Salı, 01 Aralık 2015 14:32

Pop Art

Ögeyi değerlendirin
(1 Oylayın)
Roy Lichtenstein Roy Lichtenstein

Dayanağı olarak popüler kültürü seçmiş olan pop-art başarısının sırrını da buna borçludur. 1960 yılından 1970 yılına kadar başarısını sürdürmüştür ABD’de.

Çabuk tüketilen, az üretilen bir zamana geçilmesi bu sanatı besleyen kan damarları olmuştur. Modernizmin getirisi olarak insanların tükenmeyen arzularını besleyen bir alan olduğu için, sanat olarak adlandırılacak olan tüketime dayalı yeni tasarıların ortaya çıkması zorunlu bir akım ortaya çıkardı. Keza insanların ihtiyaç olarak adlandıracakları doyurulamayan duyuları, bu sanatla doyurulmaya çalışılacaktı. Bunun içinde günlük tüketim malzemeleri dahi bu sanatın malzemesi olacaktı. Yedikleri hamburgerden konserve kutularına, rujlara ABD bayrağına kadar geniş bir alanı kapsayan pop-art’ın tarihsel gelişimine bakalım.

“pop-art” ilk defa İngiliz sanatçılardan oluşan bir grubu tanımlamak için kullanılmış bir terimdir. İngiltere ve ABD’de çok sevilen ve paralelinde yükselen bir sanat olmuştur. Soyut sanata karşı oluşturulmuştu. Popüler kültürün insan üzerindeki etkileri, onların sanat dünyasının zamanı geçmişliğine atıfta bulunmalarına sebep oluyordu. Düz renkleri kullanıyor, önceki üslupları reddediyordu. Figüratif bir stili kullanıyorlardı.

Ticareti sanatın içine sokan bir sanattı pop art. Ticari malzemeleri kullanıyorlar, yapılan işleri ticari amaçla pazarlayabiliyorlardı. Günlük hayatın kullanım malzemelerini sanatsal imgelere dönüştürüyorlardı.

Modern sanatın en çok halk tarafından benimsenen ve beğeni kazananı pop art olmuştur. ABD’de Robert Rauscheberg’in kolajları ve topladığı coca cola şişeleri gibi nesneleriyle yaptığı çalışmalarla başladı. Jasper Johns’un bayrak çalışmaları dikkat çekmişti. Daha sonraları Jasper Johns’un çalışmaları sanat olarak kabul edilmemişti. Bu sanatın belirleyici özelliği mizah ve eleştiriydi.

İngiliz sanatçıları üzerindeki yankısı ise ABD sanatçılarının birlikte çalışması gibi değildi ve bireysel çalışıyorlardı. Zamanla da yaptıkları işlerin pop art kimliği altında anılmalarını istememişlerdi. İlk defa popüler kültürün oluşumlarını kullanan kişi olmuştu. İlk kez 1961 yılında sergi açmışlardı. Grafik tasarımcıları gibi çalışsalar da ABD sanatçıları kadar etkili olamamışlardı.

Tüketim kültürünü yermek için tüketim kültürü malzemelerinin kullanılarak, toplumsal yaşam içerisinde insanların eleştirel bakabilmelerini sağlamak için mizahi ve yergi amaçlı çalışmalardan adını alan pop art en çok da tüketim kültürü için insanları teşvik eden ABD’de yükselmiş ve ilgi görmüştür.

Richard Hamilton

02 richard hamilton just what makes todays homes so different so appealing 1956 280xRichard Hamilton - Just what makes today's homes so different, so appealing - 1956Grafiker, öğretmen, yazar ve ressam olan sanatçı İngiliz’dir. Pop art’ın temsilcilerinden sayılır. Reklamcılığı anımsatan montajlarıyla ünlüdür.

 

Robert Rauschenberg

03 robert rauschenberg canyon 1959 280xRobert Rauschenberg - Canyon - 1959Jasper Johns’la birlikte soyut expresyonizmin en etkili isimlerindendi. Tuhaf imgelerine çeşitli teknikleri bir arada uygulayarak, değişik bir sanat ifade biçimi ortaya koyuyordu. Üç boyutlu çalışmaları olan sanatçı 1980 ve 90’lı yıllarda kolajlarla fotoğrafik imgelerle tasarımlar yapmıştı.

 

Jasper Johns

04 jasper johns three flags 1958 280xJasper Johns - Three flags - 1958Ressam, grafiker ve heykeltıraştır. Soyut expresyonizme meydan okumuştur. Amerikan sanatının gidişatını etkilemiştir. Bayrak çalışması en etkili eseriydi.

  

Claes Oldenburg

05 claes oldenburg floor burger 1971 280xClaes Oldenburg - Floor burger - 1971İsveçli Amerika’da çalışan sanatçıdır, heykeltıraş ve grafik sanatçısıdır. Sert görünümlü nesneleri yumuşak üç boyutlu nesnelere dönüştürür. Dada akımı ve sürrealizmden etkilenmiştir. Devasa hamburger çalışmaları vardır.

 

Roy Lichtenstein

Amerikalı grafiker ve ressamdır. Karikatür ve reklam amaçlı çalışmaları vardır. İmgelerin boyutlarını büyüterek çalışmalar yapmıştır.

Andy Warhol

06 andy warhol marilyn diptych 1962 280xAndy Warhol - Marilyn Diptych - 19621950’lerden sonra ödüllü bir sanatçı olarak çalışmıştır. Pop art’ın öncülerindendir. Yapıtları çok geniş bir yelpazeyi barındırıyordu. Kendini iş adamı olarak gördüğünü sanatçılığının ikinci planda kaldığını belirten sanatçı çalışmaları için çok kapsamlı reklam kampanyaları düzenliyordu. Serigrafi çalışarak hızlı üretim yapmıştır. 20.yy’ın en önemli isimlerinden biri olmuştu.

 

Son değişiklik Perşembe, 03 Aralık 2015 01:11
Yorum yapmak için oturum açın