Cuma, 04 Ocak 2019 13:42

ADYSK’nın 2018 -2019 projeleri

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Adalarımızın genç ve üretken sivil toplum kuruluşları arasındaki ADYSK (Adalar Denizle Yaşam, Spor ve Kültür Derneği) başkanı Volkan Narcı, derneğin 2018 çalışmalarını ve 2019 yılı hedefelerini Adalı için yazdı.

Adamer / Marmara’nın canı Mercanlar (Proje koordinatörlüğü)

03 280x

Amaç ve hedef: Sivriada inşaatı sonucunda denize atılan hafriyat atıkları sonucu bu alanda bulunan ve Akdeniz endemiği olan sarı deniz mercanları boğularak ölmüştür. Aynı zaman da kırmızı ve mor mercanlar da bu süreç içinde hem inşaat hem de farklı fazlar nedeni ile türleri yok olmuştur. Aynı inşaatın Sivriada’da da yapılacağını duyduğumuz için ve son kalan koloninin burada olması nedeniyle, daha güvenli bir alan olan 13km uzaktaki Neandros Adası’na 90 kök deniz mercanı taşınmıştır.

Sonuç: Türkiye de bir ilk olarak ekimlerini yaptık. Benzer projelerde %20 ortalama başarı şansına rağmen %90 başarı elde ederek bir başka ilki de elde etmiş olduk. Şimdi bu alanda bir mil çapında koruma alanı yaratılması ve biyoçeşitliliğin korunması çalışmaları yapılıyor 2019 yılı itibariyle proje devam edecek ve koruma alanı çalışmaları için yapılan başvurular takip edilecektir.. Proje 2019 da devam edecek.

Deniz dibi ve kıyı temizliği (Proje ortaklığı)

4 yıldır yapılıyor. 2019 henüz kesinleşmedi.

Hedef ve Amaç: Deniz dibi ve kıyılarındaki atıkların ayrıştırılması, tartılması sonucu ne kadar katı atığın kıyıya vurduğu, ne kadarının deniz dibine çökeldiğini incelemek mümkün olabildi. Çalışma aynı zamanda gönüllüler ile yapılarak farkındalık yaratılması amaçlanmıştır.

Sonuç: Çıkarılan katı atık ve çöpler incelenip tartılıp ICC ve Clean Up The World sayfalarına yazılıyor. Bu sayede hangi ülkede ne kadar katı atık çıktığı izlenebiliyor.

Adalar Koruma Alanı Çalışmaları (Proje koordinatörü)

04 280x

Amaç: Geleceğimiz denizler. Yapısı gereği doğal bir resif ve rezerv alanı olan Adalar, deniz yaşamı için son derece önemli bir yere sahiptir. Bir çok faz nedeni ile bu alanda yaşayan yerel, Akdeniz ve Karadeniz endemiği tür yok olma eşiğine gelmiştir. Amacımız bu değerli denizde koruma alanı yaratarak sistemden azalmış türlerin sayılarının arttırılması ve diğer tüm deniz yaşamı canlıları için koruma alanın yaratılması

Sonuç: 3 yılda 3 çalıştay yapıldı. Son çalıştaya wwf-turkiye ve tüdav da destek verdi. Kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, balıkçılar, kooperatifler, kent konseyleri ve İstanbul Üniversitesi hocalarının katılımı ile yapılan bilimsel çalıştay sonuç raporu oluşturuldu. Bu rapor ilgili bakanlıklara başvuru ve bilgi niteliğinde verildi. Şimdi yapacağımız, alanın ilanı için girişimlerde bulunmak olacaktır.

Çocuklar denizsiz kalmasın diye

Amaç: Ekonomik durumu iyi olmayan genç bireylerin deniz sporları yapabilmesi için alınan sörf, katamaranların ücretsiz olarak faydalandırılması

Sonuç : 2016-2018 arasında dileyen her çocuk bu deniz sporlarından faydalanabildi. Adalar’da yaşayan yaklaşık 50 çocuğa bu branşlarda spor yaptırıldı

Arama & Kurtarma

Adalar ana kara ve adalar arası ulaşımı sadece deniz yoluyla yapılmaktadır. Bu nedenle adalarda olabilecek herhangi bir doğal afet durumunda adalılar tek başlarına profesyonel ekipler gelene kadar yeterliliklerini sağlamak zorundadırlar.

Sonuç: Heybeliada merkezinde bir istasyon kuruldu. Deniz telsizinden, helikopter sedyelerine, kaldırak, jenaratör gibi birçok kurtarma malzemesi alındı. Bir de zodyak motor. 50 kişiye ilk yardım acil durum eğitimi verildi. 5 kişi ileri kurtarma eğitimi aldı.

(İstasyon şu an kapalı. Malzemeler dernekte mevcut ama depoda)

Adalar Poşet İstemiyor (Proje ortağı) 2016-2018

Amaç : Adalar’da kullanılan plastik poşetin yasaklanması ve kullanımın azaltılması ile doğada çözülür poşet veya bez çanta kullanımın sağlanması

Sonuç : Yapılan kampanya ve Adalar Belediye Meclisi’nin aldığı kararla, doğada çözünürlüğü olmayan plastik poşet kullanımı tamamen yasaklandı. Doğada çözülen poşet kullanımı arttırıldı. Adalıların pazar ve market alışverişlerinde kullanmaları için, Adalar Poşet İstemiyor yazılı 2000 ücretsiz bez çanta dağıtıldı.

2019 çalışmaları

2019 yılı için ilk önceliğimiz mercan naklinin devamı bununla birlikte mercanların ekildiği ada olan Neandros adasının 1 mil çapında koruma alanı ilanı çalışmaları sürüyor. İlgili bakanlıklara yapılan başvurularımız neticesinde kurulan heyet kararı ile bu alanda bir ilk i gerçekleştirip bir de koruma alanı yaratabilir isek geleceğimiz için çok önemli bir bariyer oluşturmuş olacağız

2019 projemiz: Hayalet ağlar (Proje koordinatörlüğü)

Amaç: Deniz dibinde aşırı avcılık, kaçak avcılık ya da endüstriyel yapılan avcılık sonucunda bazen isteyerek bazen istemeyerek deniz dibindeki taşlara takılan balıkçılık ağları erimeden deniz dibinde durmaktadır. Takıldıkları yere göre kimi kovuk, yuva kimi de resiflere zarar vermekte ve aynı zamanda uzun yıllar pasif avcılığa devam ederek orada ki deniz yaşamına zarar vermektedir.

Sonuç: Son 3 yılda yapılan araştırma ve kurtarma çalışmaları ile 5.000m2 ağ deniz dibinden çıkartılmıştır. 30mt derinden Çıkartılan ağlar Erzincan’da köylülerin tarlalarını kuşlardan korumak için Serco Eksiyan ve Ercan Akpolat tarafından verilmekte ve geri dönüşüm sağlanmakta. Bu yıl da planlamalar dahilinde tüm adaları kapsayan bir kurtarma çalışması başlayacak ve bunlardan geri dönüşümle bir çok farkındalık projesi geliştirilecek aynı zamanda fotoğraf sergisi, belgesel gibi çalışmalarda olacaktır.

2019 sağlık ve huzur getirsin.

Volkan Narcı

 

02 hayalet ag buyukada 840x

 
Son değişiklik Cuma, 04 Ocak 2019 17:40
Yorum yapmak için oturum açın