Cumartesi, 06 Nisan 2019 15:10

Dumlupınar Şehitleri, Heybeliada’da anıldı

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

02 280x

Dumlupınar Şehitleri’ni anmak için, Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KUDENFOR) ile Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü, Heybeliada’da bir anma töreni düzenledi. İnönü Müze Evi’nde başlayan anma etkinliklerine, 50 Adalı ve tarih tutkunu katıldı.

4 Nisan 1953’te Akdeniz’de düzenlenen NATO tatbikatından dönerken İsveç bayraklı yük gemisi Naboland ile çarpışarak batan TCG Dumlupınar, Türk denizcilik tarihinin en büyük denizaltı faciası olmuştu. Çanakkale Boğazı’nın Nara Burnu açıklarında 81 denizciyle birlikte 85 metre derinliğe gömülen TCG Dumlupınar’ın kurtarılması için 72 saat çalışılmıştı.

ABD donanmasında USS Blower olarak hizmet eden denizaltı, 1944’te iskele baş omuzluktan bir bota çarpmıştı. Denizaltı Türk donanmasına katıldıktan sonra TCG Dumlupınar adını aldı. NATO tatbikatından dönen TCG Dumlupınar, 4 Nisan 1953’te ilk kazasında yaralandığı aynı yerden Naboland ile çarpışmıştı. Dumlupınar’dan, güvertesinde ve köprü üstündeki beş asker kurtulmuştu.

TCG Dumlupınar denizaltısı şehitleri, 66 yıl sonra Heybeliada’da ilk kez anıldı. Dumlupınar’ın unutulmamasını isteyenler, şehit olan 81 denizciden 1. Denizaltı Filotillası Komodoru Albay Hakkı Burak’ın Heybelida’daki evi ve adının verildiği sokakta toplandı.

Sonrasında sahilden Daksar (Denizde Arama Kurtarma Derneği) botları Hakkı Burak’ın en sevdiği çiçek olan mimozaları denize bıraktılar.

 

03 420x
04 420x
Son değişiklik Cumartesi, 06 Nisan 2019 16:16
Yorum yapmak için oturum açın