Sayı 126 - Aralık 2015

Sayı 126 - Aralık 2015

Kasım ayında Adalar muhteşem bir sakinini ebedi aleme yolcu etti. Nikiforos Metaxas Zimbabwe’de yetişmiş, Yunan asıllı bir Türk dostu idi. 71 yaşında kaybettiğimiz bu filozof, hayatının ikinci yarısını İstanbul’da, makam musikisinin peşinde koşarak geçirmiştir.
Heybeliada, İstanbul ve Türkiye usta müzisyenini kaybetti… 21 Kasım 2015 tarihinde tedavi gördüğü Süreyyapaşa Hastanesi’nde yaşama veda eden Nikiforos Metaksas, sevenleriyle, dostlarıyla, ailesiyle ve Adalılarla 24 Kasım 2015’te Samatya’daki Aya Kostantinos ve Eleni Kilisesi’nde yapılan cenaze töreniyle sonsuzluğa uğurlandı.
Bu konuyu Agos Gazetesi’ndeki Kaplumbağa köşemde deşmiştim dostlar. Bu aralar başka bir şeye odaklanamıyorum madem, bari Adalı okurlarıyla da paylaşayım dedim.
Adalar Kent Konseyi’nin çağrısıyla yapılan toplantı, kısa zamanda organize edilmesine ve son anda yapılan yer değişikliğine rağmen hayli ilgi ve katılım gördü.
...1960’larda Marmara Adası merkez ve köylerinde sadece iki kişi fotoğrafçılık yapıyordu. Hasan Savran ve ağabeyi Cavit Savran adanın turizmde sıçrama yaptığı yıllarda, birbirinden güzel anı ölümsüzleştirmişti. Doğası ve sosyal yaşantısı henüz bozulmamış adayı bizlerin de görmesini sağlamışlardı.
Ada’da Yunpir’in Şaman Davulu Okulu - Sınıf toplanmıştı. Herkes geçen derste verilen ödevi yapamamaktan, hiçbir şey anlamamaktan yakındı Yunpir’e.
yağmurlu bir gecede gidiyorum engine / dalıyor gözlerim hep nazlımın hayaline / yağıyordu bir yağmur gökten haincesine / yıldızlar da saklanmış sanki küsercesine
Geçen yaz, sıcak bir Temmuz günü, sabah erkenden balkonun kapısını açınca, kızım ve ben hiç alışık olmadığımız bir manzara ile karşılaştık. Bahçenin kedisi Zeytin, tüm ihtişamı ile yastığın üstüne uzanmış, yeni doğurduğu üç yavrusunu altına almış, dişiliğinin gururunu yaşıyordu.
Dayanağı olarak popüler kültürü seçmiş olan pop-art başarısının sırrını da buna borçludur. 1960 yılından 1970 yılına kadar başarısını sürdürmüştür ABD’de.
Alkışlar çok defa düşünülmeden verilen bir tepki, hatta algılama olmadan verilen geçici bir toplum refleksi olabiliyor. Her zaman beğenildi veya anlaşıldı manasına gelen akılcı bir kıstas değildir.
Van Gogh ile Munch’un eserlerini büyük ölçüde bir araya getiren, uzun süredir beklenen sergi Van Gogh Müzesi’nde açıldı.
Adalar’da bir süredir hazırlanmakta olan 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama Planı sürecinin standart prosedürü kapsamında belediye tarafından 26 Kasım Perşembe günü Saat 11.00’de Büyükada Anadolu Kulübü’nde bir Halk Toplantısı düzenlendi.
Bir grup Adalı gezgin olan bizler bu defa kendimize yakın bir hedef seçtik. Sonbaharın güzelliklerini yaşamak üzere Bolu yöresinde dolaştık.
...Her zaman övünerek şu ifadeyi kullanırız: Adalı olmak bir meziyettir. Tamam ancak adada yaşayan bir insanın yüzme bilmemesi veya 50 m yüzememesine ne diyeceksiniz?
Demans, genellikle ileri yaşlarda sonradan ortaya çıkan ve çoğu kez yavaş ilerleyici olan, beynin bilgi, davranış ve gündelik yaşamı sürdürme konularında gösterdiği yetersizliktir.