Perşembe, 01 Aralık 2016 11:36

VEKAM Sözlü Tarih Çalıştayı’nda Adalar Müzesi sözlü tarih çalışmaları anlatıldı

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

 

Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama Ve Araştırma Merkezi’nde (VEKAM) 11-12 Kasım tarihlerinde Sözlü Tarih Çalıştayı düzenlendi.

Çalıştay’da sözlü tarih yöntemi farklı disiplinlerden uzmanların çalışmalarından örneklerle incelendi. Sözlü tarihin bilimsel tanımı ve uygulamaları psikoloji, sosyoloji, tarih, kent, çevre, müzecilik, kültürel miras alanlarında uzmanların sunumları eşliğinde tartışıldı.

Çalıştayın yuvarlak masa grup tartışması bölümünde sözlü tarihin hangi araştırmalarda bir yöntem olarak kullanılabileceği, sözlü tarih yapmanın zorlukları ve karşılaşılan sorunlar, sözlü tarihin farklı disiplinlerde çalışmalara kattığı zenginlik başlıkları çalışıldı.

Adalar Müzesi Kurucu Küratörü Deniz Koç’un konuşmacı olarak katıldığı çalıştayda, sözlü tarihin kent müzesi kuruluş süreçlerinde nasıl kullanılabileceği Adalar Müzesi örneği ile anlatıldı. Müze’nin senaryo aşamasından açılışına uzanan yolculuğunda sözlü tarih çalışmalarının katkısı ve değeri üzerine konuşan Deniz Koç, sözlü tarih yöntemini soruların hazırlanması, gerekli teknik alt yapının kurulması, çalışma planlarının insan kaynağı ve bütçe başlıklarında yapılması dahil olmak üzere tüm detayları ile paylaştı.

Adalar Müzesi web sayfasından örnekleri de paylaşılan sözlü tarih arşivinin Müze’de sergi içeriklerinin geliştirilmesinde küratoryal olarak nasıl kullanılabileceği sergileme tasarımında müzenin önemli bir koleksiyonu olan sözlü tarih arşivlerinin yerine de değinildi.

Müze sözlü tarih çalışmalarından örnekleri sozlutarih.adalarmuzesi.org adresinden izleyebilirsiniz.

Son değişiklik Cuma, 02 Aralık 2016 02:59
Yorum yapmak için oturum açın