Salı, 05 Mart 2019 16:51

Adalı'dan: Yerel seçimler, vaatler, planlar ve Adalar

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

 

Ak Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Binali Yıldırım, 3 Mart Pazar günü Adalar’ı ziyaret etti ve bir dizi görüşme, buluşma ve toplantı yaptı.

Basında yer alan haberlere göre, bu buluşmalardan biri Faytoncular Odası Başkanı Hıdır Ünal ile olmuş. Yıldırım, hemen ardından yaptığı açıklamada, faytonun adanın bir sembolü ve nostaljisi olduğunu belirtmiş. Ama arkasını da getirmiş: "Bu kalacak tabii ama çatlatana kadar bu atları çalıştırarak, biz adanın trafik problemini çözemeyiz. Ne yapacağız? Yine 277 faytoncuyu, yeni bir dönüşümle elektrikli faytonları onlara vereceğiz. Bu işi yine yapacaklar. Atlar da nostalji olarak, adanın süsü olarak devam edecek. Ama hatırlayın, geçenlerde bu atların ahırları yandı. 9 tane at cayır cayır, diri diri yandı. Bunlar da can taşıyor. Bunların da saygıya ihtiyacı var. Dolayısıyla bu işi topundan çözeceğiz ama kimseyi mağdur etmeden çözeceğiz."

Binali Yıldırım, buna benzer açıklamayı, adaylığı açıklandıktan hemen sonra, yaklaşık 1 ay kadar önce de yapmıştı.

Ak Parti Adalar Belediye Başkan adayı Özlem Öztekin Vural da, uzun süredir, ada içi ulaşım ve faytonlar konusunda İBB ile çalıştıklarını, çok yakında bu sorunu çözecek plan ve projelerinin açıklanacağını dile getirmişti.

Binali Yıldırım, hazırlandığı ileri sürülen ulaşım planının içeriğini, son ziyaretinde açıklamış mı oldu, tam anlaşılamadı.

Faytonlara ilişkin yapılacak düzenlemeye ek olarak, yine ulaşım planının parçası olacağı ileri sürülen öneriler de var. Bunlardan biri, de teleferik projeleri. Aslında teleferik konusu yeni de değil. İBB’nin 2014 seçimleri öncesinde, planlanan 5 yıllık projeleri arasında Adalar’a teleferik hatlarının döşenmesi de vardı ama o günden sonra bir daha gündeme gelmemişti.

Bütün bu söylenenler, eğer, önceki seçimlerde olduğu gibi, yerel seçimlere doğru apar topar, biraz da oy kaygısıyla, birilerini memnun edip oy almak için dile getirilen “kağıt üzerinde projeler” ise, üzerinde pek durmaya gerek olmayacak.

Ama yok, söz konusu “projeler”, İBB Ulaşım Daire Başkanlığı ve UKOME’nin görev alanında olan ve hazırlanmakta olduğu söylenen İstanbul Ulaşım Master Planı’nın ve onun parçası olacak Adalar Ulaşım Eylem Planı’nın adaya düşen bölümleri ise, elbette söylenecek çok şey var.

1/5000, 1/1000’lik koruma planları ve Ulaşım Eylem Planı olmayan Adalar...

2007 yılından beri Adalar’ın 1/5000’lik Koruma Amaçlı Master Planı hazırlanmaya çalışılıyor. İBB tarafından hazırlanan ve meclislerden geçerek onaylanan plan, 2018 yılı yaz aylarında, açılan davanın sonuçlanması üzerine iptal edildi. İptale gerekçe olan maddeler üzerinde İBB’nin çalışması olduğu biliniyor. Ama henüz, ilgili kurumlar ve kamuoyuyla paylaşılmadı, askıya çıkmadı. 1/1000’lik planı hazırlayan Adalar Belediyesi ise, 1/1000’in dayanağı olan 1/5000’lik planın iptali üzerine hazırlıklarını durdurdu. Dolayısıyla o cephede bir çalışma olmadığını biliyoruz.

Şubat 2018’de, yani tam bir yıl önce, Adalar Kent Konseyi Ulaşım Çalışma Grubu üyelerinin de olduğu 4 kişilik bir Adalı grubun, İBB Bünyesindeki UKOME ve Toplu Ulaşım Daire Başkanları ile yaptıkları görüşmede, İstanbul Ulaşım Master Planı’nın hazırlanmakta olduğu bilgisi alınmıştı. Adalar heyeti, bunun üzerine, Adalar’ın payına bu plandan düşeceklerin ne ve nasıl bir prosedürle hazırlanacağını sormuş, İstanbul’un zonlarından biri olan Adalar kısmına henüz gelinmediği, bu çalışmalar yapılırken elbette, Adalar Belediyesi, Adalar’da ilgili kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları ve meslek kuruluşları temsilcileriyle de görüşecekleri yanıtını almışlardı.

O günden bugüne, İstanbul Ulaşım Master Planı’nın zonlarından biri olacak olan Adalar ve Adalar Ulaşım Eylem Planı hazırlığı konusunda bir bilgi alınamadı. Bilebildiğimiz kadarıyla da, ne Adalar Belediyesi’nin, ne Adalar’daki ilgili kamu kurumlarının ve ne de sivil toplumun; eğer var ise, bu hazırlıklardan bilgisi bulunmuyor.

Plan hazırlığına taraf olması gereken bu kurumların bilgisi yok iken, Adalar Ulaşım Eylem Planı’nın parçası olması gereken faytonlara ilişkin düzenleme ve teleferik gibi projeler nasıl oluyor da, Ak Parti’nin Büyükşehir ve Adalar adayları ile paylaşılıyor ve onların seçim bildirgelerinde, konuşmalarında, pek yakında gerçekleşecek bilgisiyle yer alıyor, sormak gerekiyor.

Bu soruyu, tüm Adalıların, Adalı sivil toplumun, elbette Adalar Belediyesi ve ilgili kamu kurumlarının da sorması gerekiyor.

Sadece sormakla kalmayıp, bu önemli meselede, tutumlarını da açıklamaları gerekiyor.

Bu açıdan, 200’e yakın Adalı’nın hazırlanmasına katkı verdiği, Adalar Kent Konseyi Ulaşım Grubu’nun uzun süreli çalışmasına dayanarak hazırlanmış, Kent Konseyi Yürütme Kurulu üzerinden Adalar Belediyesi’ne, İBB’ye, UKOME’ye gönderilmiş olan, sayfalarımızda da yer verdiğimiz talepler ve ilkeler metninin ne kadar önemli olduğunu da vurgulamak istiyorum.

Bu metin, elbette tartışmaya açık. Üzerinde konuşulmayan, tartışılmayan, katılıma açılmayan, tepeden inme yöntemlerle atılan adımların, geriye dönüşü olmayan ne tür zararlara yol açtığını, kent yaşamımızda gördük. Hem de çok yakın dönemde.

Sorunları yok sayan, en yaşamsal konularda bile farklı görüşleri, değerlendirmeleri dinlemek, anlamak yerine kolaycı yöntemlerle yargılamayı seçen bakış açısının da aslında tepeden inmeci iktidar odaklarının ekmeğine yağ sürdüğünü, işlerini kolaylaştırdığını da yine bu son dönemde çok yaşadık.

Hiç değilse, bu kez, Adalarımızda öyle olmasın.

 

Son değişiklik Perşembe, 07 Mart 2019 17:58
Yorum yapmak için oturum açın