Salı, 29 Aralık 2015 09:15

ADYSK Derneği kuruldu

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Deniz, Adalar ilçesi denince akla gelen ilk yaşam alanıdır. Denizin korunması doğa ve yaşamın korunmasıdır.

Okyanus’ta bile 20 metreyi geçmeyen avcı tekneleri varken ufacık ve hassas ekosisteme sahip, yaşama direnen küçücük Marmara’da doğal rezerv ve canlıların yatak yeri olan adalarımızın etrafında gezen koca koca tekneler mevcut. Yüzen fabrika tabirine uyan 450 metreleri bulan teknelere sahip avcılar doğaya, geleceğe hiç saygısı olmadan avlanıyorlar. Ve geriye binlerce metrekare ağlarını bırakarak gidiyorlar. Bu ağların denizaltı yaşamını mahvettiği malum… Bu ağları temizleyerek deniz yaşamını kurtarmaya çalışanlar da var. Mesela Adalılardan Serço Ekşiyan, Ekrem Başak, Ercan Akpolat; farkındalık yaratmaya çalışan STK’lar… 

Bunlardan biri de hem Adalar Kent Konseyi/Denizle Yaşam Ve Koruma Çalışma Grubu hem de ADYSK (Adalar Denizle Yaşam Ve Spor Kulübü) Başkanı Volkan Narcı.

Volkan Narcı genel sekreterliği ve başkanlığındaki Adaların tek dalış okulu Deep Dream Dalış Merkezi’nin başlattığı sonrasında, Adalar Kent Konseyi Denizle Yaşam Ve Koruma Çalışma Grubu ile devam eden çalışmalar, Adalar Denizle Yaşam Ve Spor Kulübü desteği ile denizin korunması konusundaki farkındalık yaratma çabaları epey yol kat etti.

Volkan Narcı: “Adada yaşan bizler, bu alanlardan faydalanan bizler; denizi, balığı, kuşları, tabiatından faydalanan, doğası ile huzur ve sağlık bulan bizler acaba ne kadar buraların korunması için çabalıyoruz? Ne kadar kendi kapımızın önünü temizleyip, ne kadar komşularımız ve çevremiz için çalışıyoruz? Eskiden kapıda oynarken anneler 10 tane sandviç yapmak zorunda kalırdı çünkü ayrı gayrı yoktu hepimiz herkesin evinde büyürdük. Adalar kendini bu kültürel yaşamı az da olsa korumaya çalışıyor. Bu gelenek az biraz devam etse de çevre, yaşam, giderek kirleniyor, usulsüz avcılık, yoğun kullanım hepsi geleceğimizi çalıyor ve korkunç sona doğru bizi adım adım yaklaştırıyor. Tüm bunların karşısında direnip uğraşan insanlar da var...” diyerek kollarını sıvayanlarla birlikte Adalar Denizle Yaşam Ve Spor Kulübü’nü derneğe dönüştürdüler. 5 Aralık 2015 tarihinde yaptıkları genel kurul ile yönetimlerini seçtiler ve Adalar’a çalışan ve sonuç alan bir dernek daha armağan ettiler.

Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği üyeleri amaçlarını kısaca şu şekilde ifade ettiler:

  • Adalar’da deniz, çevre, doğa kültürünün geliştirilmesi,
  • Adalar’ın sahip olduğu eşsiz ekosistemin korunması,
  • Deniz ve çevre kirliliğinin önlenmesine ilişkin toplumun bilinçlendirilmesi,
  • Her türlü deniz, kara ve hava aktivitesi ve sporun yapılması ve sevdirilmesi için çalışmalarda bulunmak,
  • Afet durumlarında sualtı ve su üstü arama kurtarma çalışmalarının yürütülmesi,
  • Bu konuda çalışma yapan diğer sivil toplum kurum ve kuruluşlarına destek verilmesi,
  • Konuya duyarlı insanların bir araya gelmesinin sağlanması,
  • Kamu kurum ve kurumların, dernek üyelerinin sosyalleşmesi, bir araya gelerek birbirlerini yakından tanımaları ve böylece karşılıklı dostluk, sosyal, kültürel bağlarını güçlendirmesi ve kamuoyunu bilgilendirmek için süreli ve süresiz yayınlar yapılması amaçlanmaktadır.

ADYSK yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyor:

  • Yönetim Kurulu Başkanı; Volkan Narcı
  • 2. Başkan: Mustafa Fahri Refiğ
  • Genel Sekreter, Harun Gökhan Narcı
  • Sayman, Mahmut Baki Tatoğlu

Faaliyet yeri Heybeliada olan ADYSK Derneği’ne başarılar diliyoruz.

 

www.adysk.org

www.facebook.com/adyskd

02 adysk dernegi 840x

Son değişiklik Salı, 05 Ocak 2016 11:43
Yorum yapmak için oturum açın