Pazar, 01 Kasım 2015 01:42

Kütüphane Derneği

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

 

02 kutuphane dernegi 280xHeybeliada Kütüphane Girişimi geçtiğimiz aylarda dernekleşme kararı aldı ve 4 Ekim 2015’teki Genel Kurulu’yla dernekleşti.

Heybeliada Halk Kütüphanesi’ni Koruma Girişimi ilk adımlarını 10 Nisan 2013’te attı. Adaya 44 yıl ilkokul, 41 yıl halk kütüphanesi olarak hizmet vermiş olan tarihi Triyandafilis Köşkü 2008-2013 yılları arasında terk edilmiş bir haldeydi. Bu kültürel mirasa sahip çıkmaya karar veren adalıların bir hafta içinde topladıkları 500 imza ile birlikte ilgili kuruluşlara başvurmalarıyla süreç başlamış oldu. “Kütüphanemizi geri istiyoruz!” diyerek yola çıktılar. 4 Ekim’e kadar geçen yaklaşık 2,5 yıl gibi bir sürede adalıların gönüllü emekleri ve çeşitli STK ve belediyelerin desteğiyle pek çok etkinlik gerçekleştirildi ve bir ödül alındı. Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Girişimi’ne “Yılın Kütüphane Dostu” ödülü verildi. 88 kişilik kurucu üye kadrosu ile dernek genel kurulu hazırlıklarını bitiren Girişim, kütüphanecilerin yalnız bırakılmaması, kütüphaneleri kullanılanlarca desteklenmeye ihtiyaç olduğunun unutulmamasını istedi.

03 kutuphane dernegi 280xDernekleşmeye giden yolda gerçekleştirdikleri etkinlik listeleri de hayli kabarık: Temizlik İmecesi, Konser, Çocuk Şenliği, Halk Kütüphaneleri Konferansları, Kütüphanemizi Geri İstiyoruz kampanyası, Turunç Reçelleri, Kitap Ayraçları, Öykü Atölyesi, ilkyardım semineri; Kütüphane Şenliktir! Behçet Necatigil ile dolu bir gün, 14 Şubat Dünya Öykü Günü Kutlaması, Yaşar Kemal anması, Heybeliada Tarihi Atölyesinden Deprem Konferansı... Etkinlikler Dutlu Bahçe’de devam ediyor.

4 Ekim’de gerçekleşen toplantıya 150’den fazla kişi katıldı. Kurul, Heybeliada Kütüphanesini Koruma Derneği davetlisi olarak gelen Araştırmacı Yazar Akillas Millas’ın Heybeliada kitabını anlatımıyla başladı. Kurul’a ev sahipliğini Merit Halki Palace Otel yaptı. Adalar Vakfı da katkılarını sundu.

Yönetim Kurulu (Eşgüdüm Grubu) şu isimlerden oluştu: Hüseyin Sarısayın, Ekin Dedeoğlu, Serenad Demirhan, Ayşe Erzan, Haluk Eyidoğan, Serenad Demirhan.

Denetim Grubu: Birgül Taştan Meriç, Mehmet Rasgelener, Tülay Özdeş, Ekaterina Nikolao (yedek), Tahsin Karan (yedek), Serhat Baysan (yedek)

Kütüphane olması amacıyla restore edilen binanın, aynı amaçla açılıp açılmayacağı konusu netleşmiş değil. Dernek, Valilik ve İl Kültür Müdürlüğü nezdinde görüşmeler yapmaya, Heybeliadalıların taleplerini taşımaya devam ediyor. Derneğe kütüphaneciler de destek veriyor.

Son değişiklik Salı, 05 Ocak 2016 11:47
Yorum yapmak için oturum açın