Pazar, 01 Kasım 2015 01:51

Bal arılarının Yakacık’tan Büyükada’ya hazin uçuşları

Hayri Arhon
Ögeyi değerlendirin
(2 oy)

Yakacık Kartal’ın arkasındaki tepelerde konumlanmış ılıman iklimli, bağlık bahçelik, çiçekler içinde çok güzel bir köydü. Bitki örtüsünün zenginliği sebebiyle aynı zamanda bal arılarının eviydi. Burada bal arıları mutlu mesut yaşayıp çok değerli bal üretiyorlardı.

Ta ki Kartal’da bir çimento fabrikası 1930’lu yılların sonunda kuruluncaya dek...

Çimento fabrikası faaliyete geçince bacasından çıkardığı tozlar, bilhassa güney rüzgarları estiğinde Yakacık’taki çiçeklerin üzerine yapışarak arıların nektar almalarını imkansız hale getirdi. Hal böyle olunca arılar, nektar alabilecekleri başka yerler için keşfe çıktılar ve Büyükada’nın bahçelerindeki çiçekleri buldular. Böylece uçuşlarını Yakacık-Büyükada arasında yapmaya başladılar.

Arılar yeni nektar kaynağı buldular, ama hedef 6-7 km uzaktaydı ve aradaki denizi geçmek zorundaydılar. Bal arılarının çiçekten çiçeğe dinlenerek günde 5 km uzağa gidip dönebildikleri biliniyordu. Büyükada’ya geçen bal arılarının kuvvetli poyraz rüzgârında geri dönme imkânları olmadığından Büyükada’daki arıcıların kovanlarında misafir kalıyorlarmış. Bal arılarının herhangi bir sebeple yağmur, fırtına gibi hallerde kovanına geri dönemeyen yabancı bal arılarını kendi kovanlarında misafir etme adetleri varmış.

Bu durumdan dolayı Büyükada’daki arıcılar ertesi gün Yakacık’taki arıcıya arılarınız bizde kaldı diye telgraf çekermiş. Yakacık’taki arıcılar kendi arılarından bazılarına arıya zarar vermeyecek şekilde boya ile ufak bir işaret koyarak bu durumu anlıyorlarmış.

Daha sonraları Yakacık’taki bal acılaştığı gibi peteklerin sertliği azalarak pelteleşmiş ve yeni arıların yetişmesi zorlaşarak kovan düzeni bozulmuş. Yakacık arılarının bu uçuşlarda çok enerji sarf ettikleri için yaptıkları balın kalitesi bozulup acılaşınca, arıcılar bu balları satamamaya başlamışlar. Ve sonunda arıcılığı bırakmışlar.

Bu olayı bana yıllar önce Yakacık’ta arıcılık yapan birisi anlatmıştı. Belki arılar da başka yerlere göçüp yerleştiler. Bu göç sırasında muhtemelen Büyükada’ya da yerleşen arılar olmuştur. Böylece arıların Yakacık-Büyükada uçuşları sona ermiş oldu.

Son değişiklik Salı, 05 Ocak 2016 11:45
Yorum yapmak için oturum açın