Salı, 31 Ekim 2017 23:58

Akillas Millas ile Büyükada’da kültür ve nostalji yürüyüşü duygulu anlar yaşattı

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)
Büyükada Recep Koç Caddesi Büyükada Recep Koç Caddesi Fotoğraflar: Semra Askeri Uzuner

buyukada iskele hatira fotografi 280xBüyükada İskele önünde Adalılarla birlikte anı fotoğrafı

Adalar Müzesi ve Adalar Kent Konseyi’nin birlikte organize ettiği “Akillas Millas ile yürüyüş turu, söyleşi ve imza günü” etkinliği 21 Ekim 2017 tarihinde adalıların yoğun ilgisi ve katılımıyla gerçekleştirildi.

Adalar Müzesi’nde sergilenmeye devam eden “Pazar Kayıklarından Şehir Hatlarına İstanbul’da Seyrüsefer” sergisinin de sahibi olan Millas, adalar üzerine yazdığı kitaplarıyla tanınır.

Şu an Atina’da yaşayan eski Büyükadalı Millas, Adalılara eski Büyükada’yı anlatarak nostaljik yürüyüşü başlattı. Büyükada İskelesi önünde başlayan bilgi turu, Saat Meydanı, şu anki Princess Oteli, Çarşı Caddesi, Aya Dimitri, Çınar Meydanı ile devam etti.

Millas, yürüyüş boyunca geçilen noktaları eski isimleri ve yerleşim yerleriyle-evleriyle anarak anlattı. Bu nostalik adımlar, Millas’a da Adalılara da duygulu anlar yaşattı. Araştırmacılığı, sahip olduğu eşsiz denilebilecek adalar arşivi ve çok güzel çizimleriyle de bilinen Akillas Millas ile adanın dününü dinlerken, bugünün de kaybolmaya hızla yaklaştığı gerçeği yakıcı olarak hissedildi. Bunun örneği tarihi Büyükada Vapur İskelesi’nin dükkânlarının tahliye edilmek istenmesi... Ne acı ki yarına uzanacak tarihin merdivenleri basamak basamak yok olurken, merdiveni bundan sonra nasıl çıkabileceğimiz sorusu haklı olarak akıllarda büyük bir yer işgal ediyor...

 
akillas milas mikail pasa 280xAkillas Millas, Mikail Paşa
buyukada cinar meydani 280xBüyükada Çınar Meydanı
buyukada princess otel onu 280xBüyükada Princess Otel önü
 

Yürüyüş turu boyunca eski Büyükada’dan eser kalmadığı ayan beyan ortadaydı. 50-60 yıllık tarihi ve kültür mirasını koruyamazken, yüzyıllık tarihten söz etmek gittikçe imkânsız hale geliyor... Bu yürüyüş turunun kültür mirasını, mimarisini, tarihi dokusunu bundan sonra sahiplenmeye bir vesile olmasını diliyoruz.

akillas milas halim bulutoglu 280xAkillas Milas, Halim Bulutoğlu

Çınar Meydanı turun son durağıydı. Bu duraktan sonra Millas ve beraberindeki katılımcılar Adalar Kent Konseyi Çelik Gülersoy Kültür Merkezi bahçesine girdiler. Akillas Millas burada “Pazar Kayıklarından Şehir Hatları’na İstanbul’da Seyrüsefer” isimli kitabı Adalılar için imzaladı. Ardından Adalar Vakfı Başkanı ve Adalar Müzesi yetkilisi Halim Bulutoğlu’nun moderatörlüğünde bir söyleşi yapıldı. Söyleşiye ilgi büyüktü, sohbet keyifliydi. Etkinlik “Vapurdakiler” grubunun müzik dinletisi ile son buldu.

Akillas Milas’ın yaklaşık kırk yıl boyunca kitapları için yaptığı, aralarında Adalar’ın ve Marmara’nın balıkçı teknelerinden yük taşımacılığında kullanılan yelkenlilere, yolcu taşımacılığında kullanılan yazar kayıklarından buharlı ve dizel gemilere kadar çizimleri bulunuyor. Adalar Müzesi Millas’ın bu çizimlerini Temmuz ayında bir sergiye ve kitaba dönüştürdü. Yine Heybeliada Kütüphane Derneği’nin çıkardığı 2017 yılı takviminde Millas derneğe destek amaçlı Marmara balıklarının çizimlerini yaptı.

Akillas Millas kimdir?

Akillas Millas 1934 yılında İstanbul’da doğdu. Büyükada’ya ilk kez 3 aylık iken annesinin kucağında gelen Millas, o günden itibaren 27 yazını, çocukluk ve gençlik yıllarını aralıksız Büyükada’da, Yeni Yol 16 numarada geçirdi. Ortaokul ve Liseyi Beyoğlu Zoğrafyon Lisesi’nde bitirdikten sonra İstanbul Tıp Fakültesi’nde okuyan Akillas Millas, çocuk cerrahisi ve ortopedi alanlarındaki uzmanlıklarıyla Türkiye’nin önde gelen hekimleri arasında yer alıyor. Atletizm dalında dereceleri ve spora olan merakıyla da tanınan Millas, koleksiyon sevdası ile de yakından tanınıyor. İlk kitabı “Oğlunuz Er Yorgos Savaşırken Öldü”yü 1983 yılında yazan Akillas Millas, aralarında Halki (Heybeli, 1984), Prinkipo (Büyükada, 1989), Proti-Antigoni (Kınalıada-Burgazada, 1992) ve Propontis (Marmara, 1992) gibi eserlerin de bulunduğu 15’i aşkın kitabın yazarıdır.

Akillas Millas’ın kitapları

Oğlunuz Er Yorgos Savaşırken Öldü, (1983) (Türkçe baskısı 2004)
Halki (1984), Akademi ödülü
Prinkipo (1988),
Proti- Antigoni (1992) Akademi ödülü
Propontis (1992)
İstanbul Mühürleri, (1996) Akademi madalyası
Kadıköy-Terkos Mühürleri, (2000)
The Princes Islands, (2001)
Pera, the crosroads of Constantinople, (2003) (İngilizce’ye çevrildi)
Constantinopolis (Sur içi eski İstanbul kiliseleri, 2 cilt, 2005)
Türkiye Havadan, 2006 (Türkçe’ye çevrildi)
Ktimatologion (Büyükada Kadastro), (2006)Trabzon, 2 cilt, (2008)
Halki, arta kalanlar, (2009)
Büyükada Aya Yorgi Manastırı, (2011)
Hala Hatırlıyorum, Büyükada (2013 Temmuz’da Büyükada Çınar’da açılan Adalar Müzesi’nin 2013 Sergisinin kitabı, Türkçe-İngilizce)

Son değişiklik Çarşamba, 01 Kasım 2017 21:56
Yorum yapmak için oturum açın