Cuma, 05 Haziran 2020 04:56

Bir değişim öğrencisinin Japonya günlükleri

Ecem Aker
Ögeyi değerlendirin
(2 oy)
Soba adlı makarnaları Soba adlı makarnaları

 Himeji Kalesi, Himeji Himeji Kalesi, Himeji

Ne kadar az bilinse de aslında ülkemizde de diğer ülkelere gidip oranın yaşam şekli ve kültürüyle tanışma imkanı sağlayan birçok program var. Bunlardan birisi de Japon hükümetinin Asya ülkeleri arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla organize ettiği burslu Asya Kakehashi Projesi. (Kakehashi Japonca köprü demek).

Sayesinde 2019-2020 yılı itibariyle Türkiye’den de lise çağındaki iki genç, ulaşım dahil bütün masraflar karşılanacak şekilde Japonya’da 8 ay geçirip kültürlerarası köprü olurken çok özel bir deneyimi yaşamlarına katma şansına sahip oluyorlar. Ben de şimdilik ikinci yılını dolduran bu programa Türkiye’den ilk katılan öğrencilerdenim.

Bir değişim öğrencisi olarak diyebilirim ki geçtiğimiz sene beni en çok geliştiren ve değiştiren sene oldu. 7 ay boyunca başka bir kültürün yemeğiyle doymuş olmakla beraber güzel ülkemizin zengin ve renkli kültürüne de dışardan farklı bir gözle bakma imkanına sahip oldum. Yeni bir yaşam biçimi, dil ve düşünce tarzı, şimdiye kadar biriktirdiğim değerlerle harmanlandı.

Kinkakuji, KyotoKinkakuji, Kyoto

Tabii ki özellikle başlarda iletişim, yeni bir yaşam tarzına ayak uydurma ve belki de yemekler konusunda zorluklar yaşanıyor; her şeyi toz pembeye boyamaya çalışmak yanıltıcı olur. Bu zorluklar karşısında batikon görevini gördüğünü düşündüğüm şeyse iletişimdir. Yanında kalınan aile veya yurt başkanıyla veya sorunla ilgili olan kişilerle sözlü, dili daha sökmüş değilim diye düşünürseniz vücut diliyle olsun mimiklerle olsun iletişim kurmak çok önemli. Bu da problem çözme, sosyal ilişkiler ve kişisel gelişim konusunda insana pek iyi yol katettiriyor. Bu arada orada yeni arkadaşlıklar, yeni ilişkiler kurulup belki de kazanılan yeni bir ailen oluveriyor.

Değişimin en güzel taraflarından biri de yepyeni yerleri kendi gözlerinle görebilmek, oranın yemeklerini, festivallerini, pazarlarını bir yerliymişçesine içeriden deneyimleyebilmek.

 Değişim için bilinmelidir ki ağırlayan aile de gidilen okul da gönüllüdür ve kendi rızalarıyla değişim öğrencisini ülkelerinde ağırlarlar. Kalınacak olan şehir de gönüllü aile ve okula göre belirlenir, değişim öğrencisinin bu konuda sözü olmasa da bu bilgiler açıklana kadar ki süreç heyecanla geçiyor. Gerçekler her zaman beklentilere uymasa da gidildiğinde her şekilde çok güzel anılar elde ediniyor, bunu orada edindiğim arkadaşlardan biliyorum. Gidilen en küçük kent bile o ülkenin bir parçası ve kültürünü taşıyor sonuçta. Önemli olan yer değil, insanlar ve bakış açısı.

Himeji’de sonbahar festivaliHimeji’de sonbahar festivali

Bu deneyim hem ufuğumuzu genişletmek hem de kendimize harika kazanımlar edinmek doğrultusunda muntazam olmasına rağmen yeterince bahsedilmediğini düşünüyorum. Oysaki Türkiye’de de TKV* aracılığıyla AFS programı, vb. bir sürü programla yüzlerce ülkeye gitme veya bu ülkelerden gelen öğrencileri ağırlama şansı veriliyor bizlere. Eğer bu muhteşem olanak hakkında biraz da olsa merak ve ilgi uyandırabildiysem ne mutlu bana.

*AFS kültürlerarası değişim programının Türkiye organizatörü Türk Kültür Vakfı’nın web site linki https://www.turkkulturvakfi.org.tr/programs/okul/

Son değişiklik Cumartesi, 06 Haziran 2020 06:08
Yorum yapmak için oturum açın