Cuma, 01 Kasım 2019 12:44

Yüz Yüze Dedikodu Tamam, Sıra İcraatta!

Ögeyi değerlendirin
(1 Oylayın)
Belediye Başkanı Gül, başkan yardımcıları, meclis üyeleri ve birim müdürleri ile adalıların şikayetlerini dinledi Belediye Başkanı Gül, başkan yardımcıları, meclis üyeleri ve birim müdürleri ile adalıların şikayetlerini dinledi

guvenoyuBaşkan Erdem Gül, halk toplantılarıyla ada sakinlerinden güvenoyu da istediğini söyledi

Adalar Belediyesi'nin Kınalı, Burgaz ve Heybeli'nin ardından Büyükada'da düzenlediği 4. Halk Toplantısı, Kent Konseyi bahçesinde Ada sakinlerinin ve esnafının katılımıyla yapıldı. Başkan yardımcıları, meclis üyeleri ve birim müdürleri ile adalıların karşısına çıkan Belediye Başkanı Erdem Gül, "Bizim arkamızdan ne konuşuyorsanız yüzümüze karşı söyleyin bugün, dedikoduyu bir arada yapalım" dedi. Dile getirilen şikayet ve istekleri dikkatle dinleyip gazetecilik günlerindeki gibi titizlikle not etti. Çöp sorununun çözümü ve kaldırım işgalleri konusunda Adalıların beklentileri ile belediyenin hazırlıklarının birbiri ile örtüşmediği de bu toplantı sayesinde ortaya çıktı. Başkan Gül, Ada sakinlerinin istemediği hiçbir şeyin onlara rağmen yapılmayacağının güvencesini verdi.

Çınar Caddesi'nde, aynı zamanda Kent Konseyi faaliyetlerinin yürütüldüğü Çelik Gülersoy Kültür Merkezi'nde 25 Ekim Cuma günü öğleden sonra yapılan toplantıya 150 civarında Adalı katıldı. Başkan Gül açış konuşmasında, öncelikli hedeflerinin Adaların mevcut durumunu biraz daha iyileştirmek ve yaz dönemine sıkı bir hazırlık yapmak olduğunu söyledi. "Birtakım kritik adımları bu kış atmamız gerekir. Bunun için, burada sizin söyleyecekleriniz bizim açımızdan önem ifade ediyor. Eksiklerimiz neler, hatalarımız neler, geçen yedi ayda geriye giden süreçler de olmuştur, bunları konuşalım istiyoruz. Amacımız Adaların durumunu düzeltirken, belediyemize de sizin nezdinizde saygınlık, güvenilirlik, söz verdiği zaman sözünü yerine getirmek gibi birtakım alışkanlıklar ve uygulamalar kazandırmaktır" dedi.

Üç saat süren, zaman zaman Ada sakinlerinin birbirlerine ve belediye yönetimine karşı sert bir dil kullanmasıyla kısa süreli gerginliklerin yaşandığı toplantıda söz alanlar en çok çöp sorunundan, insanların ve atların pisliğinden, kaldırımların esnaf tarafından işgal edilmesinden, işportacılığın alıp başını gitmesinden ve akülü araç fazlalığının yarattığı sıkıntılardan yakındılar. Belediye yönetiminde yer alanların Adayı yürüyerek dolaşıp sorunları yerinde gözlemlemesi ve bir an önce inisiyatifi ele alarak bir yönetim planı çerçevesinde icraatı başlatması Adalıların başlıca beklentisiydi.

yayalarKaldırımlar işgal altında olunca yayalar caddede ezilmeden yürümenin yollarını arıyor

Konuşmalardan sonra Belediye Başkan Yardımcılarından Hacer Özdemir, yedi ayda yapılan çalışmalar ve planlanan bazı hizmetlerle ilgili bilgi verdi. Çöpte sıfır atık için tesis kurulacağını, çöplerin evlerde ayrıştırılacağını ve Adada bertaraf edileceğini, konulan tekstil kumbaralarının sıfır atık için bir başlangıç olduğunu, kısa sürede cam ve elektronik atık kumbaralarının geleceğini, tüm park ve okul bahçelerinin bakımının yapılacağını, çiçeklendirileceğini, ada öngörünüm bölgesinin yeniden tanzim edileceğini, kış boyunca kaldırımların tamamının elden geçirilip yapılacağını, boyatılan okulların eksiklerinin tamamlanması için ekip geleceğini, mezarlıklara bakım yapılıp etraflarının çevrileceğini, halka ve okullara Büyükşehir tarafından deprem eğitimi verileceğini, top sahası, tribün ve tuvaletler için de taleplerin iletildiğini, Büyükşehir Belediyesinin sorunların çözümü için Adalar'a öncelik verdiğini, yaza kadar sorunların çözüleceğini söyledi. Başkan yardımcısının kaldırımlarla ilgili sözlerine ada sakinleri, "Kaldırım yapılmasını değil, kaldırım işgaline son verilmesini istiyoruz" diyerek karşı çıktı. Sıfır atık tesisi kurulduktan sonra düşük kapasite ile çalışılan dönemde dışarıdan da çöp getirtilebileceği yönündeki sözleri ise, "Sakın böyle bir tesis kurup buraya çöp getirmeyin, direniriz sonuna kadar, burada çöp tesisi olmaz, asla asla" tepkisiyle karşılandı. Toplantının tansiyonunu yükselten proje, Başkan Erdem Gül'ün "Adalıların istemediği hiçbir şey olmayacaktır" sözleriyle gündemden kalktı.

Başkan Gül, kapanış konuşmasında da dile getirilen sorunları çözmenin boyunlarının borcu olduğunu söyledi. “Bu toplantılardan sonra ortaya çıkan acil talepleri önümüze koyup, listeleyip, bunların hangisini ne kadar sürede gerçekleştireceğimizi size anlatacağız” dedi. İşsizlik sorununun çözümü için belediyede istihdam ofisi oluşturmaya çalıştıklarını, çarşı ve yaya bölgesi işgalleriyle ilgili esnafla da buluşacaklarını, kimsenin hakkının yenmeyeceğini söyleyen Gül, sorunların insan yapısıyla doğrudan ilintili olduğunu ve hep beraber kendimize çeki düzen vermemiz gerektiğini vurguladı. Başkan Gül’ün, “Belediyede adaletsizlik olmamasını istiyorum. Bazı kesimlerin ve grupların belediyede özel olarak kulis yaparak kendi işlerini döndürmelerini istemiyorum. Yani şeffaflığı ve adaleti ancak bu toplantılarla sağlayabiliriz. Evet bir belediye meclisimiz var ama bu daha gelişkin bir toplantı. Ben orada belli gruplara ayrıcalık sağlayan bir belediye yönetimi istemiyorum. Herkese adaletli ve hakkaniyetli davranmanın yöntemi de burasıdır” şeklindeki sözleri Ada sakinlerince alkışlandı. Gül, devam edecek bu toplantılarla aynı zamanda her aşamada güvenoyu istemiş olduğunun altını çizdi.

Şikayetler, Öneriler

akulu araçlarGörüntüleri adanın güzelliği ve estetiğine hiç uymayan akülü araçların kullanımı çığırından çıkmış durumda

İşte toplantıda dile getirilen, bir zamanların nezih sayfiye adasının son yıllarda nasıl bir çehreye büründüğünü gözler önüne sermesi bakımından dikkate değer şikayetlerden ve çözüm önerilerinden bazı başlıklar:

  • Özellikle Çınar Caddesi, kaldırım işgalleri yüzünden yürünebilir olmaktan çıktı. Faytonlar, arabalar, akülü araçlar ve acemi bisikletliler arasında yayalar, kendilerine sakatlanmadan yürüyecek bir yol bulmaya çalışıyor.
  • İnsanların pisliği ve birbirine saygısızlığı yüzünden çöp sorunu almış başını gidiyor. Çöp tenekelerinin sayısı da çok yetersiz. Cam ve plastikler geri dönüşüm için ayrıştırılsın. Cam şişeler için ayrı konteynırlar konulsun, buralara şişe atanlar Akbil basıp dolum kazansın. İnşaat ve bahçe çöpleri sınıflandırılsın.
  • Ormana çıkan yollar gezilecek durumda değil, ormanın her kuytusu plastik ve çöp dolu. Kilise çevrelerindeki çöp konteynerleri dolup taşıyor. Büyükşehir belediyesinden çöp sorununun çözümü için ekip istensin.
  • Depremle ilgili toplantı tarihi belirlensin. Evlerin dayanıklılığının kontrolü için nereye başvuracağımız konusunda yol gösterilsin.
  • Devlet hastanesinde doğum doktoru yok, kalp doktoru yok, haftada iki gün dahiliyeci hizmet veriyor. Doktor sıkıntısı giderilsin.
  • Atlara kötü davrananlar ile ilgili şikayetler takibe alınsın, faytonların fazla müşteri alması engellensin. 24 saat denetimli faytonculuk uygulamasına geçilsin. Fayton güzergahlarının asfaltlanması yanlışından vazgeçilsin. At ahırları rehabilite edilsin. Sonbaharda atlar sokağa salındı, başıboş geziyor, atların serbestçe gezinebileceği alanlar açılsın. Atlı ulaşımın ele alınması ve iyileştirilmesi için At ve Biz Platformu'nu kuran Mahir Başdoğan'ın fikir ve deneyimlerinden de yararlanılsın.
  • atlarKarakolun önündeki meydana kadar inen başıboş atlar, çocukların ilgi odağı oluyor

    Herkes önüne gelen yerde aynı işporta ürünlerini satıyor, dükkanlar adeta tek tip, önlerindeki kaldırımlarda aynı hediyelikleri pazarlıyor. Kuralsız işportacılık anarşi doğuruyor. İrade ve kararlılıkla çözüme gidilsin.
  • Yuki denilen ve kazalara sebebiyet veren akülü araçlar kontrol altına alınsın. Akülü araçların çarşıya girmesi engellensin. Adalar'da yaşlı ve engelli sayısı 150 civarında ve 975 raporlu hasta varken, 5 bin dolayında kişiye, ehliyet parası karşılığında bu araçları kullanma olanağı verilmiş. Raporlular konusunda fizibilite yapılsın.
  • Bisiklet kiralayanlar hareketli merkezlerden çıkarılsın. Kiralık bisikletlere kota getirilsin. Bisikletçiler müşterileri bilgilendirsin. Bisiklet kiralayanlara kask kullanma zorunluluğu getirilsin.
  • Kamu araçlarına hız sınırlaması getirilsin.
  • Belediye zabıtası denetleme görevini gereğince yerine getirsin.
  • Ada adalıktan çıktı, ekosistemi değişti, deniz çok kirlendi, arıtma sistemi yok, 1800 metre uzaklığa pompalanan atıklar lodos ve poyrazda geri geliyor. Büyükşehir belediyesi ile ortak çözüm geliştirilsin. Arıtma tesisi bir an önce yapılsın, analizler doğru dürüst gerçekleştirilsin.
  • Ada bizim vergilerimizle temizleniyor, dışarıdan gelenler bütün pisliklerini adada bırakıp gidiyor. Ziyaretçilerden katkı payı alınması için düzenlemeler yapılsın.
  • fayton-bisikletFaytonlar ve kiralık bisikletler Büyükada'nın kangrenleşmiş sorunları arasında

    Turizm de planlı olarak yapılsın. Tur operatörleri Arapları adaya getirmeye yönlendirildi, bu bir politika. Arapça müzik, Arapça tabelalar (ve nargile kafeler) ile Arap kültürü Adaya egemen oluyor. Arapça tabelalar kaldırılmalı.
  • Belediyenin bir yasaklar yönetmeliği olmalı. Bu yasaklar ve uyulması gereken kurallar tatil günleri ve ziyaretçi trafiğinin yoğun olduğu sezonlarda anonslarla misafirlere duyurulmalı. Belediye hoparlörü kullanımı sadece cenaze duyuruları ile sınırlı kalmamalı. Deniz ulaşım araçlarında da kapalı sistem TV ile yolcular Adanın kirletilmemesi, mangal yakılmaması gibi konularda bilgilendirilmeli.
  • Kafe ve lokantaların bacalarından yoğun et, balık, kebap kokusu ve dumanı etrafa yayılıyor. Göstermelik bacalarla göz boyanıyor, gerçek bir filtre sistemi uygulanmıyor. Adaların havasını kirletmeyecek bir sistem geliştirilsin.
  • Belediye önünden denizkızı heykeline kadar olan alanda oturacak bank kalmadı, işportacılar ve atıl elektrikli araçlar her yeri işgal ediyor.
  • Mezarlıklarda yer kalmadı. Büyükşehirle birlikte hareket edilerek mezar sorununa çözüm getirilsin. Mezarlıklara ulaşım zor, haftada bir gün belirli bir saat aralığında mezarlıklara ziyaretçi taşınsın.
  • İki okul var, biri köy okulundan daha kötü durumda. Yıkılacaksa ne zaman? Okulları denetlemeyi ve desteklemeyi düşünüyor musunuz?
  • Öğrenciler için üniversite hazırlık kursları düzenlensin. Kütüphanenin çalışma saatleri okullarla uyumlu olsun ki çocuklar yararlanabilsin. Genç nüfusun vakit geçirebileceği tesisler açılsın. Köy enstitüleri gibi Adalar Enstitüsü kurulsun, gençleri gönüllüler eğitsin. Esnaf yanında çalışanlara eğitim verilsin. Kooperatifçilik geliştirilsin. Gençlere iş sahaları açılsın. Evde hasta bakımı konusunda eğitim verilsin. Çocuklara yönelik oyun şehri kurulsun, ayrıca çocuklar için ahşap oyuncak üretimine geçilerek yeni istihdam alanı yaratılsın. Muhtarlarla birlikte, adalarda oturanların meslekleri ile ilgili bilgi bankası oluşturulsun ve birikimlerinden yararlanılsın.
  • Kadınlara istihdam alanları açılsın, el emeklerinin pazarlanması için Kartal Belediyesi gibi çalışmalar yapılsın. Kadınlar için spor alanları açılsın. Kadın, çocuk, gençlik meclisleri kurulsun.
  • Plaj ruhsatları ve giriş fiyatları kontrol altına alınsın. Adaya yerleşik nüfusa Adalı kartı çıkarılsın. Adalılar bu kartla denize 5 lira gibi cüzi bir parayla girebilsin. Adalılara ulaşım daha ucuz olsun.
  • Belediye tesislerinin olmaması büyük eksiklik. Kumsalda limandan çıkartma gemisi yanaşma alanına kadar olan bölge çöplüğe dönmüş, o bölgeye belediye çay bahçesi yapılsın.
  • Motor iskeleleri önünde plaj görevlileri müşteri kapma yarışına giriyor, bir stant kurulup düzen getirilsin.
  • Top sahası bir an önce halka açılsın. Halı saha için kişi başı 30 lira, ailelerin ödeme gücünü aşıyor.
  • Işıklandırma yetersiz.
  • İskele bölgesine asılan ve süresi dolduğunda toplanması geciken pankartlar görüntü kirliliği yaratıp göz zevkini bozuyor, ışıklı tabela uygulamasına geçilebilir.
  • Bakımsız evlerde yangın tehlikesi var.
  • Umumi tuvaletlerin sayısı artırılsın ve girişlerine paravan yerleştirilsin.
  • Mehmet Bölük Parkına sahip çıkılsın, kaldırılan parmaklıklar tekrar konulsun.
  • Virüs taşıdığı söylenilen istilacı sinek türüne karşı önlem alınsın.
  • Toplantılar çok önemli. Adalarda fikri ve enerjisi olan insan gücü var, sorunlarını anlatıyorlar. Ancak ortak bir plan altında çalışmak gerekiyor. Yönetim planı yapılmalı, gruplar uzmanlarla çalışmalı. Birlikte yönetim plan ve programla gerçekleşebilir. Gönüllülerin güç ve birikiminden yararlanılsın, yapılacak şeyler somutlaştırılsın.
  • Belediye, Kaymakamlık ve Emniyet birlikte çalışmalı, aksi takdirde toplantılardan karar çıkmıyor.
  • Belediyenin web sitesinde aksiyon planı, yapılan ve yapılacak işler görünür hale getirilsin. Yaptığınız işleri gösterin ve yaptığınızı ispat edin.
Son değişiklik Pazartesi, 04 Kasım 2019 17:00
Yorum yapmak için oturum açın