Salı, 31 Ekim 2017 18:20

Turmepa, Burgazada Marta Koyu Koyu’nda kıyı temizliği yaptı

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)
Turmepa, Burgazada Marta Koyu Koyu’nda kıyı temizliği yaptı Fotoğraflar: Semra Askeri Uzuner

“Akbank, ‘Şehrin İyi Hali’ gönüllülük projesi kapsamında, üniversiteli gençleri, Türkiye’nin her yerinde; okul boyamadan sokakta yaşayanlara yardıma, kıyı temizliğinden barınak hayvanlarının bakımına kadar birçok alanda topluma iyilikler dağıtmaya çağırıyor” projesini hayata geçirdi. Bu proje kapsamında 7 Ekim 2017 tarihinde Turmepa Deniz Temiz Derneği ile kıyı temizliği yapmak için yola çıkan 200 genç gönüllü Burgazada Marta Koyu’na kıyı temizliği için geldiler.

Burgazada Marta Koyu Kıyı temizliği başlamadan önce Gönüllü Projeleri Yönetmeni ve gönüllü eğitmenlerle mini bir sohbet gerçekleştirdik.

belgin ergul 280x

Belgin Ergül:

(Deniz Temiz Derneği Turmepa Gönüllü ve Gönüllü Projeleri Yönetmeni)

Deniz Temiz Derneği Turmepa ile Akbank’ın “Şehrin İyi Hali” Caz Festivali kapsamı etkinliğinde bir gönüllü işbirliği yaptık. 200 kadar gönüllü gencimizle kıyıları temizleme sözü verdik birbirimize. Akbank, Turmepa’ya 200 genç kazandırdı. Biz de dedik ki Burgazada Marta Koyu çok kirli, Marta Koyu’nu temizlemeye gidelim. Bugün burada plastik, metal, kağıt, cam, sigara izmariti gibi atıkları toplayacağız. Ve bu atıkları geri dönüşüme teslim edeceğiz.

Deniz Temiz Derneği Turmepa olarak özel sektör çalışanları, üniversitelerdeki deniz elçileri topluluklarımızla birlikte Nisan ayından Ekim ayı sonuna kadar her hafta bir adada kıyı temizliği yapıyoruz. Ortalama minimum 40 kg ile çıkıyoruz adalardan. En fazla atığı Kınalıada’dan topluyoruz. Burgazada’da çok fazla kirlilik var, ama dediğim gibi en kirli ada Kınalı. Her hafta değişen gönüllü ekiplerimizle adalara kıyı temizliğine geliyoruz.

Şunu da üzülerek belirtmek isterim; bugünkü temizlikte adalı hiç yok! Tümü şehir dışından gelen ve üniversiteli gönüllülerimiz.

Biz gönüllülerimizle temizliğe başlamadan önce şu an burayı kullananlara şunu söyleyeceğiz: Nefes alıp-verin önce. Sonra da şu soruyu yönelteceğiz: Oksijenin kaynağı nedir? Onlar da bize yeşili gösterip, orman, ağaçlar diyecekler. Ama oksijenin yaklaşık %75’i denizden gelir. Bu nedenledir ki şimdi şu kıyıda gördüğünüz tek bir sigara izmariti bile, oksijenin sessiz kahramanlarını bir saniye içerisinde öldürüyor.

Şu an küresel iklim değişikliğiyle bir mücadele içerisindeyiz. Ülkemiz BM (Birleşmiş Milletler)’ye 2 derecelik artışla ilgili bir söz verdi. Ama hiç kimse bir şey yapmıyor, toplum dahil. Bakın şu an burada Marta Koyu’nda bir Hollandalı sanatçı burayı bireysel çabalarıyla temizlemeye çalışıyor. “Oturduğumuz yerde söylenmenin hiçbir anlamı yok!” diyor. En azından bir fark yaratın diyor.

Kirliliğin boyutunu göstermek açısından şu örneği vermek isterim: Geçen hafta Büyükada Aya Nikola Plajı’nda sadece yarım saatte 5800 küsur izmarit topladık. Kirliliğin boyutunu anlatabildik mi?

Resmi olarak da işlerimizi şöyle yürütüyoruz burada. Adalar Belediyesi ile ortak bir protokolümüz var. Bu protokol kapsamında aldığımız izinle buraya gelebiliyoruz. Fakat kıyı temizliği Büyükşehir Belediyesi ile Sahil Komutanlık nezdinde bir başlık içeriyor. Hukuksal, güvenliksel başlıklar çok kısıtlı. Mesela şu güzelim Burgaz kıyılarının temizliği için yaş ortalaması 47 olan üç kişi görevli. Sizce kıyılar nasıl denetlenebilir bu ekiple? Bu üç kişi bu kıyılarda gerçekten bir şey yapamaz. Mesela ben bir yabancı olarak buralara geldim, geziyorum. Çöpümü atabileceğim hiçbir şey göremiyorum burada. Yok! Yine bir örnekle anlatırsak; yukarıdan buraya Marta Koyu’na inerken bilgilendirme amaçlı bazı levhalar yer alabilir. Ama yok! Artık bazı uyarıcılarla dokunmak gerekiyor halka ve ziyaretçilere.

Bizlere de çok rol düşüyor, farkındayız. 2018 için arkadaşlarımızla kafa kafaya verip çözüm üretmeliyiz. Bir araya geldiğimizde “Yaşasın 4000 kg atık hedefine ulaştık!” demek yerine ve hedef için alkışlanmak yerine 1000 kg’a düştük, 500 kg topladık diye alkışlanmak istiyoruz. Bunun yol ve yöntemi için çözümler bulmayı hedefliyoruz. Turmepa olarak bunun için çalışmak istiyoruz.

anon kerem bekir 280x
roportaj 1 280x

Ahmet Murat Eraymaz

Deniz Temiz Derneği Turmepa’da 2012 yılından beri gönüllüyüm. Birçok etkinlikte kıyı temizliğinde yer aldım. Mavi Kuşak Deniz Eğitimi Hareketi’yle birlikte birçok okula gidip çocuklara eğitim verdik. Şimdi buraya geldik. Akbank’ın Caz Festivali kapsamında “Şehrin İyi Hali” projesinde biz de atık toplayarak destek olmak istiyoruz, hem ada halkına hem de ülkemize.

Bekir Samet Arık

Turmepa Deniz Temiz Derneği’nin Kocaeli Denizcilik Fakültesi’nde kurduğu Barbaros Det’teyiz (Deniz Temiz) şu anda. İki yıldır orada çalışıyor ve faaliyetlerde bulunuyorum. Det olarak belirlenen bir kıyıda temizlik yapıyoruz. Her Det’in kendine ait bir kıyısı var. Şu ana kadar en çok atık topladığımız bölge Kocaeli Ereğli’de oldu. Bugün de Kocaeli’den buraya geldik.

Kerem Çelik

Yaklaşık bir yıldır Turmepa ailesindeyim. Gönüllü eğitmenlik görevi yapıyorum. Bu proje kapsamında, ilk, orta ve lise öğrencilerine deniz eğitimi veriyor ve gönüllü olmayı anlatıyoruz. En büyük çabamız gönüllüğün ne olduğunu anlamaları yönünde. Umarım bugün burada birçok gencimize bu durumu anlatabilir ve deniz temizliği farkındalığını yaratabiliriz.

Mustafa Rafi Ergül

2012 yılından beri Deniz Temiz Derneği Turmepa’da gönüllü olarak çalışmaktayım. Her hafta sonu ya da hafta içlerinde, ne zaman ihtiyaç duyuluyorsa idari işler ve destek hizmetlerinde bizler yardımcı oluyoruz.

 

balik 280x

Kıyı temizliği sona erdiğinde, 142 kg atık toplandı.

Plastik-Cam-Metal-Kâğıt-Sigara Kâğıdı olarak ayrıştırıldı.

Daha temiz kıyılar için ve bol oksijen için adalıların yaşam alanlarına sahip çıkmaları umuduyla etkinlik sona erdi.

 

grup deniz kiyisi 840x

 

Kıyı temizliği etkinliği kapsamında denizdeki atıklardan oluşturulan müzik aletleri ile mini bir konser verildi. Bu projenin fikir babası ve uygulayıcısı Burgazadalı Şinasi Yelkenci idi. Üç kişilik bir müzik grubu kurduklarını ve gruba başka eleman almayacaklarını ifade eden Şinasi Yelkenci, bu grupla burada deniz ve kıyı temizliği ile ilgili bir duyarlılık ve yaşanılan yeri sahiplenme bilinci oluşturulmasını hedeflediklerini söyledi.

Grup Deniz Kıyısı

Şinasi Yelkenci- Saksafon

Saksafon benzin bidonu, klozet gideri, kapaklar, piyon, at, kalem, vana, falçata, mandal, uğur böceği, dantelli tabaktan imal edildi.

Mehmet Ali Bakır – Bateri

Denizden gelen atıklarla bateri oluştu. Plastik ürünler, denizin bünyesinin kabul etmeyeceği atıklar...

Koenraad Marinus van Lier – Gitar

Gitarın sapının 2016 yılında denizden kıyıya geldiğini söyleyen grup kurucusu Şinasi Yelkenci ne yapabilirim diye düşünmüş ve gitar fikri ortaya çıkmış.

Özet olarak grubun müzik aletlerinin tümü denizden gelen çöplerden oluşmuş. Gitarın penası da kıyıya atılan inşaat artıklarından bir seramik parçası...

Grup, “düğüne, nişana gidilir!” duyurusu da yaparak mini bir konser verdi.

Kıyı temizliğinde denizden gelen ve kıyıdan toplanan atıklarla dönüşümün olabileceği vurgusu yapıldı, hem de sanatsal bir performansla.

 
saksafon 280x
bateri 280x
koenraad marinus van lier 280x
 
Son değişiklik Çarşamba, 01 Kasım 2017 17:58
Yorum yapmak için oturum açın