Salı, 27 Ekim 2020 22:08

KORUNAda – Bu kongre sizin için – 28 Ekim 2020

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)
KORUNAda – Bu kongre sizin için – 28 Ekim 2020 Fotoğraf: Berrin Erkurt

Bu bülten Adalar C-19 Danışma Kurulu editörlüğünde hazırlanmakta
ve adalidergisi.com tarafından desteklenmektedir.

 

Halk İçin Akciğer Hastalıkları ve Covid-19 Kongresi: Türk Toraks Derneği’nce 29-30 Ekim'de düzenlenecek “Halk İçin Akciğer Hastalıkları ve COVID-19 Kongresi” için hazırlıklar tamamlandı. Dernekten yapılan açıklamaya göre, dünyada ilk olarak düzenlenen kongrede, hem Covid-19'la ilgili en güncel bilgiler paylaşılacak hem de akciğer hastalıkları ve Covid-19 birlikteliği konusunda bilgi verilecek. Kongre Başkanı Prof. Dr. Benan Müsellim, araştırmaların, sigara içenlerde covid enfeksiyonuna yakalanma riskinin hem daha yüksek olduğunu hem daha ağır geçtiğini gösterdiğini söyledi.

Müsellim “Bu risk ne kadar yüksektir? Sigarayı nasıl bırakabiliriz? Virüs, hastaların büyük kısmında akciğerde zatürreye sebep olmaktadır. Bu zatürre her zaman tehlikeli midir? KOAH ve astım hastaları risk altında mıdır? Kullandıkları ilaçlar riski artırır mı? Dünya pandemiyi nasıl yenebilir? Akciğer filmi ve tomografi ile ne kadar ışın alıyoruz? Dezenfektanlar ve iç ortam havası ne kadar sağlıklı? Grip ve zatürre aşıları kime, ne zaman yapılmalıdır? Dünyadaki aşı çalışmaları hangi aşamadadır? Hava kirliliğinin Kovid-19 yayılımına etkisi olabilir mi? İşyerlerinde pandemi için hangi önlemleri almak gerekir? Bu ve daha birçok önemli konu için herkesi kongremizi izlemeye davet ediyoruz. Kongremizin tüm programına http://www.halkicinakcigerhastaliklari.com/ adresinden ulaşılabilir” dedi. İki gün sürecek kongre Türk Toraks Derneğinin sosyal medya hesaplarından (Youtube, Facebook, Twitter, Instagram) 29-30 Ekim'de saat 12.00-18.00 arasında canlı olarak yayınlanacak.

İyi haftalar…

 

Covid-19

Adalar - İstanbul

  • 1/5000 Adalar KANİP çalışmasına katılım: Adalar C-19 Danışma Kurulu haftalık toplantısını 25 Ekim Pazar günü yaptı. Hazırlanmakta olan Adalar 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nın Afetler başta olmak üzere ilgili bölümlerine katkıda bulunulması kararlaştırıldı. Hazırlanacak metin ilk toplantıda ele alınacak.
  • Danışma Kurulu, İstanbul’da artan vaka ve hastane yatış sayılarını, elde ettiği veriler ışığında değerlendirdi. Yapılan testlerin yaklaşık %30’unun pozitif çıktığı, İstanbul’daki tüm hastanelerin pandemi hastanelerine dönüştüğü bilgisi paylaşıldı. Bilindiği gibi, tüm hastanelerin pandemi hastanesine dönüşmesi, Covid-19 dışı ölümleri de artıran önemli bir etken. İlk dalgada bu durum yaşanmıştı, ikinci dalgada da aynı risk tekrarlanıyor.
  • Adalar’a tersine göç devam ediyor. Eylül ve Ekim ile birlikte boşalan Adalar, bu dönem alışılmışın dışında canlı. Pandemide ikinci dalgayı Adalar’da geçirmek isteyen İstanbulluların Adalar’a ilgisi ise artarak sürüyor.
  • Salgın psikolojimizi nasıl etkiliyor? Bu sorun Burgaz Covid-19 Çalışma Grubu’nun 26 Ekim Pazartesi günü yaptığı “halka açık-sosyal mesafeli” toplantıda konuşuldu. Burgaz Cemevi bahçesinde yapılan toplantıya konuşmacı olarak Uzman Psk. Dr. Dilek Özden, Psikolog Marianna Vasiliadiz, Prof. Dr. Özgür Öner ve Uzman Psk. Melis Arzu Yiğitbaş katıldı.
  • Salgına karşı danışma hatları devrede. Çekinmeyin. İhtiyaç duyuyorsanız arayın.
    • İBB Danışma hattı için 153.
    • PANDOST (Panik Atak ve Anksiyete Derneği) için: 0530 429 4349
    • Psikolog Marianna Vasiliadiz (Burgazada) ile konuşmak için: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

İstanbul

  • İstanbul’a yeni önlemler geliyor: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "İstanbul'da vaka sayıları, Türkiye genelindeki toplam vaka sayılarının yüzde 40'ına ulaşmıştır. Bu tablo ülke ortalamasından en az iki kat endişe vericidir. Risk, mevsim şartları sebebiyle giderek artacaktır." dedi. Bakan Koca, "Geçen hafta içinde son bir ayın ortalamasına göre 28 ilçede artış yüzde 50'nin üzerindedir." ifadelerini kullandı. İstanbul’da 160 hastaneye pandemi bölümü açma talimatı giderken, acil olmayan ameliyatların ertelenmesi istendi. Bakan Koca'nın açıklamasının ardından gözler Çarşamba günü yapılacak Bilim Kurulu toplantısına çevrildi. Alınacak yeni önlemler bu toplantıda kararlaştırılacak.
  • İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı: Testlerin yüzde 30'u pozitif, 15-20 gün içinde hastanelerin yoğun bakım servislerinde doluluk yaşanacak. İstanbul'daki artışın kendilerini endişelendirmeye başladığını belirten İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, tedbirlere uyulmaması durumunda 15-20 gün içinde hastanelerin yoğun bakım servislerinde doluluklar yaşanacağını belirtti. Tükek, "PCR testlerinin yüzde 30'unda pozitiflik görüyoruz. Bu da bizi endişelendirmeye başladı" dedi.
  • İmamoğlu: Sağlık Bakanlığı toplu ulaşımda önlem değil ceza derdinde… “Bakın, dün ilginç bir şey yaşandı. Kabul etmememe rağmen; süreç işlesin diye, arkadaşlarımla Sağlık Bakanlığı arasında bir protokol imzalandı. Onlar, aynen şunu istediler: ‘İstanbul’da, 8 milyon İstanbulkart sahibinin bilgilerini bize verin, biz, otobüse binenleri tespit edelim ve onlara, hangi hastalar var ise otobüse binen, ceza keselim’. Biz de dedik ki, ‘Kardeşim, bu iş böyle olmaz. Siz, bize pandemi vakalarını verin, biz, onların kartlarını iptal edelim ve otobüse, hangi sisteme girerlerse, binerlerse anında tespit edelim ve size bildirelim.’ Yani amacınız ceza yazmak mı, yoksa amacınız insanlara Kovid’in bulaşmasını engellemek mi?”
  • 29 Ekim, resmi törenler dışında yine yasak. İçişleri Bakanlığı'nın valiliklere gönderdiği genelge ile valiliklerin izin vermeyeceği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları yasaklandı. Muhalefet ise Malazgirt kutlamaları ve Cumhurbaşkanı'nın mitinglerini hatırlatarak sert tepki gösterdi.

Türkiye

  • Sağlık çalışanlarına istifa yasağı geldi; yıllık izinler durduruldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgede salgın sürecinde sağlık çalışanlarının istifa taleplerinin kabul edilmeyeceği, yaş haddinden ve malulen emekli olacaklar dışındakilere yönelik emeklilik işlemi tesis edilmeyeceği bildirildi.
  • TTB: Temaslı ve takip edilen kişi sayısı 500 bin. Türk Tabipleri Birliği’nin aile hekimleri aracılığıyla pandeminin durumuna ilişkin yaptığı ankete göre günlük pozitif vaka sayısı yaklaşık 15 bin. Evde izlenen pozitif hasta sayısının 143 bin olduğunu belirten tabipler temaslı ve takipte olan kişi sayısının ise 500 bin olduğunu söyledi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) “Aile Hekimliği Pandemi Anketi Ekim 2020” sonuçlarına ilişkin online basın toplantısı yaptı. Covid-19 pandemisindeki durumu aile hekimleri aracılığıyla aktaran çalışmaya 75 farklı ilden 835 aile hekimi katıldı. Telefonla arayarak pozitif vakaların takibini yapan aile hekimlerinin yüzde 38’i eylül ayına göre izlem sayılarının ekim ayında arttığını belirtti. Günlük 14 bin 373 pozitif vakanın aile hekimlerine geldiği tespiti çalışmada yer alırken evde izlenen hasta sayısının 143 bin, temaslı ve takipte olan kişi sayısının ise 500 bin olduğu belirtildi.
  • Grip aşısı alabilecekler e-Nabız sistemlerine yüklendi, eczanelerde yapılan listeler geçersiz. Peki kimler grip aşısı alabiliyor ve bunu nasıl öğreneceksiniz? Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle olağanüstü talebin arttığı grip aşısı Türkiye’ye geldi. Grip aşısı alabilecekler e-Nabız sistemlerine yüklendi. Grip aşısı gelmeden önce bir çok kişi eczanelere gidip aşı için ismini yazdırmıştı. Bu listelerin artık geçersiz olduğu öğrenildi. Peki kimler grip aşısı alabilecek? Bunun için ne yapmanız gerekiyor, grip aşısı hakkınız olup olmadığını nasıl öğreneceksiniz? Bunun için e-devlet üzerinden e-Nabız sistemine girmeniz gerekiyor. e-Nabız şifreniz varsa doğrudan da giriş yapabilirsiniz. Sisteme girdiğinizde karşınıza tıbbi durumunuzu gösteren bilgiler çıkıyor. Sayfada isminizin hemen altında 'İnfluenza (Mevsimsel Grip) Bilgilendirme' yazısı yer alıyor. O yazıya tıkladığınızda grip aşısı hakkınız olup olmadığı size bildiriliyor.
  • TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı: “Sağlık Bakanına yeniden sorduk: ‘Kaç doz aşı temin ettiniz ve DSÖ kriterlerine göre yaşı 6 ay üzeri olan her birey aşılanabilecek mi? Bir diğer önemli soru da şudur: Neden Türkiye kendi aşısını üretememektedir? Koruyucu sağlık hizmetleri her yurttaşın hakkıdır ve aşı bunun vazgeçilmezlerindendir. Bilimsel olarak anlaşılamaz bu puanlama sistemi, hekimlerin toplumla karşı karşıya getirilmesinden ve sağlıkta yeni bir şiddet dalgasının körüklenmesinden başka bir şeye yaramayacaktır.’ Bir kez daha hatırlatalım:.”
  • Grip aşısından bir hafta önce az uyumak, 'aşının etkisini yüzde 50 azaltıyor: Uyku ve insan sağlığı arasındaki ilişkiyle ilgili araştırmalarıyla tanınan Prof. Matthew Walker, grip aşısından bir hafta önce yeterince uyumamanın aşının etkisini yüzde 50 oranında azalttığını söyledi. California Üniversitesi İnsan Uyku Bilimi Merkezi'nin başkanı olan Walker, CNN Televizyonu'nda Christiane Amanpour'un sorularını yanıtladı, "iyi uyku hijyeninin" neden önemli olduğunu anlattı. Walker programda 2002'de Journal of the American Medical Association ve 2020'de International Journal of Behavioral Medicine dergilerinde yayımlanan araştırmalara gönderme yaparak üç noktaya dikkat çekti: Günde yedi saatten az uyuyanlarda grip riski üç kat fazla. Günde beş saat ve daha az uyuyanların zatürreye yakalanma olasılıkları yüzde 70 daha fazla. Bu, Covid denkleminde de kritik bir bileşen. Grip aşısını yaptırmadan bir hafta önce yeterince uyumamışsanız, vücudunuz yüzde 50 ya da daha az antikor tepkisi oluşturuyor. Bu da grip aşısının ciddi oranda daha az etkili olması demek.
  • Koronavirüs araştırması: 19 ilde ölümler geçmişe göre 21 bin fazla. Videoyu izleyin.

Türkiye Özel

Dünya

  • Dünyada koronavirüs vaka sayısı 43 milyonu geçti. Koronavirüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı da 25 Ekim 2020 itibarıyla 1 milyon 150 bini aştı.
  • Avrupa ve Amerika’da salgında rekor haftası: ABD'de cuma günü günlük koronavirüs vaka sayısında rekor kırılırken Avrupa'da durumun en olumsuz durumda olduğu Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan koronavirüsün en azından yaza kadar hayatı etkilemeye devam edeceği açıklaması geldi. Cuma günü Fransa'da ise 40 bin yeni vaka kaydedildi. Koronavirüs nedeniyle ülkede 298 kişi de hayatını kaybetti. ABD'de ise Covid Tracking Project (Covid İzleme Projesi) cuma günü 83 bin 010 yeni vaka bildirdi. Geçen hafta ABD'de 441.541 yeni koronavirüs vakası belirlendi. Bu, temmuz sonundan beri kaydedilen en yüksek yedi günlük vaka sayısı. New York'ta restoranlar iç mekanda yüzde 25 kapasiteyle müşteri kabul ediyor.
  • DSÖ'den Avrupa'ya yoğun bakım uyarısı: Dünya Sağlık Örgütü Başkanı, Avrupa ülkelerini hızla artan koronavirüs vakalarından ötürü yoğun bakımlardaki doluluğa karşı uyardı: "Nakiller endişe verici şekilde arttı." Koronavirüs salgınından en fazla etkilenen Avrupa ülkelerinden olan Fransa'da pazartesi günü 1.307 COVID-19 hastasının hastaneye sevk edildiği bunun salgının başından bu yana en yüksek ikinci sayı olduğu bildirildi. Vaka sayısının 1 milyonu geçtiği İspanya'da ise hafta sonu 50 binden fazla yeni koronavirüs vakası kayda geçti. Almanya'da da Robert-Koch Enstitüsü son 24 saat içinde 11 bin 409 yeni vaka kaydedildiğini açıkladı. Böylelikle Almanya'da toplam vakası 449 bin 275'e yükseldi.
  • Sokağa çıkma yasakları yeniden yaygınlaşıyor: Fransa'da cumartesi itibarıyla gece sokağa çıkma yasağı uygulanacak bölge sayısı 54'e yükseltildi. Öte yandan vaka sayısında rekor kıran İtalya'da da 3 bölgede sokağa çıkma yasağı başlıyor. Yunanistan'da ise çok sayıda kentte 00.30-05.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanacak. İspanya hükümeti, koronavirüs salgınıyla mücadele amacıyla ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Ayrıca Pazar gecesinden itibaren 23:00-06:00 saatleri arasında sokağa çıkmak yasaklandı.
  • “Pandemi yorgunluğunu anlıyorum ama önlemlere uymaktan başka yol yok”: DSÖ Başkanı, birçok kişinin "pandemi yorgunluğu" hissetmesini anlayışla karşıladığını belirterek, evden çalışmanın ve arkadaşlarla aileden uzak olmanın fiziksel ve psikolojik yükünün ağır olduğunu belirtti. DSÖ Başkanı herkesi tüm bu zorluklara rağmen vazgeçmemeye ve olası kapanmaları engellemek için önlemlere uymaya çağırdı.
  • Sekiz ülkede yapılan araştırmaya göre kadınlar, maske ve mesafe gibi kurallara erkeklerden daha çok uyuyor: İtalya, Fransa ve ABD'den araştırmacıların 8 ülkede yaptığı bir araştırmaya göre, koronavirüs pandemisine karşı koruyucu önlemlere kadınlar, erkeklere oranla daha fazla uyuyor. Bu farkın, özellikle salgının ilk aylarında Covid-19 nedenli ölümlerde erkeklerin ağırlıkta olmasını açıklayabileceği belirtildi. Geçen Mart-Nisan aylarında ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Yeni Zelanda'da 21 binden fazla kişiye anket yoluyla yapılan araştırmaya göre Covid-19'u ciddi bir sağlık sorunu olarak gören kadınların oranı erkeklerden daha yüksek.
  • Küresel aşı girişimi COVAX: “Hedefimiz 2021 sonuna kadar dünya nüfusunun %20'sine, yani her ülkenin %20'sine aşıyı ulaştırmak.” ‘Aşıya küresel olarak adil erişim, özellikle sağlık çalışanlarını ve en çok risk altında olanları korumak, pandeminin halk sağlığını ve ekonomik etkisini azaltmanın tek yoludur’ vizyonuyla oluşan COVAX Girişimi, 76 gelişmiş ülke tarafından destekleniyor. ABD girişimin dışında.

Covid-19 üzerine daha fazlasını günü gününe izlemek için tıklayın.

Ne var, ne yok?

Adalar

    • Ulusal ve yerel basında, internet ortamında yayımlanmış ve sizin için derlenmiş Adalar haberleri için bakın. Haberler için haftalık bülteni beklemenize gerek yok. Her gün burada. (Haber akışına verdiği destek için Marjinal Porter Novelli’ye teşekkür ediyoruz.)

Ekoturizm

  • Büyükada’da “Ekoturizm için Seyir Terasları” ve "Verici Kule": Büyükada Aya Yorgi tepesi çevresindeki ormanlık alanda kepçe görüntüsü ve dökülen beton ayaklarla paylaşılan fotoğraflar, bu haftanın en tartışmalı konusuydu. Fotoğrafların peşi sürüldü ve Büyükada’da Eko Turizm parkuru için seyir terasları ile Yüce Tepe TRT binasının yanına ASELSAN tarafından verici kule inşaatına başlandığı bilgisine ulaşıldı. Kepçe verici kule inşaatı için girmişti alana. Ekoturizm Projesi’nin sahibi ise Orman Bakanlığı idi. Bakanlık, 2020 yatırım bütçesine, 19 ilde Ekoturizm Parkurları oluşturmayı koymuştu. 2020 Haziran ayında Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey tarafından basına duyurulan ekoturizm parkurlarından biri de İstanbul’da ve Büyükada’daydı. Projelerin tamamının 2020 sonuna kadar bitirilmesi öngörülüyordu. İstanbul Kanlıca Orman İşletmesi’nden alınan bilgi, projenin Büyükada ayağının da başladığını teyid eder nitelikteydi. Her zaman yaşandığı üzere, proje Adalılarla paylaşılmamıştı. İnşaat alanında bilgilendirme panoları da bulunmuyordu. Adalar Belediyesi’nin de proje hakkında bilgisi yoktu. Bu haber bile, Merkezi devlet kurumlarıyla yerel arasındaki kopukluğun, bilgi vermeme ve paylaşmamanın yeni bir örneği olarak not edilmeye değer. Kamu projelerinin hazırlığına yerel katılım ise, artık çoktan unutuldu bile. (Bülten baskıya girerken, Orman İşletme Şefliği’nden basın duyurusu geldi. Duyuruda deniyor ki: “Büyükada için hazırlanan ekoturizm planında; adanın doğal ve kültürel kaynaklarının sürdürülebilirliği esas alınarak hazırlanmış olup, çevreye verilebilecek zararların minimize edilerek en verimli şekilde kullanıcı taleplerinin karşılanabileceği güzergâh seçilerek planlama yapılmıştır. Planlama dâhilinde içinde seyir terası, yağmur barınağı, yönlendirme tabelaları, ara mesafe tabelaları bulunmaktadır. İnsanları gideceği yöne direkt yönlendirmek, yürüdüğü mesafe hakkında bilgilendirmek ve ada ile ilgili bilgilendirmektir. Bütün imalatlar ahşap olup yalnızca ahşap dikmelerin ankraj noktalarında 50*50*50 cm ebadında beton bulunmaktadır. Toplam 54 adet ahşap dikme için ankraj betonu vardır. Çalışmaya 02.10.2020 tarihinde başlanmış olup 30.11.2020 tarihine kadar sonlanacaktır.”)
  • Adalar’ın atlarına ne oldu? Gazeteduvar’da Zafer Kıraç imzasıyla çıkan makale bu sorunun izini sürüyor. Kıraç şöyle diyor köşesinde: “Fayton karşıtı kampanyalar, faytondan sonra atlara ne olacağını sormadı, atlara kötü muamele edenlere ceza kesilmesini talep etmedi. Atlarla ilgili denetim görevlerini yerine getirmeyenler hesap vermediler. Hayvanseverlerin tepkisi özellikle yanlış yönlendirildi. Fayton bitince atların iyi olacağı algısı yaratıldı, böylece insanların atların akıbetini takip etmemesi sağlandı.”
  • İBB İlçe Belediyeler koordinatörü Tonguç Çoban ise, Güncel Posta haber sitesinde yer alan haberde, “Adalar’da satın alınan atlarla” ilgili bilgi verdi: Çoban, “1179 at satın aldık, bunun 789 adedini sahiplendirdik, 100 kadarı öldü, elimizde de 200 kadar at kaldı” dedi. Atların bir bölümü Adalar’da atlı zabıta olarak değerlendiriliyor.
  • Ahırların akıbeti: Adalar’da İBB tarafından satın alınmayan, bir başka ifadeyle sahipleri tarafından satılmayan 20 kadar at da bulunuyor. Bu atların bir bölümü Burgaz ve Kınalı’da. Geçtiğimiz hafta bu atların barındığı ahırların akıbeti de gündemdeydi. Konuyla ilgili son gelişmeler burada.
  • Türkiye’de yoga için önerilen 10 yerden biri Burgaz: Timetürk haber sitesinin “Huzur, sakinlik ve en önemlisi açık havada yoga yapacak yer arayanlar buyursunlar! Sizler için Türkiye’de yoga nerede yapılır sorusuna cevap, Timetürk okuyucuları için yoga yapabileceğiniz 10 yer!” spotu ile oluşturduğu listede Burgaz da yer alıyor. Burgaz şöyle tanıtılıyor: “Yoga İstanbul içerisinde bir çok yerde yapılabilir ama pek azı Burgaz ada gibi olur. Heybeli ve Büyükada'nın kalabalığından uzakta ama yine de hem yakında hem de doğa içerisinde. Adada yapacağınız kısa bir yürüyüşün ardından kendinize en ideal yeri seçip tadını çıkarabilirsiniz.”
  • Ayhan Tinin yazdı: “Mavi Yolculukların Beyaz Martısı”. Gazete Diken’de Ayhan Tinin, geçtiğimiz hafta ölümünün 47. Yılında anılan Cevat Şakir Kabağaçlı üzerine yazmış ve ilginç bir bilgiyi de paylaşmış bu vesileyle: “Belki sokakları (Bodrum) süsleyen palmiye ağaçlarının ilk tohumlarının Büyükada’dan, Troçki köşkünün bahçesinden Cevat Şakir tarafından getirildiğini bilir, Prinkipo’nun da hikayesini merak ederdiniz.”

Edebiyatta ve Anılarda Adalar 

TEK BİR DENİZ KALIR ORTADA

Ölmek ölümlülüktü, yaşamak ölümlülük
Ağacın dalları uzar tek bir dalda
Tek bir dalda gömülmek ister ağaç.

Tek bir dalgada tek bir balık
Akşamın yıkanmış çayırı sonra
Denizin tohumu, havanın tohumu.

Hiçbir şey değişmez yaprak değişirken
Bir çatışma olur her ışıkta
Tek bir deniz kalır ortada.

Gecenin pruvasına tırmandı ay...
Bitsin, insanlaştıramam nesneleri
Duyarım sabrımı delice taşkınlıkla.

Melih Cevdet Anday, Göçebe Denizin Üstünde’den, 1970

BİR DÜNYA DAHA OLMALI – MELİH CEVDET ANDAY KİTABI, Adalı Yayınları - 2012

Göze - Kulağa - Kağıda - Mideye

Bu haftanın kitapları Niyazi Dalyancı’dan (Burgazada)

Bu haftanın müzik önerisi Yannis Ananas’tan  (Heybeliada)

Bu haftanın dizi ve film önerisi Öykü Karaduman’dan  (Büyükada)

Selin Kutucular (Büyükada) her hafta yemek tariflerine devam ediyor. Afiyet olsun.

LİMONLU KEK

5 yumurta
2 su bardağı toz şeker
½ su bardağı likit yağ (ben Ayçiçek kullanıyorum, siz dilediğiniz bir yağı (zeytinyağı gibi) kullanabilirsiniz)
½ su bardağı limon suyu
1 limon kabuğu rendesi
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz

Yumurtaların aklarıyla, sarılarını ayırın. Akları tuz ile mikserle iyice çırpın. 1 bardak toz şekeri ilave edin. Tekrar çırpın. Yumurta sarılarını ayrı bir yerde çırpın. 1 bardak toz şeker koyarak çırpmaya devam edin. Aklarla karıştırın. Mikserin hızını azaltın ve kalan malzemeleri ekleyin. Yağlanmış kek kalıbında önceden ısıtılmış fırında 175 derecede pişirin.

Anastasia Aslanoğlu (Burgazada) haftanın lezzetlerine, Rum mutfağından seçtikleriyle katılıyor. Yayamın Mutfağından

Çikolata topları / Canınız çektiğinde

Malzemeler

    • 250 gr petit beurre bisküvi robotta un haline getirin.
    • 200 gr pudra şekeri
    • 3 çorba kaşığı kakao
    • 1 yumurta
    • 150 gr tereyağ
    • 1 küçük çay bardağı süt
    • 1/2 kahve fincanı likör hangisini seviyorsanız

Yapılışı

    • Tüm malzemeleri bir kapta homojenleşene kadar yoğurun.
    • Buzdolabında 2-3 saat sıkılaşması için bekletin.
    • Avucunuzun içinde istediğiniz büyüklükte yuvarlayın.
    • Yuvarladığınız topları hindistan cevizi veya kakaoya bulayın.

Afiyet olsun. Kali Oreksi. (Tarifi videoda izlemek için, tıklayın)

Gülmek hakkımız

Korona günleri kasvetli günler. Mizah en önemli ilacımız, yüzümüzden gülümseme eksik olmasın.

album-0

mizah-1 mizah-2 mizah-3
mizah-4 mizah-5 mizah-6
mizah-7 mizah-8 mizah-9
mizah-10 mizah-11 mizah-12
mizah-13 mizah-14 mizah-15

Bu haftanın objektiflerine takılanlar

Bu alana her hafta bize ulaşan fotoğrafları koyuyoruz. Siz de fotoğraflayın, mümkünse nerede çekildiğini yazın ve Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresine yollayın. Fotoğraflarınız haftalık olarak görüntüleneceği gibi, sonrasında da müze arşivinde saklanacak ve değerlendirilecek.

galeri-1 galeri-2 galeri-3
galeri-4 galeri-5 galeri-6
galeri-7 galeri-8 galeri-9
galeri-10 galeri-11 galeri-12
Son değişiklik Çarşamba, 28 Ekim 2020 13:18
Yorum yapmak için oturum açın