Salı, 31 Ekim 2017 18:22

Adalar’da kültür ve sanat

Ögeyi değerlendirin
(3 oy)
Sürgün Kayıkları / Adalar Müzesi - Fotoğraf: Bülent Özden Sürgün Kayıkları / Adalar Müzesi - Fotoğraf: Bülent Özden Fotoğraflar: Aslı Erdursun

Kültür kavramı toplumların yaşayış şekillerini biçimlendiren en önemli unsurlardan biridir. Bir birey kendi kültürünü içselleştirdiği zaman kendini o topluma ait hisseder ve yaşayış şekli kendi kültürüne göre şekillenmiş olur. Kendini ait hisseden bireyler toplumsal hayata katılım sağlar. Toplumsal hayata katılımı sağlamanın yollarından biri de kültür sanat alanında yapılan faaliyetlerdir. İstanbul adaları bu noktada kültür sanat etkinlikleri ile katılımı sağlayan yerlerden biridir.

ayangil atolyesi fasil mesk grubu 280xAyangil Atölyesi Fasıl Meşk Grubu

İstanbul adaları tarih, doğal güzellik ve kültür açısından oldukça çeşitli ve köklü bir yapıya sahiptir. İstanbul’daki kentsel sorunlar, bozulmalar ve şehrin büyüklüğü sebebiyle insanlar, İstanbul’un sahip olduğu zengin kültürel yapının etkisini pek fazla hissedemiyor. Etkinliğe gitmek veya gitmemek konusunda ise etkinliğin maddi bedeli dışındaki diğer faktörler de baskın oluyor; mesafe, güvenlik ve trafik gibi. Adalar ise küçük bölgeler olduğu için ve tarihsel dokusu henüz bozulmamış olduğundan dolayı kişiler kültürel yapının etkisini oldukça yoğun hissediyor. Trafik, mesafe gibi kentlere özgü olan problemlere de sahip olmayan adalarda, etkinliğe katılım konusunda insanların önünden bu tip engeller kalkmış ve erişimleri kolaylaşmış oluyor. Katılımı teşvik etmek için etkinlikler ücretsiz ve herkese açık oluyor. Etkinlikler insanları birleştirici ve katılımı arttırıcı bir etkiye sahip oluyor.

taner ongur konseri 280xTaner Öngür Konseri

Kültür sanat etkinlikleri bireyselleşmiş insanları bir araya getiriyor. Adalardaki kültür sanat etkinliklerini düzenleyenler ve katılımcılar, toplumsal hayatta aktif olarak yer alarak adaların kültürel ilerleyişini sağlıyor. Adalarda etkinlikleri düzenleyen en önemli kurum ve kuruluşlar Adalar Kent Konseyi, Adalar Kültür Derneği ve Adalar Belediyesi’dir. Azınlık cemaatleri de etkinlik alanları sağlamak açısından destek oluyor. Adalardaki etkinliklerin atmosferi oldukça büyüleyici bir etkiye sahiptir. Bir akşamüstü Büyükada’nın en yüksek iki tepesinden biri olan Hristos Tepesi’ndeki ağaçların altında masalbaz Konuralp Sunal’ı dinleyip, akşam Anadolu Kulübü’nde keman-piyano resitaline gidip, sabah kıyı temizleme etkinliğinde çöp toplarken bir anda kendinizi sokak hayvanları için açılmış kermeste veya Heybeliada Ruhban Okulu’nun bahçesinde felsefe sohbetlerinin içinde bulabilirsiniz! Özellikle yaz aylarında yoğun kültür sanat etkinlikleri yapılan adalarda genel anlamda yapılan faaliyetler; önemli gün etkinlikleri, bahçe sineması, konserler ve gösteriler, sergiler, söyleşiler ve imza günleri, spor yarışmaları ve sokak festivalleri. Sanat ve birey arasındaki ilişkiyi sağlamak adına etkinlikler çok çeşitli yapılıyor, böylece kişi kendi zevkine uygun aktiviteyi seçme şansını buluyor.

surgun kayiklari 280xAdalar Müzesi - Sürgün Kayıkları ve Adalar'da Seyrüsefer sergileri açılışından

Yapılan etkinliklerin geliştirilmesi, programlanması kadar müzeleri korumak ve insanların gelmesini sağlamak da bir o kadar önemli bir noktadır. Adalar birçok sanatçıya ev sahipliği yapmış, ilham kaynağı olmuştur. Adalarda yaşamış bazı sanatçıların evleri müzeye dönüştürülmüştür. Burgazada’da Sait Faik Abasıyanık Müzesi, Heybeliada’da Hüseyin Rahmi Gürpınar Müze Evi ziyaretçilere açıktır. Büyükada’da ise İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi olan Adalar Müzesi bulunmaktadır. Adalar müzesi adaların tüm siyasi, ekonomik, kültürel yaşamı hakkında hem sözlü tarih videoları, hem bilgi yazıları, hem de sergilenen eşyalar ile ada kültürüyle derinden bir tanışma sağlar.

Toplumsal bütünleşme ve sosyal fayda adına kültür sanat etkinlikleri oldukça değerli etkinliklerdir. Kültürlerin yozlaşmaması için müzeler korunmalı ve geliştirilmeli, mimari dokulara sahip çıkılmalı ve yaşayış biçimleri nesilden nesile aktarılmalıdır. Bu noktada önemi büyük olan kültür sanat aktivitelerinin farklı bireylere hitap edecek çeşitlilikte ve insanlar için erişiminin kolay olması gerekiyor. Bu sayede kişiler toplumsal hayata aktif katılım sağlayabilirler. Sanat ile iç içe toplumlar yaratabilmek, insanlardaki yaratıcılığın gelişebilmesi adına kültür sanat etkinliklerine gereken önem verilmelidir.

 

Son değişiklik Çarşamba, 01 Kasım 2017 18:07
Yorum yapmak için oturum açın