Çarşamba, 03 Haziran 2020 20:26

Adalar’da korona günlüğü / 11 Mart - 1 Haziran

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Adalar’da gün gün pandemi döneminde yaşanan gelişmeler, alınan kararlar, buluşmalar, toplantılar... 

11 Mart

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de ilk korona vakasının tespit edildiğini açıkladı.

12 Mart

İlk ve orta öğrenim okullarıyla kreşler-gündüz bakımevlerinin 16 Marttan itibaren kapanacağı duyuruldu.

14 Mart

Vaka sayısı katlanarak artıyor. 2 günde 4’ü yükseldi.

15 Mart

Sinemalar, tiyatrolar ve eğlence yerlerinin ardından restoran, cafe ve kıraathaneler de kapatıldı.

18 Mart

Salgında kapatılan işyerleri için alınan ekonomik tedbirler paketi açıklandı.

19 Mart

Toplu ulaşım araçlarına %50 kapasite sınırlandırması getirildi.

Adalar’a yapılan sefer sayıları kış tarifesi düzeninde devam ediyor ancak Kabataş-Beşiktaş-Eminönü motor seferleri durduruldu.

20 Mart

Gazeteler İtalya ile Türkiye’nin ilk 10 gününü karşılaştıran tablolar yayımlıyor. İtalya’da ilk 10 günde 229 vaka görülmüşken, Türkiye’de bu sayı 670 olmuş. Bakanlığın kurduğu Bilim Kurulu üyesi Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Alpay Azap dün, karşı karşıya gelinen durumu özetledi: Hong Kong, Singapur olma şansımızı kaybettik. Bundan sonra tüm enerjimizi İtalya olmamaya harcamalıyız".

21 Mart

Salgına karşı Adalar’da alınabilecek önlemler üzerine çeşitli ortamlarda yazışmalar-konuşmalar başladı. Dünyada ve Türkiye’de salgınla ilintili yerel dayanışma ağları oluşmaya başladığı bilgileri geliyor ve paylaşılıyor.

Bugün hava günlük güneşlik ve herkes kendisini dışarıya atmış. Sahil yolları, kıyılar, boğaz ve piknik alanları tıka basa dolu. Görüntüler ortaya serildikçe tepkiler ve uyarılar da artıyor. Bilim Kurulu’nun ve bakanlığın izolasyon uyarıları işe yaramıyor.

Dünyanın birçok ülkesi ve kenti karantina ve olağanüstü hal önlemleri alıyor. Özellikle de vaka sayısının arttığı yerlerde.

Gece 9’da Bilim Kurulu’nun tavsiyesi ve İçişleri Bakanlığı genelgesiyle 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı getirildi.

23 Mart

Gece yarısı Sağlık bakanlığı tarafından açıklanan günlük caka sayısı duyuruları, yeni bir formatla akşam 8’de yapılmaya başlandı. Vaka sayısının 1530, ölüm sayısının 37’ye yükseldiği duyuruldu. Dünya Sağlık Örgütü salgının merkezinin Avrupa’dan ABD’ye kaydığını açıkladı.

24 Mart

Adalar’da salgınla ilgili bilgi paylaşımı ve dayanışma amaçlı mahalle ve sokak WhatsApp gruplarının kurulması konusu bir süredir yurt dışındaki örnekler de dikkate alınarak konuşuluyordu. İlk mahalle-sokak WhatsApp grubu, Büyükada Donanma sokağın üstü, Gazi Mihal, Nevruz, Kozalak, Hamidiye Camii sokaklarını kapsayacak şekilde kuruldu.

Ardından birkaç gün içinde Büyükada’da 5 ayrı mahalle ve sokak dayanışma WhatsApp grupları daha kuruldu. Bunlar Nizam, Kadıyoran, Kumsal, Zağanospaşa, Başlala gruplarıydı. Heybeli ve Burgaz’da ayrı mahalle, sokak grupları kurulması yerine, var olan gruplar üzerinden haberleşme ağı yeniden tazelendi. Bu gruplara katılan telefon sayısı 350’ye, haberleşme içinde olunan kişi sayısı ise kısa sürede 700’e ulaştı.

28 Mart

Kurulan WhatsApp gruplarının kurucu ve moderatörleri, kaymakamlık ve belediye başta olmak üzere yetkili kurumlar ve Adalılara bir çağrı yayınladı. Çağrıda, İlçe Pandemi Kurulu’nun çalışmaya başlaması ve “Kurulda Kaymakam başkanlığında Belediye Başkanı ve muhtarların yanı sıra, ilçe sağlık başkanı (ya da hastane başhekimi), emniyet müdürü, ilgili meslek kuruluşlarıyla STK’lardan seçilmiş 2-3 kişi yer alabilir. Kurul, güncel gelişmelere göre durum değerlendirmesi yapmalı ve adalarda uygulamaya konulacak önlemleri valilik ve İBB ile koordinasyon içinde almalı ve uygulamalıdır.” denildi. Ayrıca Adalar’a giriş çıkışın kontrol altına alınması, iskelelere termal kamera konması, sağlık görevlileri başta olmak üzere kamu kesiminde, yerel yönetimde ve hizmet sektöründe çalışanlara ön tanı testlerinin yapılması, yetkililerin koronalı ve karantinada olan vaka sayıları başta olmak üzere halkla düzenli bilgi paylaşmaları gibi öneriler de yer aldı.

30 Mart

Salgın için kurulan mahalle-sokak dayanışma grupları arasında koordinasyon ve haberleşme için Google Grup kurulması kararlaştırıldı. Aralarında mahalle ve sokak gruplarının moderatörleri olanlar başta olmak üzere yaklaşık 30 kişinin katılımıyla AdaAcilDayanışma adıyla bir grup kuruldu. Grup daha sonra yeni katılımlarla 80 kişiye ulaştı.

2 Nisan

Adalar’da da ilk vakalar görülmeye başlandı. Sağlık Bakanlığı Türkiye genelindeki vaka sayılarını açıklıyor. İl ve ilçelerdeki durum hakkında bilgi vermiyor. Bu da insanlar arasında fısıltı gazetesini devreye sokuyor. Adalar’da da bu gazete her zaman olduğu gibi devrede. Mahalle ve sokak gruplarının kurulması, dedikodu düzeyindeki haberleri teyit etme şansı da yarattı. İlçe Pandemi Kurulu’nun kurulmasının ve halkla düzenli bilgi paylaşımının ne kadar önemli olduğu ortada. Heybelili bir kahvecinin Süreyyapaşa Gögüs Hastalıkları Hastanesi’ne kaldırıldığı ve bilgisayarlı tomografi sonuçlarının koronayı işaret ettiği, ama test sonuçları beklendiği için tanı konmadığı ve bunun da hastanın temas ettiği kişilere yönelik takibi-karantinayı geciktirebileceği endişesi dile getiriliyor. Durum kaymakama da iletilmiş ancak test sonucu belli olmadan işlem yapılamayacağı belirtilmiş. (Hastanın ilk test sonucu negatif çıkmış. Hastaneden evde karantinada kal denilerek taburcu edilmiş. Adaya dönmüş, evde kalmamış, hatta Büyükada’da banka kuyruğuna girmiş, çok sayıda teması olduğu söyleniyordu o günlerde. Taburcu edilmeden önce yapılan ikinci test sonucu ise pozitif çıktığı haberleri tam da o günlerde geldi. Apar topar karantina işlemi başladı hem kendisinin ve hem de ailesinin ve yakın çevresinin ama neredeyse 10 günlük gecikmeyle.)

3 Nisan

Mahalle ve sokak gruplarında alınabilecek önlemler konusu da konuşuluyor. Yapılan ilk çağrı bu ortamlarda da paylaşıldı ve çağrıların Adalılardan Adalılara başlığıyla, kaymakamlık, belediye başkanlığı, valilik ve il pandemi kurulu başta olmak üzere gerekli yerlere iletileceği ve bunun haftalık düzende tekrarlanacağı iletildi. Yeni çağrı için öneriler de toplandı.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla 65 yaş üstüne ek olarak 20 yaş altı için de sokağa çıkma yasağı uygulaması başladı.

5 Nisan

Mahalle gruplarından gelen öneri ve değerlendirmelerle, AdaAcilDayanışma grubunda ikinci çağrı metni kaleme alındı. “Adalar’da COVİD 19’a karşı, hastalığın yayılmasını kontrol altına alacak ve önleyecek, insanların korunmasını sağlayacak önlemler: 2” başlığıyla 5 Nisan’da yayınlanan çağrı kaymakamlık, belediye başkanlığı ve Adalılara ayrı ayrı iletildi. Çağrıda “İstanbul’un Adalar İlçesinde yaşayanlar olarak Adalarımızın anakaraya olan uzaklığının COVİD 19 hastalığının yayılmasının önünde engel teşkil etmediğini görüyoruz. Zira anakara ile Adalar arasında farklı nedenlerle her gün gidiş gelişler devam etmektedir... İstanbul’da süreli ve kontrollü sokağa çıkma yasağı ilan edilmediği sürece adalarımız anakaradan gelecek virüsün yayılmasına karşı açık olmaya devam edecektir. Bu nedenle Adaları salgına karşı etkin bir şekilde korumak üzere önlemlerin alınması gerekmektedir” denildi ve ilk çağrıdaki öneriler yeni koşullar dikkate alınarak güncellendi.

Adalar’a giriş çıkışın kontrol altına alınması da ilk çağrıda olduğu gibi öneriler arasındaydı. “İşe gidip gelmesi zorunlu olanlar ve sağlık ve tedarik zinciri çalışanları ve görevlileri dışında ikametgâhı Adalar'da olmayanların giriş çıkışları durdurulmalıdır.” önerisi de ilk kez bu çağrıda dile getirildi.

8 Nisan

AdaAcilDayanışma grubunda yoğun yazışmalar devam ediyor. Yazılan konulardan biri, oluşan bu grupların tüzel bir kişilik altında temsiliyetinin de sağlanması konusu. Diğer türlü siz kimsiniz sorularına muhatap olunacak gibi görünüyor. Geliştirilen önerilerden biri, grubun Kent konseyi Çalışma Grubu haline getirilmesi oldu. Üzerinde mutabakat da sağlandı. ve Kent Konseyi genel sekreterliğine sözlü olarak iletildi. Kent Konseyi Başkanı ile konuşulacak ve yanıt verilecekti ama o yanıt hiç gelmedi.

9 Nisan

Kaymakamlıkta çalışan bir görevlide korona pozitif çıktığı konuşuluyor. Takip (filyasyon) gereği kaymakamlık personeli ve sağlık çalışanlarına test yapıldığı ve semptom vermediği halde testleri pozitif çıkan kişiler olduğu yine fısıltı olarak dolaşıyor. Sosyal medyada il-ilçe rakamlarını içeren tablolar da dolaşımda. Adalar için 376 vaka bildiren bu tablolardan biri Adalılar arasında paylaşıma girdi bile. Paniğe kapılmak için her şey var. “Bunun abartılı bir sayı olduğu ortada, belki 37 olabilir” denilse de panik bir kez başlamaya görsün!

Türk Tabibler Birliği’nin uzun süredir Sağlık Bakanlığı’ndan il ve ilçe düzeyindeki vaka sayılarının da duyurulmasını istemesinin ne kadar da haklı olduğu anlaşılıyor. Ama şu ana kadar bu konuda bir gelişme olmadı.

10 Nisan

Gece 22’de İçişleri Bakanlığı, 2 saat sonra, yani 24’den itibaren iki günlük sokağa çıkma yasağı ilan etti. İnsanlar panik halinde marketlere çıktılar. Market kuyruklarında izdiham halinde bekleşen, fiziksel mesafeyi unutan kalabalıkların fotoğrafları paylaşıma girdi. Ertesi gün de gazetelerde yer aldı. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu başta olmak üzere konunun uzmanlarının sokağa çıkma yasağının duyurulma biçimi ve süresinin yarattığı sorunlara dikkat çeken, bulaşı artıracağını içeren açıklamaları peş peşe geldi. Tepki büyük. Tepkiler üzerine 12 Nisan Pazar günü akşam saatlerinde İçişleri Bakanı Soylu istifasını duyurdu. Ama gece yarısı yapılan cumhurbaşkanlığı duyurusunda istifanın kabul edilmediği açıklandı.

13 Nisan

Cumhurbaşkanlığı tarafından akşam saatlerinde yapılan açıklamada, önümüzdeki hafta sonu için sokağa çıkma yasağı uygulanacağı 5 gün önce duyurulmuş oldu.

15 Nisan

AdaAcilDayanışma grubunda, haftada bir düzenli olarak yapılmasını önerdiğimiz çağrı için hazırlıklar tamamlandı. Hazırlık çalışmalarına mahalle-sokak grupları da katıldı ve 15 Nisan tarihli üçüncü çağrı metni hazırlanıp paylaşıldı. Çağrıda, ilk iki çağrı metninde olduğu gibi, ilçe pandemi kurulunun bir an önce kurulması ve çalışmaya başlaması önerisi yinelendi. Adalar’a giriş çıkışın zorlaştırılması önerisi bu çağrıda da öne çıkarıldı ve “İşe gidip gelmesi zorunlu olanlar ve sağlık ve tedarik zinciri çalışanları ve görevlileri dışında, işyerleri ve evleri Adalar'da olmayanların giriş çıkışlarının durdurulması başlıca önlem olabilir.” denildi. Süregiden inşaatların 3 hafta süreyle durdurulması ya da sadece Adalar’da ikamet eden çalışanlara izin verilmesi de öneriler arasındaydı. Yaygın test ve filyasyon önerisi de bu çağrıda yer aldı. “Kamuda, belediye hizmetlerinde ve temel hizmetler alanında çalışanlar (sağlık, eczane, temizlik, hizmetler, perakende satış, lojistik, taşıma, 65 yaş üstü destek hizmet çalışanları, gibi) kademeli olarak ve hızla teste tabi tutulabilir. Yapılan testler de göstermiştir ki böylelikle semptom vermeden hizmete devam eden ve çok kişiyle ilişkisi olanlarda pozitif bulguları ortaya çıkacak ve bulaşın önüne geçilebilecektir.” denildi.

16 Nisan

Adalar’a vapur ve motor seferleri devam ediyor. Giriş çıkışta bir engel olmadığı için Adalar’ı güvenli bulan, gezinti amaçlı geliş gidişler de yoğun olmamakla birlikte devam ediyor. Havaların ısınmaya başlamasıyla bu geliş gidişlerin artabileceği endişesi mahalle grupları ve AdaAcilDayanışma grubunda en çok konuşulan konular arasında. Kaymakamlık ve belediye başkanlığına iletilen önerilerle yetinmemek için İstanbul Valiliği ve İl Pandemi Kurulu’na dilekçe verilmesi kararlaştırıldı. İstanbul Valiliği’ne “Adalar’a ziyaretin kısıtlanması” konulu ve 16 Nisan tarihli bir dilekçe imzaya açıldı. Dilekçede “Adalar’da yaşayan bizler, Valiliğimizce uygun bulunacak bir sürede geçerli olmak üzere ‘Adalar’a piknik, gezinti, orman yürüyüşü amaçlı ziyaretlerin durdurulmasının değerlendirmeye alınmasını diliyoruz.” denildi. Dilekçeler, kimi tek, kimileri de ortak imzalarla Valilik özel kalemine gönderildi.

17 Nisan

23 Nisan yaklaşıyor. 23 Nisan Büyükada’nın en çılgın günü. On binlerce İstanbullu sabahın erken saatlerinden itibaren Büyükada’ya akın ediyor ve Aya Yorgi kilisesine çıkıyor. Valiliğe gönderilen dilekçede günübirlikçilere yönelik kısıtlama talep edildi ama 23 Nisan vurgusu yoktu. Hem yapılan bu başvuruyu ve hem de 23 Nisan için alınabilecek özel önleme dikkat çekmek için yine AdaAcilDayanışma grubu ve mahalle gruplarında konuşularak bir basın duyurusu hazırlanması kararlaştırıldı. Hazırlanan basın duyurusu ulusal basına “Adalar’da 23 Nisan tedirginliği” başlıklı bir basın bülteni ile iletildi. Bildiride Adalıların valiliğe günübirlik ziyaretçilerin kısıtlanması için gönderdikleri dilekçeye de atıf vardı. Bülten 18-19 Nisan günlerinde ulusal basın ve online sitelerde geniş olarak yer aldı. Ses getirdi.

İki gündür Büyükada Hastanesi, sağlık ocakları ve aile hekimliklerinde çalışanlara test sonuçları üzerine konuşuluyor. Aralarında aile hekimleri ve Kınalıada ambulans şoförünün de olduğu testlerin neredeyse yarısının pozitif olduğu bilgisi dolaşımda.

19 Nisan

Bugün AdaAcilDayanışma grubuna gönderilen davetiye ile mahalle ve sokak dayanışma grupları moderatörlerinin de katılımıyla Zoom üzerinden ilk toplantı yapıldı. Toplantıda, bir süredir konuşulmakta olan Adalar C-19 Danışma Kurulu önerisi de enine boyuna ele alındı. İlçe Pandemi Kurulu önerisinin karşılık bulmaması üzerine, içinde hekimler başta ilgili uzmanların olacağı ama öte yandan belediye başkanının, muhtarların, afet gönüllüleri ve mahalle-sokak dayanışma grupları gönüllülerinin de bulunacağı bir Danışma Kurulu oluşturulması düşüncesi ortaya atılmış, belediye başkanı Erdem Gül de evet demişti. Katılacak hekimler birlikte belirlenmiş, ayrıca kent konseyi, meclis üyelerinden ikisi ve muhtarların katılımını Başkan üzerine almış, mahalle-sokak gruplarını temsil edecekler ise AdaAcilDayanışma grubuna bırakılmıştı. Toplantıda mahalle-sokak gruplarını kimlerin temsil edeceği konuşuldu.

Adalar C-19 Danışma Kurulu’nun üzerinde mutabakat sağlanmış hekimlerin katılımıyla ilk toplantısı da aynı gün yapıldı. Böylelikle C-19 Danışma Kurulu yola çıkmış oldu. Toplantıda kaymakam ve ilçe sağlık müdürü başta olmak üzere muhtarlar ve diğer kurumların temsilcilerinin de Danışma Kurulu’nda yer almaları için çağrıda bulunulması kararlaştırıldı.

20 Nisan

Bugün kritik gün. Cumhurbaşkanı Bakanlar Kurulu ile haftalık toplantılarını yapıyor ve salgına ilişkin çeşitli kararlar bu toplantıda alınıyor. Bugünün gündeminde 23 Nisan Bayram gününün hafta sonu ile birleştirilip 4 günlük tatil olarak ilan edilip edilmeyeceği ve hafta sonlarında ilan edilen sokağa çıkma yasağının bu tatil günü ile birleştirilip dört güne çıkarılıp çıkarılmayacağı. Akşamüzeri haber geldi. 4 günlük sokağa çıkma yasağı 23 Nisan günü başlayacak. Adalar da rahat nefes almış oldu.

24 Nisan

Bugün kaymakamlığın aldığı söylenen bir karar bomba gibi düştü gündeme. İlçe Hıfzıssıhha Kurulu’nun, İl Pandemi Kurulu tavsiyesiyle Adalar’a 26 Nisan 24.00’den 31 Mayıs 24.00’e kadar geçerli olmak üzere Adalar’a giriş çıkış kısıtlaması getirdiğine ilişkin karar aldığı söyleniyor. Akşama doğru kaymakamlık duyurusu sosyal medyada paylaşılmaya başlandı. Kararda, “23 Nisan 2020 tarihinden önce yerleşim yeri adresi olarak kayıtlı olanlar, e-devlet sisteminden alınmış tarihçeli adres bildirim raporu ile ilçeye giriş ve çıkış yapacaklardır.” deniliyordu. Böylelikle adada evi olan ama adres beyanı olarak Adalar’ı göstermeyenler de giriş çıkış yapamayacaklardı. Günübirlikçilerin giriş çıkışının kısıtlanması talebi, Adalar’da evi olanları da kapsayacak şekilde genişletilmişti. Kimse böyle bir kararı tahmin etmiyordu. Kararın ve olası etkilerinin İlçe Hıfzıssıhha Kurulu’nda ayrıntısıyla konuşulmadığı anlaşılacaktı. Nitekim aynı zamanda kurulun üyesi olan Belediye Başkanı Gül basına yaptığı açıklamada “Adalar’a ziyaret ile ilgili karar bir giriş-çıkış yasağı değil, sınırlamadır. Adresi Adalar’da olanlar işi varsa İstanbul’a gidip gelebilecek. İstanbul’da oturup Adalar’da çalışanlar da aynı şekilde. Bunar belgelenerek giriş-çıkışlar yapılabilecek. Ama günübirlik dediğimiz; sabah vapur ya da motora binip Adalar’a gelen ve akşam da dönen ziyaretçiler, Mayıs ayı sonuna kadar gelemeyecek.” diyecekti.

27 Nisan

AdaAcilDayanışma ağı Zoom üzerinden ikinci kez bir araya geldi. Danışma Kurulu gündemine taşınacak konuları konuştu. Danışma Kurulu’nda mahalle ve sokak dayanışma ağlarını temsil edecek 4 kişi belirlendi.

26 Nisan

Belediye Başkanı Erdem Gül’ün de katılımıyla Adalar C-19 Danışma Kurulu tam kadro olarak toplandı. Kurulun 14 üyesi bulunuyor. Kurulda 4 hekim, bir diş hekimi ve bir psikolog, afet gönüllüleri ve mahalle-sokak dayanışma gruplarını temsil eden 4 adadan 5 kişi toplam 13 kişi yer alıyor.

Toplantıda kurulun aldığı kararların Adalar belediyesi web sitesinde de halka duyurulması da kararlaştırıldı. Ayrıca küresel salgın konusunda Adalıları bilgilendirmek üzere bir broşür hazırlanmasına karar verildi.

28 Nisan

Karşıda ya da adada işi olanlar, kısıtlamalardan muaf kalabilmek üzere gerekli belgeleri almak için kaymakamlık, muhtarlıklar ve emniyet önünde kuyruktalar.

1 Mayıs

1 Mayıs bayramı ile birleşince, hafta sonu sokağa çıkma yasağı üç güne çıktı.

2 Mayıs

AdaAcilDayanışma grubu üçüncü Zoom buluşması gerçekleşti. Toplantı notları her seferinde olduğu gibi AdaAcilDayanışma grubunda paylaşıldı.

3 Mayıs

Adalar C-19 danışma Kurulu üçüncü toplantısı Zoom üzerinden yapıldı ve toplantı sonunda hazırlanan duyuru metni yayınlanmak üzere Adalar Belediyesi’ne iletildi. Toplantıda ayrıca Adalar Belediyesi ile işbirliği içinde kurul üyesi Marianna Vasiliadiz’in önerisi ile Adalılar için Panikatak Hattı kurulması ve bunun duyurusunun da belediye sitesi üzerinden yapılması kararlaştırıldı. Ayrıca bir önceki toplantıda kararı verilen broşür taslağı konuşuldu ve son hali verilerek belediyeye iletildi. Ayrıca toplantıda Danışma Kurulu’nun amaç, çalışma ilkeleri ve kimlerden oluştuğuna ilişkin bir iç metni de görüşüldü ve karara bağlandı.

4 Mayıs

Normalleşme adımları başladı. Cumhurbaşkanı haftalık toplantı ardından 65 yaş üstü ve 20 yaş altı için haftada bir yarım gün sokağa çıkma izni verileceği tarihi açıkladı. 20 yaş altı Çarşamba, 765 üstü ise Pazar günleri yarım gün sokağa çıkabilecek. 11’inde de AVM’lerin ve güzellik salonları-kuaför ve berberlerin açılacağı duyuruldu.

5 Mayıs

AdaAcilDayanışma grubunda normalleşmeye yönelik adımların Adalar’da nasıl ele alınması gerektiğine ilişkin konuşmalar başladı. İşin ulaşım dahil birçok boyutu var. Danışma Kurulu’nun kendini sınırladığı alanlar da düşünülerek, bu sürecin farklı bir şekilde ele alınması ve mutlaka İBB’nin de sürece dahil edilmesi üzerinde duruldu.

6 Mayıs

Adalı dergisinin Mayıs sayısı yayımlandı. Pandemi konusunda dünyada, Türkiye’de ve Adalar’daki gelişmeler, haberler, araştırmalar ve makaleler kapsamlı dosya boyutunda Adalının Nisan ve Mayıs sayılarında bir araya getirildi. Geleceğe kayıt düşmek açısından çok değerli.

7 Mayıs

Adalar’da normalleşme sürecinin İBB turizm Platformlu ile ilişkilenerek yürütülmesi üzerinde mutabakat oluştu. İBB turizm Platformu direktörü Özcan Biçer ile ilişki kuruldu ve hazırlık çalışmaları başladı.

9 Mayıs

AdaAcilDayanışma Zoom buluşmalarının dördüncüsü yapıldı. Bu defa İBB’nin katılımcılık üzerine yürüttüğü bir projenin sorumlusu Güven Erten de toplantıya katıldı.

10 Mayıs

Danışma Kurulu dördüncü toplantısı yapıldı.

İBB turizm Platformu’nun organizasyonuyla Adalar’da Normalleşme Adımları hazırlık toplantısı İBB Ulaşım, Planlama birim yöneticilerinin de katılımıyla gerçekleşti. 31 Mayıs sonrasında beklenen normalleşme döneminde açılışları gündeme gelecek Adalı işletmelerin almaları gereken önlemler konusunda ilk bilgilendirme ve değerlendirme toplantısının 17 Mayıs’ta düzenlenmesi kararlaştırıldı. Toplantıya İBB turizm Platformu üyesi olan ve aynı zamanda Turizm Bakanlığı tarafından üzerinde çalışılan oteller ve lokantalar için normalleşme genelgesinin de hazırlığına katılmış olan TÜROB ve TURYİD yönetim kurulu üyeleri de davet edilecek.

17 Mayıs

Aralarında Adalar’daki su sporları kulüplerinin, otellerin, lokantaların, plajların, bisiklet kiralama şirketlerinin ve hediyelik eşya satış yerlerinin sahipleri ve işletmecileri olan 40 kişinin katılımıyla Adalar’da Normalleşme Adımları toplantısı İBB turizm Platformu çağrısıyla Zoom üzerinden gerçekleşti. Toplantıya kararlaştırıldığı üzere TÜROB ve TURYİD yönetim kurulu üyeleri de katıldılar.

18 Mayıs

Adalar C-19 Danışma Kurulu’nun beşinci toplantısı yapıldı. Toplantıya Adalar Belediyesi’ni temsilen meclis üyesi Engin Çelik de katıldı.

24 Mayıs

AdaAcilDayanışma Zoom buluşmalarının beşincisi yapıldı.

25 Mayıs

Adalar C-19 Danışma Kurulu’nun altıncı toplantısı yapıldı.

26 Mayıs

Turizm Platformu tarafından düzenlenen Adalar’da Normalleşme Adımları toplantısının ikincisi yapıldı. 30 kişi katıldı. Toplantıya katılanlar arasında İBB Ulaşım daire Başkanı Utku Cihan da vardı ve Adalar’a salgın dönemi deniz yoluyla kontrollü ulaşımın yanı sıra, ada içi yeni ulaşım düzeni üzerinde de bilgi alışverişinde bulunuldu.

27 Mayıs

Cumhurbaşkanı, Türkiye’de normalleşme adımları kapsamında, 1 Haziran’da bütün ülkede seyahat yasaklarının sona ereceğini, lokanta-cafe, plaj, kulüp vb. yerlerin açılacağını duyurdu.

31 Mayıs

Adalar C-19 Danışma Kurulu toplantısının yedincisi yapıldı. Kurul, normalleşme sürecine ilişkin değerlendirmesini kamuoyuyla paylaştı.

1 Haziran

Kaymakamlık kararıyla Adalar’a giriş-çıkış kısıtlamaları kaldırıldı.

Son değişiklik Cumartesi, 06 Haziran 2020 06:06
Yorum yapmak için oturum açın