Cuma, 04 Ocak 2019 13:35

Adalar Vakfı 2017-2018

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

ADALAR VAKFI YÖNETİM KURULU’NUN 2017-2018 FAALİYET RAPORU

Adalar Vakfı, geçen bir yıl içinde, ana faaliyet alanlarından ayrılmadan, hem kendi faaliyetlerini yürüttü, hem de başta Adalar Kent Konseyi olmak üzere çeşitli Adalı STK’lar ve kurumlarla yoğun işbirlikleri yaptı.

Bunları, özetle sıralayacak olursak:

Adalar Müzesi

Adalar Müzesi, son 5 yıldır ziyaretçi sayısını düzenli olarak artırıyor.

2017-2018 döneminde de artış devam etti.

Son 1 yıl içinde biletli girişlerde %20’ye yakın artış gerçekleşti.

Artık Adalar Müzesi, Adalar’da gezilip görülmesi gereken yerler listesinde başlarda yer alıyor. Ziyaretçi değerlendirme ve notları da hep pozitif. Bu da yeni ziyaretçileri olumlu yönde etkiliyor.

2018 yılı içinde müzenin, 2011 yılında açılmış Göç Sergisi kapatıldı ve bu sergi için kullanılmakta olan iki odanın multivizyon gösterim odası olarak yeniden düzenlenmesine, inşai ve multivizyon gösterimlerinin hazırlığı için gerekli bütçenin ayrılmasına ve 2019 yılı yoğun sezon öncesi bu bölümün açılmasına karar verildi. Yapım çalışmaları tamamlandı, gösterim için kullanılacak ekipman ve film hazırlıkları devam ediyor.

2019 yılı içinde ise, müzenin dış yüzeyi ve orta bahçesiyle kafeteryasının yeniden düzenlenmesi için bir tasarım ekibiyle birlikte çalışmalar devam ediyor.

Müzede iç düzenlemeler

2017 yılında müzenin orta bahçesinde açılan iki sergi, 2018’de de ziyarete açık tutulmaya devam edildi. Her iki serginin açık havada etkilenen bölümleri yenilendi.

Müzenin içinde üç ayrı vitrin ve alan düzenlemesi yapıldı. Yeni bağışlarla gerekli hale gelen bu düzenlemeler, müzeyi daha da zenginleştirdi.

Adalı Yayınları

Adalı Yayınları, Adalar için güzel, kapsamlı ve araştırmaya-telife dönük yayınlarını sürdürmektedir.

Son 1 yıl içinde yayımlanan kitaplar şöyle:

Yeni kitaplar

  • Gürsel Karadoğan’ın – Adadan Bir Ağa Geçti
  • Nejat Gülen – Heybeliada
  • Yalım Eralp – Sefir

Yeniden baskılar

  • Yalım Eralp – Sefir (İkinci baskı)

Adalı Dergisi

Adalı dergisi, yine aylık periyodlarla ama yaz aylarını kapsayan üç sayı dışında sadece internet ortamında yayımlanmaktadır.

İnternetteki yayınlar

Adalar Müzesi, Adalar’da Ne Var Ne Yok, Adalar turizm, Adalı dergisi gibi internetteki ana yayınlarımız devam etmektedir.

MacerAda

Adaların tek doğa ve macera sporları etkinliği olan Macerada, 2017 yılı eylül ayında gerçekleştirilen son yarışma ile birlikte 7. yılına girdi.

Vakfımızın, Adalar Belediyesi, Adalar Kent Konseyi , Heybeliada Gönüllüleri Derneği, Heybeliada Su Sporları Kulübü ortaklığı ve Türk Kızılayı, Adalar Rotary Kulübü işbirliği ile düzenlediği bu yarışma, önümüzdeki yıllarda da devam edecek.

Yarışmanın uluslararası boyut kazanması için çalışmalar sürdürülüyor.

 

02 840x

 

03 280x

Nazım Hikmet Yaz Kampı

Nazım Hikmet varisleri adına Gündüz Vassaf ve Adalar Vakfı ortaklığı, Kartal Belediyesi ile Adalar Kent Konseyi işbirliği ile, Kartal Belediyesi Büyükada Ada –Kartal tesislerinde düzenlenmeye başlanan ve ilki 2017 yılı 20-30 Haziran tarihlerinde açılan Nazım Hikmet Büyükada Yaz Kampı, dördüncü yılına girdi.

2018’de, 6-16 Ağustos tarihlerinde, Kartal Belediyesi’ne bağlı Büyükada Kartal-Ada tesislerinde 20 gencin katılımıyla yapıldı. 2017 yılında olduğu gibi, bu organizasyonda Kartal Belediyesi’nin sponsorluğu ve TOG (Toplum Gönüllüleri Vakfı) ile işbirliği yapıldı.

Organizasyonun artık büyük ölçüde oturduğu, amaca uygun şekilde düzenlendiğini ve katılımcı memnuniyetinin yüksek düzeye eriştiğini mutluluk söyleyebiliyoruz.

Adalar Kent Konseyi çalışmalarına etkin katılım

Adalar Kent Konseyi, 2014 yılında yapılan Genel Kurul sonrasında yenilenmiş ve Adalar’ı temsil eden bir çeşitliliğe ve etkinliğe kavuşmuş oldu.

Kurulan 8 çalışma gurubuna katılımımız ve desteğimiz devam ediyor. Bunlar Çevre Grubu, Kültür ve Sanat Grubu, Ulaştırma Grubu, Eğitim Grubu, Hayvan Hakları Grubu ve Kültür ve Sanat Grubu. Birçok etkinliği birlikte gerçekleştirdik, destek olduk. Ulaşım ve Plan çalışmalarında da yer alıyoruz.

Bu yıl Kent Konseyi öncülüğünde ikinci yılını tamamlayan Adalar’da Felsefe Günleri’ne katkı sunmaya devam ettik.

UNESCO – Dünya Mirası Adalar

Adalar’da gönüllü bir grubun, Adalar Belediyesi ile işbirliği içinde başlattıkları girişim, Adalar’ın UNESCO Dünya Kültür mirası listesine girmesini amaçlıyordu. Kısaca DMAG adı verilen girişim, tüzel kişiliğe sahip bulunmadığı için, girişim tarafından, bu eksikliği gidermek amacıyla Adalar Vakfı’nın taşıyıcı kuruluş olarak görev üstlenmesi teklif edildi. Yönetim Kurulumuz bu teklifi olumlu buldu. Adaylık başvuru dosyasının hazırlığının ise, biraz gecikmeyle, 2019 ilk aylarında tamamlanması bekleniyor.

Sonrasında oldukça zorlu bir hazırlık ve adaylık süreci bizleri bekliyor. Sonunun Adalar için hayırlı olacağını umuyoruz.

Kültür – Sanat Etkinlikleri

Bir yandan eski Adaevi, şimdiki Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan kültür sanat etkinliklerine destek olurken farklı alan ve mekanlardaki etkinliklere de desteğimiz sürüyor.

43. yılına giren Ayangil Müzik Grubunun iki önemli etkinliğine, Meşk Grubu ve Eşliksiz konserlerine de destek oluyoruz.

Anaokulu

Adamızın önemli ailelerinden Üstünellerin nakdi bağışı ile Adalar Belediyesi bünyesinde kurulan anaokulu ve kreşin, Adalar’da giderek ağırlaşan eğitim sorununun başlangıç aşamasından itibaren çözümüne katkı verecek bir kurumsal yapıya kavuşturulabilmesi için 2016 yılı başından itibaren vakıf olarak çalışıyoruz. Önceki dönem başkanımız Aykut Mutlu, bu okulun kurulması için maddi-manevi büyük destek verdi. Biz de O’nun çağrısı ile kuruluşa katıldık.

Büyükada’da, uluslararası düzeyde önemli eğitim ekolü olarak dikkat çeken Türkiye’de de bir süredir faaliyette olan Waldorf sisteminden esinlenen bir okul kuruluşu tamamlandı ve ikinci öğrenim yılını da bitirdi.

Adalar Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren okulun eksiklikler ve ihtiyaçlarının giderilmesine 2018 yılının ilk yarısına kadar Adalar Eğitim Derneği üzerinden ve sonra da doğrudan harcamalarla destek oluyoruz.

2019 çalışma döneminin verimli, katılımcı olması dileğimizle...

 

Son değişiklik Cuma, 04 Ocak 2019 17:06
Yorum yapmak için oturum açın