Salı, 29 Aralık 2015 08:14

Marmara Denizi Sempozyumu

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

02 marmara denizi sempozyumu 280xMarmara Belediyeler Birliği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Marmara Denizi Sempozyumu’, Kadir Has Üniversitesi’nde yapıldı. Toplam 9 oturumda yaklaşık 50 konuşmacının sunum yaptığı sempozyuma Adalar adına ADYSK (Adalar Denizle Yaşam Ve Spor Kulübü Derneği) Başkanı Volkan Narcı katıldı.

Marmara Denizi’nde yaşanan kirliliğin ortadan kaldırılması için değerlendirmelerin yapıldığı 2. Marmara Denizi Sempozyumu’nda kirliliğin sebepleri tartışıldı. Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Marmara Denizi’nde yaşayan canlı türlerinin kentsel faaliyetler sonucu oluşan kirlilik nedeniyle risk altında olduğunu bildirdi.

Sempozyumda kirliliğin önlenmesi konusunda atılacak adımlar anlatıldı

03 marmara denizi sempozyumu 280xKadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde gerçekleşen sempozyumun açılışında konuşan Marmara Belediyeler Birliği (MBB) ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 1970’li yıllarda, Marmara Denizi’nin süratle kirlendiğini gören birkaç belediye başkanının birlikte çareler aramak, önlemler almak için Marmara Belediyeler Birliği’ni kurduğunu hatırlattı. Altepe, “İki kıtayı birbirine bağlayan İstanbul ve Çanakkale Boğazı’nın varlığı nedeniyle had safhada bir gemi trafiğinin yaşanması; kıyılarında Türkiye’nin dinamosu, lokomotifi konumundaki şehirlerinin bulunması ve tüm bunların yanında bir iç deniz olması Marmara Denizi’ni daha hassas olarak değerlendirmemizi gerektirmektedir. Marmara Denizi’nde yaşayan canlı türleri maalesef kentsel faaliyetler sonucu risk altında; bu nedenle kirlilik önleme faaliyetleri ile eş zamanlı olarak etkin bir su ürünleri yönetimini de ortaya koymamız gerekiyor. Bugün burada bu denizi kullanan, kirleten, kirliliği önlemeye çalışan, deniz üzerinden ticaret yapan, karnını doyuran, eğlenen tüm tarafları bir araya getirdik. Bu bir araya gelme her şeyden önce karşılıklı olarak önemli bir tecrübe paylaşımına vesile olacaktır” dedi. Marmara Denizi’ne etki eden uluslararası kirliliğe de dikkat çekerek; önümüzdeki aylarda Tuna Havzası’nda bulunan 13 ülkeden uzmanların da katılımıyla bu konunun değerlendirileceği bir çalıştay yapılacağını belirtti.

Marmara Denizi Sempozyumu’nun iş ortaklarından İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan açılış konuşmasında; “Marmara Denizi Sempozyumu’na kurumsal ve sürekliliği olan bir kimlik kazandırmalıyız. Marmara Havzası Bütünleşik Su Kaynakları Eylem Planı’nı oluşturmalı, mevcut mevzuatı günün ihtiyaçlarına göre yenilemeliyiz. Bu büyük sorumluluğu, tüm toplumun paylaştığı bir sorumluluğa dönüştürecek farkındalık kampanyalarına öncülük yapmalıyız. İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği olarak, MBB ile birlikte ve sizlerin himayesinde Boğaz çevresinde farkındalık kampanyaları başlatıp, Boğaz’daki suyun canına can katmaya, bu canı Marmara Bölgesi sakinlerine göstermeye, mevzuat düzenlemeleri için hazırlık yapmaya hazır olduğumuzu, Marmara ve su davasının daha aktif bir parçası olmak isteğimizi takdirlerinize sunuyorum” dedi.

ADYSK (Adalar Denizle Yaşam Ve Spor Kulübü Derneği) Başkanı Volkan Narcı ise konuşmasında şu konulara vurgu yaptı: “Adalar’ın koruma altına alınması gerekir. Marmara’nın en hassas ve ekosistem anlamında en özel canlılarının bu bölgede yaşadığını biliyoruz. Hem Akdeniz hem Karadeniz hem de Ege’de birçok ortak canlı burada yaşıyor.” Ayrıca Barcelona, Marpol, Brüksel gibi Türkiye’nin taraf olduğu birçok sözleşmede deniz koruma alanlarının yaratılması, burada yaşayan birçok canlının (pina, deniz çayırları, mercan, ekosistemde kaybolan birçok tür vb.) korunması gerektiğini, bunun için durmadan çalışacaklarını ifade eden ADYSK Başkanı Volkan Narcı, bilinçlendirme, sosyal sorumluluk, eğitim, sürdürülebilir yaşam için birçok projeler yaptıklarını da dile getirdi.

Son değişiklik Salı, 05 Ocak 2016 11:43
Yorum yapmak için oturum açın