Perşembe, 02 Nisan 2020 09:52

İşyerlerimizi COVID-19’a hazır hale getirmek

Nilcihan Yolcu
Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Değerli Adalı Dostlar,

Marmara’nın incisi Adalarımız, hem şehrin bir parçası, hem de kendine özgü yapısıyla şehirden uzakta, doğa ile iç içe, denizle çevrili ve özgün mimarisi ile insanların kaçış yeri, bir sığınak...

Dünyayı saran Korona virüs salgını için de el değmemiş bir sığınak olmasını dilerdim, fakat evlerimize kapandığımız şu günlerde, ne yaparsak yapalım virüs çok hızla yayılmakta. Bu nedenle Ada izole, bir şey olmaz demek yerine önlemler almak en doğru yaklaşım.

Ben biraz Adalar’da devam eden yaşam ve bunun parçası işyerleriniz için alınabilecek önlemlerden bahsetmek istiyorum.

Virüsün nasıl yayıldığına medyadaki bilgilendirmeler sayesinde hepimiz aşinayız. Bunları tekrarlamak yerine özelikle iş yerlerimizde neler yapmalıyız bir kez daha gözden geçirelim...

Artık başlangıcı geçtik, dolayısıyla ilk önlemimiz ateşli hasta var mı aramızda onu bilmek, bu kişiyi tedavisi için hastaneye yönlendirmek, sonra temas ettiği kişileri belirleyerek onları ev izolasyonunda takip etmek olacaktır.

Hasta kişi ile temas eden kişilerin, bir kısmı hafif hasta olacak, bir kısmı ağır, bir kısmı da virüsü taşıyacak, hastalanmayacak fakat bulaştırıcı olacaktır. Bu nedenle hasta ile kimlerin hastalık öncesinde temas ettiğinin bilinmesi ve uzak durulması çok önemli.

Bunun dışında çoğunu hayata geçirdiğinizi düşündüğüm önlemleri bir kez daha hatırlatmak isterim.

İşyerlerimizi temiz tutalım, düzenli havalandıralım

  • Yüzeyler, tezgâhlar ve masalar, telefonlar, bilgisayar klavyelerin dezenfektanlarla düzenli olarak silinmelidir.

Ellerimizi temiz tutalım

  • İşyerinde görünür yerlere el temizleyicileri yerleştirin. Bunların düzenli olarak doldurulmasını sağlayın.
  • El yıkamaya teşvik eden afişler asın.
  • Çalışanların ve hizmet alanların ellerini su ve sabunla yıkayabilecekleri yerlere erişimlerinin olmasını sağlayın, su ve sabun olmayan alanlara kendiniz ve müşterileriniz için el temizleme jelleri yerleştirin ve bunların kullanımını teşvik edin.

İşyerlerimizde iyi solunum hijyeni sağlayalım

  • Burnu akan veya öksürenler için işyerinde maske ve kâğıt mendil bulunmasını sağlayın, ayrıca bunların atılması için kapaklı çöp kovalarının olmasını sağlayın.

Uygun işler için evden çalışmaya geçelim

  • Birebir müşteri teması gerekmeyen veya üretim içermeyen işler evlere taşınarak, çevre ile temas en aza indirilmelidir.

Özellikli çalışanları belirleyerek koruyalım

  • Gebeler, 60 yaş üstü çalışanlar, engelliler, kronik hastalığı olan kişiler (tansiyon, kalp, şeker, astım, romatizma gibi), kanser tedavisi görmüş veya tevdisi devam edenler, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar bu hastalık için daha fazla risk taşımaktadırlar. Bu kişilerin ev izolasyonu sağlanmalıdır.

Evden çalışılamayacak işler için

  • COVID-19’a ait hafif belirtiler gösteren olguların evde kalmaları gerektiği mesajını iletmeye ve teşvik etmeye devam edin.
  • İşverenle bu sürenin hastalık izninden sayılacağı konusunu netleştirin.
  • Zorunlu durumlar hariç toplantılarınızı iptal edin.
  • İnsanlar ile bir araya gelecekseniz 1-2 metre sosyal mesafeyi korumaya çalışın, öpüşme ve el sıkma gibi selamlaşma alışkanlıkları bırakılmalıdır. Kendimiz, çalışanlarımız ve müşterilerimiz arasında sosyal mesafe korunmalıdır.
  • Küçük bir mekânda çalışıyorsak ziyaretçi veya müşterileri tek tek içeri alma yolunu seçelim.
  • İşin yapısı uygunsa randevulu çalışmaya geçelim, böylece gelen ve giden kişilerin karşılaşmasını önleriz. Randevu verirken hasta olup olmadıklarını öğrenelim, hasta iseler özel önlemler alalım.
  • Ziyaretçilerimize açık yiyecek, içecek ikram etmeyelim, bu güzel alışkanlığımız bu süreçte kolonya ikramı ile yer değiştirsin.

Şüpheli bir durum oluştuğunda

  • Bazen kişiler hasta olduklarını fark etmeyebilir, karşınızdakinin ateşi olduğundan veya halsiz görünmesinden şüphelenirseniz kişiye ağzını burnunu kapatabileceği bir maske veya atkı vererek bir sağlık kuruluşuna başka insanlar ile temas etmeden gitmesi konusunda yardımcı olun.
  • Eğer kendinizde hastalıktan şüphe edeceğiniz hafif bir öksürük veya hafif bir ateş (37,5C ) olursa evde kalmalı ve kendinizi evde bulunan diğer kişilerden ayrı tutmalısınız.
  • COVID-19’un yayılmakta olduğu bir bölgeden geldiyseniz 14 gün boyunca belirtiler açısından kendinizi evde izlemeli ve günde iki kez ateşinizi ölçmelisiniz.
  • 38 C üzeri ateş, solunum güçlüğü, aşırı ve balgamlı öksürük olduğunda evde kalmak yerine hastaneye gidilmelidir.

Unutmayalım şimdi COVİD-19 ile mücadele zamanı, basit görünen önlemler sizin ve sevdiklerinizin hastalanmasını önler.

Kendinizi, çalışanlarınızı, sizden hizmet alanları koruduğunuzda bu günleri en az zararla atlatacağımızı ve yaşama kaldığımız yerden devam edeceğimiz günlerin hızla geleceğini düşünelim.

Sağlıkla kalın,

Uzm. Dr. Nilcihan Yolcu - İşyeri Hekimi

Son değişiklik Cuma, 03 Nisan 2020 07:12
Yorum yapmak için oturum açın