Feryal Orhon Basık, 1963 yılında Heybeliada İlkokulu’ndan, 1969 Yılında da Hüseyin Rahmi Gürpınar Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ne girdi. 1973 Yılında mezun olduğu bu fakültede akademik kariyere başladı. Doğduğu günden üniversitede asistan olduğu güne kadar yaz kış adada oturan yazar, başta ulaşım olmak üzere adanın kış koşullarının getirdiği sorunlarıyla artık baş edemediği için bu tarihten itibaren zorunlu olarak “yazlıkçı” statüsüne geçti.
İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde başlayan akademik yaşamı, 1989 yılında geçtiği aynı üniversitenin Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde devam etti. 1992’de profesör oldu, 1998-2005 yılları arasında da aynı fakültenin dekanlığını yaptıktan sonra emekliye ayrıldı.
Birçok mesleki kitabı ve makalesi yayınlanan yazarın ilk öykü kitabı Armağan 1998 yılında yayınlandı. Tarihe olan merakını edebiyatla birleştirerek Heybeliada’nın yüzyılı aşan siyasi, kültürel ve sosyal tarihini ikinci kitabı Küçük Ahşap Ev’de öyküleştirdi. İzleyen yıl gerçek olaylardan esinlenilmiş, 1960’ların İstanbul’unu anlatan Dünden Kalan Heyecanlar yayınlandı. Yazar gerek öykü kitaplarıyla gerekse romanıyla geçmişteki kültürel, tarihi ve toplumsal değerlerin gelecek nesillere aktarılmasını amaçlamaktadır.
Balkan Rapsodisi, Osmanlı’nın son dönemini ve Balkan Savaşı’nı akıcı bir dille anlatan ve okuyanı filim izlercesine içine çeken bir roman. Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nı anlatacak bir üçlemenin ilk kitabı. Bu romanda yazar Balkan toprakları üzerinde yaşanan faciaları Sırp, Arnavut, Boşnak ve Osmanlı olmak üzere dört aile açısından ve her ulusa eşit mesafede durarak anlatmış. Öyküler yaşanmış olaylardan esinlenerek kurgulanmış. Bu nedenle bir dokümanter filim tadında. Ancak kesinlikle bir tarih kitabı değil. Tarihi olayların savurduğu insanların öyküleri. Sevinçleriyle, acılarıyla, maddi ve manevi zenginliklerini ardlarında bırakarak sersefil Anadolu topraklarına doğru çekilişlerinin öyküsü. Güçlü devletlerin, kendi kişisel ikbal ve iktidar hırslarıyla bireylerin, beş yüz yıl bir arada yaşamış ve aynı kültürü paylaşmış ulusları nasıl bir cinnete sürüklediklerinin romanı.