir şikayet konusu, akülü araçlar olmazsa çocuklarını okula götüremeyecekleri iddiası.

Dört adanının (Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada) en büyüğü olan Büyükada’da bile en uzak mesafeye yürüyerek 30 dakikada ulaşmak mümkünken bu çok doğru gözükmüyor.

 

 

Yeni imkanlar

Yürümekte zorlananlar için bisiklet bir alternatif olabillir. Ayrıca uzun süredir İETT’nin elektrikli toplu taşıma araçları Adalar’da yaşayıp Adakart çıkartanlara çok düşük fiyatla toplu taşıma hizmeti veriyor.

150 yıldan fazladır yerleşim olan Adalar’da sadece sekiz yıldır akülü araçların olduğunu, daha önce taşımacılıkta kullanılan faytonların da hem her yere ulaşamadığını hem de bedava hizmet vermediğini unutmamak gerek.

Yine de soruna ek bir çözüm getirmek isteyen Adalar Belediyesi okulların başlamasıyla birlikte okula giden öğrenciler için ücretsiz bir servis çalıştırmaya başlamak istedi.

Ancak araç ve şoför sağlayabiliyorken kadrosunda bir servis annesi bulunmadığından bu görevi dönüşümlü olarak velilerden rica etti. Ancak veliler bunu kabul etmediğinden ücretsiz olan bu servis şu an çalışmaya başlayamamış durumda.

Başvurular

Genel şartlara uymayan ama istisnai durumlar için de çözüm getirilmiş durumda. Yeni çıkan düzenlemeden sonra halen akülü araca ihtiyaç duyan kişilerin Emniyet Müdürlüğü’ne başvurması isteniyor.

Buradaki başvurular Adalar Kaymakamı, Emniyet Müdürlüğü, Adalar Belediyesi ve Aile Hekimliği tarafından değerlendirilecek ve üst komisyona havale edilecek. Şimdiden 1000’in üzerinde başvuru olduğu belirtiliyor.

Adalar’ın daha yaşanabilir bir yer olması için Adalar Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmaların önemli bir aşaması olacak olan bu uygulamadan umarız geri adım atılmaz.

 

Yazı ilk olarak Bianet’de yayınlanmıştır.

Son değişiklik Perşembe, 07 Ekim 2021 15:02
Yorum yapmak için oturum açın