Projenin amacı
İstanbul Adaları’nın kentsel, çevresel, ekolojik ve kültürel değerlerinin korunmasına dikkat çekmek ve kalıcı sanat eserleri bırakmak amacı ile her sene 1-6 Eylül tarihleri arasında Adalarda yapılması planlanan ‘Adalar Sokak Festivali’ adı altında bir etkinlik oluşturulacaktır. Etkinlikte sanatçılar, uzmanlar, bilim adamları (mimarlar, botanikçiler, sanat tarihçileri, arkeologlar ve deniz bilimciler) çalışmaları, performansları veya söyleşileri ile yer alacaktır. Katılımcılar adaların sorunlarına dikkat çekerken, çözüm, iyileştirme ve güzelleştirme için somut önerilerin ortaya çıkartılmasında destekleyici olacaktır.
Adalar’ın durumu
Doğal haliyle geçmişten yakın zamanımıza kadar yavaş bölge statüsünde olan adalar, kaçak yapılaşma, hatalı turizm politikaları, motorlu ve akülü araçlardaki denetimsiz artış, kontrolsüz biçimde çoğalan bisikletler, faytonların ıslahı için yetkililerin yeterince çaba harcamamaları, adalarda plansız imar tehlikesi gibi problemler adanın yapısının ve değerlerinin hızlı bir şekilde kaybolmasına sebebiyet vermektedir.
Sergi ve etkinlik alanları
Açık alanlar, Deniz Otobüsü Meydanı, Saat Meydanı, Liman/Balıkçı Park (Barınak), Konak Sokak, Çınar Meydanı, Lunapark Meydanı
Projenin hedefleri
Adalarda kalıcı sanat eserleri bırakmak, sanat çalışmalarına özendirmek, sevdirmek, bilgilendirmek; Adalar’ın çevresel, ekolojik ve kültürel değerlerinin tanıtımını yapmak; gelecekte Adalar’ı tehdit eden tehlikeleri kamuoyu gündemine taşımak; festivale katılan kişi ve kurumların Adalar için yaratıcı, faydalı önerileri ortaya çıkarmasını sağlamak.
Fotoğraf konusu ise ‘Adalar’da çirkin kadrajlar’ olarak belirlenmiştir. Fotoğraf sanatçıları Temmuz-Ağustos ayları içinde tüm adalarda çirkin kadrajlar teması doğrultusunda çalışacaklar ve fotoğrafları festivalde sergilenecektir.
- Sahne Sanatları (Tiyatro, Pandomim, Dans, Jongling, Kostüm Tasarımı)
- Görsel Sanatlar (Resim, Heykel, Yerleştirme, Fotoğraf, Seramik)
- Müzik (perküsyon, rock...)
- Ada ekolojik yapısını ve mimari yapısını tanıma amaçlı yürüyüşler
Konuşmalar ve sunumlar
Adaların tarihi, arkeolojik yapısı, kültürleri, binaları
Adaların ormanları, bitki örtüsü, hayvan türleri
‘Ada düşü mektup’ projesi
Ada düşü temasıyla tüm dünyalılardan istenecek postaneden gönderilmiş pullu mektupların toplanması ve sergilenmesi. Ada düşü mektupları; bu yıl süresince, tüm dünyadan, kalem ile yazılmış, pullu ve postaneden gönderilen mektupları istenecektir. Toplanan mektuplar adalar sokak festivali facebook sayfamızda yayınlanacak ve gelecek yıl sergilenecektir. Mektuplarda herhangi bir sınırlama olmayacaktır. Yayınlanacak ve sergilenecek mektuplara festival komitesi karar verecektir. Olanak yaratılabilirse, sergimiz mektup gönderilen ülkelere sergilenmek üzere gönderilecektir. Sergilerin bitiminde tüm gönderiler, taleplere göre ilgili bir kuruma araştırmalarda kullanmak üzere bağışlanacaktır.
Mektuplar için adres: Plumon Art of Writing Çınar Cad. 79 34970 Büyükada İstanbul
Festival Burgazada
Sergi ve etkinlik alanları: İskele Meydanı, Kulüp Meydanı, Gezi Parkı, Aya Nikola Parkı, Cem Evi, Yasemin Restoran, Cami Sokak, Yelkenci Mehmet Sokak, 6 Numara, Ada Tepesi (Yassıada’yı gören), Hiristos, İndos-Kumbaros, Burgazada Kolektif
Burgazada Açık Alan Heykel ve Enstalasyon Çalışmaları