Pazartesi, 01 Mayıs 2017 14:41

Heybeliada otlarını tanıyoruz

Ögeyi değerlendirin
(1 Oylayın)
Heybeliada otlarını tanıyoruz Fotoğraflar: Füsun Karataş

heybeli cicekleri gul usta 280x

2016 yılının Nisan ayında Heybeliadalılar, yaşadıkları adanın bitki örtüsünü tanıma amaçlı bir yürüyüş düzenlediler.

Yürüyüş sonrası Gökşen Coşkunyuva yaşadığı duyguları şöyle ifade etmişti:

“Çoğu zaman ya gözümüz seçemiyor, ya da ‘ot işte’ diyerek geçiveriyoruz yanlarından. Takvim aylardan nisanı gösterdiğinde ilk işimiz o ‘otları’ biçmek toprağı kazmak suretiyle havalandırmak oluyor. Vaktimiz varsa bir şeyler ekiyoruz yoksa yayıyoruz halı çimi... Oysa doğada her şey nedeniyle birlikte var.

Evet, doğada her şey bir sebepten dolayı orada. Kimi zaman bir duvar kenarında, kaldırım taşları arasında, kimi zamansa özenerek ektiğimiz bir saksı çiçeğinin kıyısında... Bizim etkimiz olmadan çıkıveren o ‘otların’ hepsinin ama hepsinin bir faydası var. Bunun ilk adımı da ne olduğunu öğrenmek. Ne olduğunu, ne işe yaradığını bildiğimizde artık ot deyip yoluvermek ya da yanından geçmek zorlaşıyor.

Biraz bilince belki daha az uğruyor oluyoruz markete, bir öğünümüz doğadan o ‘yabani’ denen (neden dendiği asla bilinmeyen) bitkilerden geliyor soframıza konuyor. Yeter ki biraz bilmeye gönüllü olalım. ‘Ot’ olmanın zarar vermenin dışında toprağa ve diğer bitkilere yaptığı hizmetleri görmeye çalışalım.

Biz de bu amaç doğrultusunda adamızın bitki örtüsünü tanımak için niyet ettik ve Şaduman Karaca ile bir yürüyüş düzenledik. Bitki örtüsünü tanımanın yanı sıra bitkilerin nasıl geliştiği, türlerin birbirini nasıl desteklediği, şifalı bitkileri nasıl kurutmak ve kullanmak gerektiğine dair birçok şey öğrendik. Tabii ki adanın zengin bitki örtüsü bir güne sığmadı ama öğrendiğimiz bitkileri ve kullanımlarını iyice içselleştirdik. Katılımcılarla samimi bir ortamımız vardı. Gezinin sonunda piknik yaptık ve kalanlarla sohbete devam ettik.
Diliyorum ki bitkileri tanımaya ve anlamaya dair olan bu saf çaba daha da büyür ve tüm ‘ot’ların şifasından faydalanabiliriz.”

 
ot 01 280x
ot 02 280x
ot 04 280x
 

ot 03 280x

Gökşen Coşkunyuva’nın dileği gerçekleşti diyebiliriz. Bitkileri, yararlı otları tanımaya yönelik bu çaba Adalar Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin girişimiyle 2017 Nisan’ında tekrarlandı.

Büyükada ve Heybeliadalılar, 26 Nisan’da Heybeliadalı Kaniye Avcılar rehberliğinde, Adalar Kaymakamı Hikmet Dengeşik’in de katılımıyla, Fransız koyunda, kuşkonmaz, kaya koruğu, turp otu, pazı, kazayağı, gelinparmağı, ebegümeci, labada, radika, ısırgan otu, rezene ve hatmin çiçeği topladı. Bitki örtüsü ve yararlı otları otları tanıma yürüyüşü sonrasında toplanan otlardan hazırlanmış yemekler yapıldı ve hep birlikte yenildi.

Yaşanılan yerin nimetlerini tadmanın mutluluğuyla yürüyüş gurubu şen şakrak evlerine döndüler.

 

Son değişiklik Salı, 02 Mayıs 2017 17:55
Yorum yapmak için oturum açın