Çarşamba, 06 Ekim 2021 13:25

Adalı Yayınları yazarları, yaz boyu yeni ya da yenilenmiş kitapları için okurlarıyla buluştular…

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Adalı Yayınları Yazarları

Adalı Yayınları için 2021 yılı atılım yılı olarak değerlendirilebilir. Bu bir yıl içinde beşi yeni, altısı yeniden baskı olmak üzere on bir kitap yayımlandı.

Adalar Vakfı’nın iktisadi işletmesine bağlı bir işletme olarak 2004 yılında yayın yolculuğuna başlayan Adalı Yayınları, Andree Galataud Coşkun’un 2021 Eylül’ünde çıkan “Sahnenin Arkası ve Önüyle Prens Adaları” kitabıyla 70. kitabını yayımlamış oldu.

Dile kolay, sadece Adalar temalı kitaplar yayımlamak üzere kurulmuş bir yerel yayınevi için, gerçekten de ulaşılması hayal bile edilemeyecek bir sayı. Öyle anlaşılıyor ki, Türkiye ölçeğinde başka bir örneği de yok.

Kitaplar arasında, sayfa sayısı 100’ün atında olanlar da var, 700-800 sayfayı bulan büyük boy kalın ciltli kitaplar da.

 

Yalım Eralp

“Pandemi ve Kırılgan Demokrasi” ve “Ada’ya Yolculuk”

Adalı Yayınları 2021’e, Yalım Eralp’in “Pandemi ve Kırılgan Demokrasi” kitabı ve yazılarını uzun süredir Adalı dergisinde izlediğimiz H. Can Yücel’in “Ada’ya yolculuk” kitabı ile merhaba dedi. Yalım Eralp’in, Amerikan seçimlerini irdelediği ve bütün dünyayı kasıp kavuran pandemi ile birlikte otokratlaşan yönetimlerle tehlikeye düşen demokrasi üzerine önemli uyarıları ve tespitleriyle dolu kitabı mayıs ayında yayımlandı. “Ada’ya Yolculuk” ise, H. Can Yücel’in 8 yıllık emeğinin ürünü araştırmaları, konuşmaları, söyleşileri ve uzun yıllardır biriktirdiği görsel arşivi ile hazırlanmış çok değerli bir kaynak kitap oldu. Marmara Adaları’nın deniz ulaşımı esaslı olmakla birlikte, aslında Marmara’da deniz ulaşımının tarihi olarak da okunabilecek bir kaynak eser. Kitap için tamamı Marmara Adası’nda dört imza günü düzenlendi. Beşincisi ise önümüzdeki günlerde İstanbul’da yapılacak.

Yalım Eralp, yeni kitabı üzerine konuşmak için Eylül ayını bekledi. 4 Eylül’de Anadolu Kulübü konferans salonunda Adalar Belediyesi işbirliği ile düzenlenen sohbetin moderatörü, Yalım Eralp ile yolları meslekte de kesişmiş değerli gazeteci-televizyoncu Aslı Öymen idi. Kitap vesile oldu, Yalım Eralp Aslı Öymen’in sorularına verdiği yanıtlarla dünyada ve ülkemizde yaşanmakta olan gelişmelere ışık tutan değerlendirmelerini aktardı izleyicilerine.

 

Evler, Aşklar, Göçler

Evler, Aşklar, Göçler

Adalı Yayınları ile Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Derneği’nin iş birliğiyle hazırlanan ve önsözünü Ayşe Sarısayın’ın yazdığı kitap ise; Arif Kâmil Olgun, Billur Akgün, Canan Kuzuloğlu, Dilek Yılmaz, Elvan Arpacık, Meltem Uzunkaya, Nezir Suyugül, Nurdan Atay, Özkan Binol, Sultan Deliklitaş, Yasemin Pforr, Yeşim Narter, Yurdagül Şahin ve Zeki Paralı’nın öykülerinden oluşuyordu. Kitap 2021 Haziran’ında yayımlandı.

Kiltablet yazarları, Derneğin 2018 yılı için hazırladığı ve Akillas Milas’ın “Heybeliada’nın Yitip Giden Evleri” çizimlerinin yer aldığı Ada takviminden yola çıkarak artık sadece fotoğraflarda, çizimlerde ve Adalıların hafızalarında yaşayan evlere içeriden baktılar, değişik dönemlerde geçen öykülerinde bu evlerin yaşamlarını yeniden kurguladılar.

Bahriyelisinden balıkçısına, bahçıvanından duvarcısına farklı karakterleriyle Ada evlerinin, zorunlu göçlerin, yarım kalan aşkların öyküleri…

Kiltablet yazarları ile ilk buluşma Adalı dergisi YouTube kanalında haziran ayı içinde, kitabın yayımlanmasından kısa süre sonra gerçekleşti. Okurların sorularıyla katıldıkları yayına Adalı Yayınları ve Heybeliada Kütüphane Derneği yöneticileri ile kitaba katkıda bulunan üyeleri de katıldılar.

Yazarlarla okur buluşması 9 Ekim’de

Heybeliada Kütüphane Derneği 9 Ekim’de, Heybeliada Kütüphanesi bahçesinde kitap için, okurla buluşma etkinliği düzenledi. Etkinliğe katılacak Kiltablet yazarlarının bir bölümü, kitaptan okumalar da yapacaklar.

Robert Schild

Burgazada: Canlı Bir Etnografik Müze

Adalı Yayınları’nın 2021 Haziran’ında yayınladığı bir başka kitap, Robert Schild’in “Burgazada: Canlı Bir Etnografik Müze” kitabıydı. Kitap, İstanbul Adaları’nın en küçüklerinden olan Burgazadası’nı yaz aylarında şenlendiren yirmiyi aşkın etnik ve dini gruplardan söz ediyor. “Bunlar kimdir?” diye sorulacak olursa, yazar şu çeşitliliği sunuyor: Sünniler – Aleviler – Kürtler – nedense tümü “Laz” diye adlandırılan Karadenizliler – Ortodoks Rumlar – Katolik Rumlar – Gregoryen Ermeniler – Katolik Ermeniler – Aşkenazlar – Sefaradlar – Karay Yahudileri – Levantenler – Maltalılar – “Arap”lar – Süryaniler – Keldaniler – Makedonlar – Montenegrolular – Hırvatlar – Almanlar – Avusturyalılar – Bahailer ile sonradan aralarına katılan iki Amerikalı ile birer İngiliz, Hollandalı ve Finlandiyalı. Kitapta Burgazadalı 83 kişi konuşuyor, geçmişleri ve Burgaz üzerine görüşlerini dile getiriyorlar. Bu geniş kapsamlı çalışmanın sonunda ise tarihi ve günümüze ait zengin bir fotoğraf bölümü yer alıyor.

Robert Schild 12 Ağustos’ta Burgazada ASSK’da (Su Sporları Kulübü) kalabalık bir okur kitlesi ile buluştu. Aralarında kitaba da konuşanlar vardı ve kitaptan bölümler okudular.

Hasan Kuruyazıcı

Adalar, Binalar, Mimarlar

İstanbul Adaları’nın bugüne kalan ve geleceğe de aktarılacak olan en önemli kültürel mirası mimariden geliyor.

İstanbul’da yok olmaya yüz tutmuş mimari çeşitlilik son 40-50 yılın hoyratlığına rağmen Adalar’da varlığını sürdürüyor. Hem de baskın bir şekilde.

2011 yılında, Adalar Müzesi'nin ilk sergilerinden olan Adalar, Binalar, Mimarlar sergisi ve kitabı, işte bu mirası oluşturan ve bir bölümü ne yazık ki günümüze ulaşamayan binaları inşa eden mimarları ve kalfaları yad etmek amacıyla Hasan Kuruyazıcı tarafından hazırlanmıştı.

O günden bugüne de kayıplarımız olmadı değil ama yapılan bu önemli çalışma hiç de boşa gitmedi. İlk baskıdan bugüne geçen 10 yılda, Adalar'ın korumasız kalmış değerli mimari mirasının tanıtılması, tescili olmayan önemli yapıların bir bölümünün tescil edilmesi ve ama daha önemlisi, modern mimarlık mirasına sahip çıkılması konusunda önemli adımlar atıldı. İlk baskısı kısa süre sonra tükenen kitabın Hasan Kuruyazıcı tarafından hazırlanan yenilenmiş ikinci baskısı 10 yıl sonra, Haziran 2021'de Adalı Yayınları tarafından yayımlandı.

Geçen 10 yıl içinde yapılan taramalar sonrasında, ilk baskıda 58 olan mimar sayısı ise ikinci baskıda 98'e, kitabın sayfa sayısı da 136'dan 184'e yükseldi. Kitabın genişletilmiş ikinci baskısı için yapılan hazırlık çalışmalarına Barış Altan, Hasan Çalışlar, Ali Erkurt, Halim Bulutoğlu ve Baret Binatlı katkıda bulundular.

Hasan Kuruyazıcı, kitap yayınlandıktan sonra biri Burgazadası’nda, diğeri Kınalıada’da olmak üzere iki kez okurlarıyla ve Adalılarla buluştu. Her iki adanın su sporları kulüplerinin desteğiyle gerçekleşen buluşmalara, Adalı mimarlar ve tasarımcılar da katıldılar ve toplantılar Adalar’ın mimari mirası üzerine oldukça katkı sağlayıcı görüş alışverişi ile dolu geçti.

Viktor Albükrek

Adalı Yayınları’nın çok satan kitaplarının yeni baskıları

Adalar, Binalar, mimarlar kitabının hemen ardından, bir süredir baskısı bulunmayan kitaplardan dördü, Adalı yayınları tarafından temmuz ayı içinde peş peşe yayımlandı. Bunlar; Viktor Albukrek’in “Bir Zamanlar Büyükada” (4. Baskı), Bercuhi Berberyan’ın “Burgazada Sevgilim” (5. Baskı), Ahmet Tanrıverdi’nin “Atina’daki Büyükada” (4. Baskı) ile Adalar için yayımlanmış en eski (1887) kitaplardan biri olan Samuel S. Cox’un “Prens Adaları ve Prinkipo’da Tatlı Yaşam” (2. Baskı) kitaplarıydı.

Viktor Albukrek, 28 Ağustos’da Büyükada Anadolu Kulübü’nde dördüncü baskısı taze çıkmış kitaplarını imzalamak ve sohbet etmek üzere okurlarıyla buluştu.

 

Andree Galataud Coşkun

Yetmişinci kitap raflarda: “Prens Adaları’nda Yaşam”

Adalı Yayınları’nın yetmişinci kitabı ise, Eylül ayında raflarını yerini aldı. Büyükadalı Andree Galataud- Coşkun’un yılların emeği fotoğrafları ve gözlemlerinin çok renkli bir ürünü olan kitap, büyük boy ve güzel bir baskıyla yayımlandı.

Kitap için düzenlenen toplantının yeri Büyükada Anthea Otel, tarih 18 Eylül’dü. Buluşmaya, kitaba destek olan iki kurumun temsilcileri, DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası’nın genel sekreteri ve Adalar Belediye Başkanı da katıldı. Ağırlığı Büyükadalılardan oluşan okurlarına Andree, kitabın hazırlık süreci ve kapsamı hakkında bilgi verdi. Adalı’nın bu sayısında geniş bir özetini bulacağınız konuşmanın ardından sorular, yanıtlar, sohbet ve kitap imzasıyla dolu son derece keyifli iki saat aktı geçti. 

2021’in son kitabı, Akillas Millas’tan “Büyükada – Ada-i Kebir” kitabının ikinci baskısı

Adalı Yayınları için oldukça verimli geçen 2021’in son kitabı, uzun süredir aranan Akillas Millas’ın Büyükada kitabı olacak. Kitabın gözden geçirilmiş ikinci baskının Kasım ayında yayımlanması bekleniyor.

Adalı Yayınları’nın tüm kitapları adaliyayinlari.com üzerinde. Siteden satışlar başladı.

Adalı Yayınları, Ağustos ortasından itibaren kendi satış sitesini de kurdu. Artık Adalı Yayınları’nın bugüne kadar yayımlanmış 70 kitabından, stoğu bulunan yaklaşık 40’ı, adaliyayinlari.com sitesinden %30 indirimle satın alınabiliyor. 75 TL üzeri alışverişlerde kargo ücreti ödenmiyor.

Aynı sitede, uzun süredir mevcudu bulunamayan Akillas Millas’ın “Büyükada / Ada-i Kebir” kitabı için de ön sipariş verilebiliyor. Kitap ön siparişte bulunanlara iki ay içinde teslim edilecek.

Son değişiklik Perşembe, 07 Ekim 2021 18:50
Yorum yapmak için oturum açın