Cuma, 04 Ocak 2019 13:48

2018’de Arka Güverte

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Bu sene giderek çoraklaşan sosyal, kültürel, ekonomik, siyasal hayatımız Arka Güverte'nin de etkinliklerine sirayet etmemesi kaçınılmazdı. Bakalım bu tersine rüzgar ne kadar hüküm sürecek bilemiyoruz ama biz somon balıklarının azmiyle hedefimize elimizden geldiğince yürümeye devam edeceğiz.

2018

1) Büyükada’nın Modern Mimarlık Mirasına Yeniden Bakmak

Gezi-Söyleşi
18 Şubat Pazar
Tur: Saat 14.00 Saat Meydanı
Söyleşi: Saat: 16.00 Splendid Oteli
Konuşmacılar: Paolo Girardelli-Zafer Akay-Alp Sunalp
Arka Güverte / Dünya Mirası Adalar Ortak Etkinliği

Büyükada'nın merkezi, çarşı ve konutlardan oluşan yerleşim alanı artık İstanbul’da eşi kalmayan çok katmanlı bir bütün. Esnaf, emekliler, yazlıkçılar, göçmenler, eski marangozlar, ustalar şehirde Tanzimat sonrası oluşan sınıflar arası kültürel alışverişin, iç içe geçmenin belki de son izleri. Aynı bütün içinde gerçekleşen bu gelişmeler, yenilemeler ile zaman içinde ilginç bir bütün oluşmuş. Neoklasik, oryantalist, arnuvo, 1. milli, ardeko, 2. milli, modernist, kübist, ifadeci... ve son dönem ortaya çıkan yıkım örnekleri..

02 280x

2) Heybeliada Yenilebilir Ot Toplama Gezisi

8 Nisan 2018 Pazar
Yaşadığımız yer ile bağımızı geliştirmek, doğanın bereketinin soyut değil somut bir şey olduğunu hatırlamak ve tabii ki para harcamadan sağlıklı beslenmek için adamızda bir ot toplama gezisi yapalım dedik. Bilenler bilir, ada halkımızın özellikle Karadenizli kadınları her daim tepe bayır bir sürü çeşit ot toplar, bu açıdan toprağımız hala verimlidir. Gezimiz amatör düzeyde olup, adamızda sıkça bulunan 6-7 çeşit otun toplanması ve sonrasında dileyenlerle toplanan bu otlarla fırında otlu pide yapılıp topluca afiyetle yenmesi şeklinde olacaktır. Etkinliğimiz ücretsizdir. Dileyen dayanışma kutumuza gönlünden kopanı bağışlarsa bizi güçlendirmiş olur. Fırında pidelerin ücretleri katılımcılar tarafından ödenecektir.

3) Volkan İncüvez Dinletisi

15 Nisan Pazar 17.00
Etnik,klasik,jazz,rock ... bir çok müzik çeşidini kendi tavrıyla harmanlayan Volkan İncüvez ile nefis bir ev konseri.

4) 7.Heybeliada Hıdır Ellez Şenliği

5 Mayıs Cumartesi 18.00-24.00
Geleneksel şenliğimizde danslar, müzikler, halaylar, şiirler ve tabii ki şenlik ateşi eşlik etti. Baharın gelmesini aşkla ve sanatla mayaladık.

5 ) Yeryüzü İftar Sofrası

3 Haziran Pazar 19.30
Antikapitalist Müslümanlar ve sevgili İhsan Eliaçık ile Heybeli sahilinde yeryüzü sofrası kurmak adamız için umut oldu. Bereketi daim olsun.

6) Yaza Veda Partisi

17 Eylül Pazartesi 20.00
Cennet Bahçesi

Kışın dayanışma daha iyi oluyor. Biz de kışa girmeden bir araya gelip hasbihal edelim istedik. Sevgili Taner Öngür, Haluk Önal ve Reyhan Beler bize gitarlarıyla eşlik ettiler.

Ayrıca gönüllülerimizin büyük bir bölümü Adalar Demokrasi Meclisi'nin tüm etkinliklerinin içerisinde bulundu. Adalarda yapılan fayton eylemlerinde gündemi görünür kıldı, Adalar Kent Konseyi’nin tahliyesine karşı organize edilen buluşmalarda aktif rol aldı. Büyükada vapur iskelesi esnafının tahliyesi için yürütülen çalışmada esnafın yanında yer aldı.

2019

STK olarak içerisinden çıktığımız toplumun güzellikleri gibi iş yapma biçimleri itibariyle de çok benzeşiyoruz. İşlerimiz biraz kervan yolda dürülür misali etkinliklerimiz önceden bir program dahilinde kesinleşemiyor maalesef. Belki biz de ne zaman senelik bir program hedeflerimizi önceden belirlersek bu ülkede de bazı şeyler daha düzenli ve programlı olur.

Şimdiden bildiğimiz 2 etkinliğimiz var. Birincisi geleneksel Hıdır Ellez Şenliğimiz, ikincisi yakın zamanda kaybettiğimiz değerli üyemiz, canımız Saygı Yağmurdereli'nin anma gecesi. Tabi ki de bir arada olmanın türlü hallerini hayata geçirmeye çalışacağız. Umut ile....

Tolga Bektaş

 

Son değişiklik Cuma, 04 Ocak 2019 18:22
Yorum yapmak için oturum açın