Cuma, 01 Kasım 2019 13:45

Adaların Sesleri/ Islands Songlines Etkinliği

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Afiş

Dünya Mirası Adalar Açık Radyo programı, Studio Ossidiana ve Açık Radyo bir ortak girişim olarak 2 Kasım Cumartesi günü Büyükada Anadolu Kulübü'nde "Adaların Sesleri "başlığında sergi, sofra, yuvarlak masa ve canlı yayından oluşan bir etkinlik düzenliyor. "Yedinci Kıta" başlıklı 16. İstanbul Bienali'nin paralel etkinliklerinden birisi olacak "Adaların Sesleri".

Sergide Rotterdam'dan katılan 2018 yılı Prix de Rome ödülü sahibi Studio Ossidiana'nın Dünya Mirası Adalar Açık Radyo programında Adalar ekolojisi ile ilgili yayınlanan söyleşilerden yola çıkarak yarattıkları enstalasyonu ve saat 14:00'de gerçekleşecek Adaların Sesleri başlıklı yuvarlak masa toplantısının canlı yayını yer alacak. Sergiye Adalardan Orman Kokulu Yemek sofrası eşlik edecek.

16.İstanbul Bienali'yle birlikte, içinde bulunduğumuz Antroposen çağının sonuçlarını düşünürken, megakent İstanbul'un bu kadar yakınında, zengin biyoçeşitliliği hızla tahrip olan Prens Adaları’nı akla getirmemek mümkün değil. Adalar’da karşı karşıya olduğumuz ekolojik krizin içeriğini nasıl anlamalıyız? Adalar’da neyi esas alarak kırılgan ekolojiyi ve onunla birlikte gelen sosyal doku erozyonunu tamir etmeye başlayabiliriz? Adaların Sesleri/Islands Songlines, adalarda toprak, su, deniz, ormanlar, bitki örtüsü ve tüm canlı varlıklar ile nasıl birlikte, sürdürülebilir bir ekolojik döngü kurabileceğimizi, hem gelişmekte olan bilimsel yöntemler, hem de tasarım ve yeni arayüz arayışları ile yeniden hayal etmeye davet ediyor. Antroposen çağında içinde bulunduğumuz dönüşümleri Prens Adaları örneğinden hareketle anlamlandırarak, birlikte, birbirimizi besleyerek ve karbon salınımlarımızı ve atıklarımızı en aza indirerek, nasıl yaşayabileceğimizi sorgulamayı öneriyor.

Sergi, Sofra ve Yuvarlak Masa olmak üzere üç etkinlikten oluşan Adaların Sesleri/Islands Songlines etkinliğinin açılışı 2 Kasım Cumartesi günü Anadolu Kulubü İkiz Köşkler'de yapılacak. Sergi 10 Kasım tarihine kadar Pazartesi günleri dışında haftanın her günü, saat 13-16 arası gezilebilecek.

İstanbul Prens Adaları Marmara Denizi’nin ortasında İstanbul’a hem yakın hem uzak bir noktada doğal kalabilmiş kıyılarıyla, ormanlarıyla, bitki örtüsü, denizaltı ve üstü canlıları, göçmen kuşlarıyla nadir bir ekolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapıyor. Ancak, Adalar İstanbul’un dibindeki konumuyla, megakentin büyüme hamlelerinin tüm tahribatını ensesinde hissediyor, hatta Yassıada ve Sivriada’daki inşaatlar nedeniyle, balıklarının, mercanlarının ve deniz hayatının yok oluşunu birebir yaşıyor. Gündelik ziyaretçi yoğunluğunun ortaya çıkardığı çöp atıkları, orman yangınları tehlikesi, artan imar baskısı karşısında canlıları ve doğal varlıkları ile Adalar ekolojik krizin bir sahnesi haline geliyor. Adalarda neye tutunarak bu kırılganlaşan ekolojiyi ve onunla birlikte gelen sosyal doku erozyonunu tamir etmeye başlayabiliriz? Adalardaki canlılar ve doğa varlıklarıyla beraber parçası olduğumuz ekolojik döngüyü nasıl devam ettirebiliriz? Adaları tüm varlıklarıyla ve doğasıyla birbirini besleyen bir ekosistem olarak korumanın hem Adalar hem İstanbul için önemini kamuoyuna nasıl anlatırız? Māori’lerin Te Awa Tupua nehrini yasalar önünde hak sahibi olarak kayıt ettirmeyi başarmalarındaki gibi Adaların doğası ve varlıklarıyla bir bütün olarak hak sahibi olmasını sağlayabilir miyiz?

Bu sorulara yeni bir bakış açısı sunacağına emin olduğumuz, Adalardan ve İstanbul’dan birbirinden değerli sosyal bilimci, aktivist, üretici, sanatçı, araştırmacıyı bir araya getiriyoruz. Temel olarak yukardaki sorular altında topladığımız, iç içe geçen birçok meseleyi beraber düşüneceğimiz, her konuğun masaya bir fikir ekleyebileceği bir canlı yayın etkinliği olacak bu buluşma. Canlı yayın İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından gerçekleştirilecek ve DECOL tarafından, “arttırılmış gerçeklik” kullanılarak yeni bir boyut kazanacak.

İstanbul Prens Adaları’nın Sesleri masasında konuşacak olanlar sırasıyla şu kişiler:

Ergün Bacak (Ornitolog, kuş gözlemcisi, öğretim üyesi, lisanslı kuş halkalamacısı)

Ünal Akkemik (İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Prof. Dr. Öğretim Üyesi, Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şubesi Başkanı ve ÇEKÜL Yönetim Kurulu Üyesi)

Uçman Sungur (Heybeliada da, İstanbul Arı Yetiştiricileri Birliği’nin üyesi olarak Arı Ürünleri Üreticisi)

Hasan Cevad Özdil (Adalı sakin, Mimar)

Koray Kayaoğlu (Burgazada Motorlu Yük Taşıma Kooperatifi kurucusu, Faytoncu)

Derya Tolgay (Adalı sakin, Açık Radyo yayıncısı, Dünya Mirası Adalar Girişimi gönüllüsü)

Volkan Narcı (Adalar Denizle Yaşam ve Spor Klubü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı)

Yaşar Adanalı (Şehircilik uzmanı. Mekanda Adalet Derneği (MAD) kurucularından ve direktörü)

Mahir Ilgaz (350.org Türkiye, Doğu Avrupa ve Kafkas Ülkeleri ve Pasifik sorumlusu ve araştırma direktörü)

Defne Koryürek (Slowfood Uluslararası Konsey üyesi, yazar, aktivist)

Cem Dalyan (İstanbul Üniversitesinde, hidrobiyoloji alanında Dr. Öğr. Üyesi)

Eda Topçu (Doçent, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı yönetim kurulu üyesi)

Yücel Sönmez (Hürriyet gazetesi Hafta Sonu eklerinde Doğa editörlüğü ve Hürriyet Seyahat’in editorü)

Sibel Horada (sanatçı, 2017’de 12 sanatçı ile birlikte açtığı ‘Bir Batık Ada ve Yüzeyde Kalma Taktikleri’ sergisi küratörü)

Emin Mahir Başdoğan (Atlar ve faytonlarla ilgili bir çok dernek, platform ve inisiyatiflerde yer almakta)

Ömer Madra (Kurucu ortağı, genel yayın yönetmeni ve programcısı olduğu Açık Radyo’da 1995 yılında başladığı radyoculuk mesleğini halen sürdürüyor)

Atlas Sarrafoğlu (İstek Kemal Atatürk 8. sınıf öğrencisi, İklim Aktivisti, Fridays For Future Türkiye grup kurucusu)

Sera Tolgay (Şehir Plancısı, Kentsel Tasarım Stüdyosu'nun kurucusu, kentlilerin katılımını amaçlayan Muhit platformunun kurucu üyelerinden)

Murat Germen (fotoğrafı bir ifade / araştırma aracı olarak kullanan bir sanatçı, eğitimci ve arşivci)

Asu Aksoy, Derya Tolgay ve Can Tonbil moderasyonu gerçekleştirecekler.

 

Son değişiklik Pazartesi, 04 Kasım 2019 19:22
Yorum yapmak için oturum açın