Cuma, 02 Mart 2018 16:00

6. İTÜ-O Days Burgazada koşusu

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

24 Şubat sabahı Burgazada’da büyük bir hareketlilik vardı. Adanın sokaklarında koşuşturan spor kıyafeti giymiş gençler, bekleme noktası olarak belirlenen yerde hararetle yapılmaya çalışılan sohbetler, gelenler, gidenler, bir şeyleri bekleyenler hayli hareketli bir görüntü sergilediler. Aslında hepimiz merak ediyorduk; “Kimdi onlar, ne yapmaya çalışıyorlardı, nereden gelmişlerdi, ne zaman gideceklerdi...”

Meraklarımız belki bu kadardı ama sorup da öğrendiklerimiz ülkemizdeki spora yaklaşımı anlatabilecek bir bilgelikteydi. Karşımıza çıkan ülkemizin, “Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim” sözleri ile gelecekteki olması beklenen karakterini belirlemiş Atatürk’ün bize anlatmak istediklerini yaşatan bir gençti. Asıl önemli olansa burada ülkemizin spor ve sporcu profilini göstermektir. Yazıya Ahmet Korkmaz’ın kendi cümlelerinden devam edelim:

“Ben İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencisi ve aynı zamanda İTÜ Orieentring Kulübü sporcusuyum. Gerek yaşadığım ortam, gerek ailedeki yol gösterecek tecrübeli kişilerin olmamasından kaynaklı üniversite yıllarına kadar duyduğum ve kendi içimizde denediğim spor dalları futbol, basketbol, voleybol oldu. Lakin bu sporları da sadece arkadaşlar arasında mahalle maçı, ders araları şeklinde tam bilmeden oynadık. Üniversite ortamına girdikten sonra çevreme baktığımda aslında bunca sene bir sürü etkinlik, spor ve sosyal aktivitelerden habersiz olduğumu fark ettim. Sonra ilk olarak okuldaki voleybol topluluğuna katıldım. Burada 3-4 ay hemen hemen her gün voleybol oynadık. Bu sürenin sonunda voleybol ekibinden bir arkadaşım, beni ormanda bir etkinliğe götüreceğini çok keyif alacağımı söyledi. Bende kabul edip, 15 Eylül 2013 tarihinde İstanbul Orienteering Spor Kulübü’nün (İOG) her pazar düzenli olarak düzenlediği “Pazar Antrenmanına” katıldık.

Benim de “Oryantiring” sporu ile tanışmam bu ilk maceram ile başlamış oldu. Oryantiring sporunda ben kendimi buldum tamamen özgür olduğum, kendi kararlarımı aldığım, kendime güvenimin arttığı, çevremi analiz etme yeteneğimin geliştiğini fark ettikçe de bu spora çok sıkı şekilde bağlandım. Şu an aktif olarak 4,5 yıldır bu sporun içindeyim. Bu spor sayesinde diğer spor branşları ile de bağlantılarım oldu ve yüzme, macera yarışları, bisiklet, patika koşuları, maraton, ultra maraton, dalış ve kayak gibi spor dalları ile tanıştım ve aktif bir şekilde yapıyorum.

Oryantiring, öncelikle 19. yüzyılın sonlarına doğru İskandinav ülkelerinde bulunmuştur. Oryantiring, harita yardımı ile belirlenmiş bir hedefler zincirinin kendi çizdiğimiz rotaları kullanarak sırası ile bulunması gereken bir spor dalıdır. Türkiye’de 1960’lı yıllarda askeri bir spor olarak başlayan oryantiring, 21. yüzyılın başında sivilleşerek federasyonu kurulmuş bir spor branşıdır. 2018 yılına kadar hızla yayılım göstermektedir. Bu sporun 7’den 70’e herkesin yapabilmesi, özellikle çocuklarda özgüvenin artması, kendi kararlarını alabilme, görsel bir objeyi 3 boyutlu analiz edip yorumlama gibi birçok artısı bulunmaktadır.

Oryantiringte, diğer amatör spor dallarında olduğu gibi herhangi bir reklam tarafı olmadığından etki alanı çok geniş olmamaktadır. Aslında her çocuğun hayatında en az 1 kere dahi olsa yapması gereken bir spor dalıdır. Türkiye nüfusunun neredeyse hepsinin hakkında bir şey duyduğu spor branşlarının başında futbol ve basketbol gelmektedir. Bunun en büyük sebebi televizyon ve sosyal medya gibi mecralarda bu 2 sporun maddi getirisi olduğundan devamlı reklamları ve gösterimleri yapılmaktadır. Bu sebepten ailesinde tecrübeli veya spor konusunda yol gösterecek bir birey olmayan insanların sayısı Türkiye nüfusunun neredeyse %70’ini bulmaktadır. Buna çözüm yolu olarak çocukların okullarında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından dallarında uzmanlardan oluşan bir ekip ile eğitim-öğretim yılının ilk haftası bütün okullara gerek uygulamalı gerekse teorik spor dalları anlatılmalıdır.

Bunun en önemli sebebi, her çocuğun yatkın olduğu bir spor dalı illaki vardır. Gerek aileler olsun gerekse sosyal medya ve okullar olsun amatör spor dalları ile alakalı yeterli bilgiyi çocuklara veremiyor. Bu sebepten dolayı çocukların büyük çoğunluğu futbol ve basketbol oynamaya çalışıyor. Lakin paragrafın başında da dediğim gibi her çocuk bu sporlara yatkın olmuyor. Olan çocukların hayatları değişiyor, çevreleri arkadaş ortamı değişiyor. Diğer çocuklar ise herhangi bir spor dalı ile tanışamadığı için o şekilde büyüyor.

İTÜ Orienteering Kulübü, bünyesinde 18-25 yaş aralığındaki öğrencilerin derslerinin yanında boş zamanlarını değerlendirmek ve sosyalleşmek adına girmiş olduğu bir spor kulübüdür. İTÜ Orienteering olarak bu yıl 6. İTÜ Orienteering Günleri yarışmasını 24-25 şubat tarihlerinde Burgazada, İTÜ Maslak Kampüsü ve Belgrad Ormanı Fatih Çeşmesi Tabiat Parkında 3 etaplı olarak düzenledik. Yarışmamız Türkiye genelinden yaklaşık 200 sporcunun katılımı ile gerçekleşti. Bu etaplara katılacak olan sporculara İstanbul’un güzelliklerini göstermeyi ve güzel bir oryantiring yarışması sunmayı amaçladık. İlk etabımız Burgazada oldu. Burayı düşünmemizin en büyük etkisi İstanbul Orienteering Spor Kulübü Derneğinin 30 Ekim – 04 Kasım 2017 tarihinde düzenlemiş olduğu İST5DAYS yarışması ve adalılar için kış aylarında da spor turizminin geliştirilebileceği ve bakir bir güzellik arz etmesi oldu. 16 Şubat 2018 tarihinde yarışma için alanı görmeye geldiğimde ise düşüncelerim netleşti ve kesinlikle Burgazada da yapmalıydım. Çünkü 1 saat adayı gezdim ve bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar kişi ile karşılaştım. Bu adaya biraz neşe ve ada esnafına da gelir katmış olduk.

İkinci etabımız İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü oldu. Burayı seçmedeki tek amacımız AİDİYET duygusu. Biz İTÜ Orienteering Kulübü olarak bu yarışı 6 yıldır düzenliyoruz. Tabi ki kendi evimizde de en az bir yarışma düzenlememiz gerektiğini düşünerek gelen sporculara kampüsümüzü de gezdirmiş olduk.

Son etabımız Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı, bu bölge gerek farklı orman arazisi gerek şehirden uzak huzuru gerekse temiz havası ile oryantiring yapılabilecek güzel yerler arasındadır. Oryantiring sporunun her hava koşulunda yapılabileceğine burada şahit olduk ve 5 derece hava sıcaklığı ve yağan yağmur sebebi ile arazinin çamur içinde olması katılan yaklaşık 150 sporcuyu vazgeçiremedi. Son etabımızı da tamamlayıp İTÜ Orienteering Günleri 2018 yarışmamızı tamamlamış olduk.

İTÜ Orienteering Kulübü olarak düzenlediğimiz İTÜ Orienteering Günleri yarışmaları ile alakalı bilgi almak ve takip etmek için www.ituodays.com internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.”

Bu yarışma için, gerekli izinler öncelikle Türkiye Oryantiring Federasyonundan alınmış ve Gençlik ve Spor Müdürlüğü aracılığı ile gerekli yerlere (yarışmadan yarışmaya değişebileceği gibi başta Valilik,

Kaymakamlıklar, İstanbul park ve Bahçeler Müdürlüğü) üst yazılar iletilmiştir.

Türkiye genelinde birçok yerde düzenli antrenman yapılmaktadır. İstanbul’da her Pazar düzenli olarak İstanbul Orienteering Spor Kulübü Derneği (İOG) düzenlemektedir. Yeni başlayacak insanlar için Yeni başlayan Parkurundan, Tekniğini geliştirmek ve daha fazla gelişmek isteyen insanlar için Teknik Parkurlara kadar toplam 5 ayrı kategoride parkur bulunmaktadır. Bu antrenmanlara katılmak için www.iog.org.tr internet sitesini ziyaret edip antrenmanlara katılabilirsiniz.

 

Son değişiklik Cuma, 02 Mart 2018 22:32
Yorum yapmak için oturum açın