Çarşamba, 30 Kasım 2016 15:28

Filli Kadın Ustalar Projesi

Seyhan Gemici
Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

 

Filli Boya’nın kadın istihdamı ve fırsat eşitliğini desteklemek amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve İşkur’un katkılarıyla başlattığı “Filli Kadın Ustalar Projesi”nin 2. etabında Adalı kadınların da yer alması için Adalar Kent Konseyi Kadın Meclisi çalışmalar yürütmektedir.

Adalar Kent Konseyi Kadın Meclisi; “Projeyle ilgilenen 20-50 yaş Adalı kadınların “inşaat boyacılığı mesleki yeterlilik” eğitimine başvurularını bekliyoruz…” çağrısında bulundular.

Başvuru için: Seyhan Gemici 0553 347 57 68 - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

 

Proje kapsamında İnşaat Ve Kadınlar Derneği Adalar Temsilcisi Seyhan Gemici’nin İvkad manifestosunu yayımlıyoruz.

 

Manifesto

Modern binalarda (sanki lanetliymişler gibi) duygusal yoksunluk, kent ortamını sakatlayan sıkıcılık, monotonluk, kısırlık yaşantımızı zorlaştırıyor. Bu işlerin böyle olmasına sebep mesleki başarısızlık gibi görülüyor. Oysa duygusal yoksunluğun daha geniş nedenleri ve daha derin tarihsel kökenleri vardır. Bunların en başında da şehirlerimizin sadece “erkek” bakış açısıyla inşa ediliyor oluşu yatar.

Örneğin sürücü mekânın içinden geçip gitmeyi ister, onun tarafından uyarılmayı değil. Hız; dikkati geçilip gidilen yer üzerinde odaklamayı güçleştirir. TV seyircisi gibi gergin, dünyayı uyuşuk deneyimler. Bedenler mekân içerisinde hassasiyetlerini yitirirler. Şehrin dizginlenemez fiziksel şiddetinin, saldırganlığı karşısında sokaklar teslim olmuş gibidir. Kadınlar gibi..

Piyasa ekonomisinin dizginlerinden boşanmış fiziksel saldırganlığı erkek şiddetinin bir başka görünümüdür. Mühendislik bilimi artık neredeyse bir ölümdür. Olağan yerleşim alanları dokunma korkusuyla doludur. Tıpkı kadınları çevreleyen sınırlar gibi, etrafı çitlerle çevrili mahalleler, siteler, sıkı koruma altında iyi hayat simgesinin ta kendisi olarak sunulur alıcılara. El değmemiş!

Modern şehrin bedeni “erkek” bedendir. Erkeğin gençlik dönemini idealize eder. Master plana uymayan bedenlerin ihtiyaçları yadsınır. Beden serbestçe hareket ediyormuş gibi görünür ama diğer insanlara dokunmadan. Fiziksel farkındalıktan yoksun. Yabancı bir şeyi ya da birini hissetme riskine girmek istemez. Teknoloji bu riskten uzak durmasını sağlar.

Oysa kadınlar mayayı bilir. Mayayı biliyorsa kimyayı bilir. Kendi kendine yeten, becerikli bir kadının yanına giderseniz ne çok şeyi bildiğini görürsünüz. Baca tüttüğünde kül ile sıva yapar. Ama onu yapmakla ne yaptığını bilmez. İzolasyon olduğunu bilmez. Kadınlar fizik kurallarını bilir; Çamaşırları rüzgarın yönüne göre astıklarına göre.. Badana, sonbahar temizliği, aklanıp paklanan köyler, yürümeye kıyamayacağınız yollar kadınların eserleridir.

Bugün kadınlar bir bataryayı değiştirmek için bile “usta” çağırır hale getirilmişlerdir. Bile isteye evlere hapsedilmiş birer tecrit hayatı sürdürmektedirler. Mimar olsalar bile, uygulama tekniklerinden uzak bırakılmışlardır. Bu yüzden Kadın Ustalar 2 atölye hazırlamaktadır:

1. Bir ev hangi unsurlardan oluşur:

Bu atölye ile kadınlara bir evin çalışma işleyişi anlatılacaktır. Tesisatlar, ıslak zeminler, izolasyon, boya ve boya altı işlemleri, sıva ve sıva altı işlemleri, alçıpan, alçı & asma tavan işleri, çatı işleri ( kurulması & aktarılması & kaplanması ve çinko işleri), ahşap işleri ( yer, tavan, taban döşeme) Doğramalar ( kapı & pencere), Marangozluk işleri (cila & vernik), Cam işleri, Mutfak & Tezgah & Dolaplar…

Ayrıca; Malzeme bilgisi, El Aletlerini Tanıma, Ölçülendirme & Metraj Bilgileri de bu atölye ile kadınlara verilecektir. Tüm bu eğitimleri teknik hapsolunmuşluklar içerisinde değil, Ölçü ve Metrajı: Karış ve Adım ile anlatarak, kendi yöntemlerimizle, tekniğimizle aktaracağız. Herkes karışını ve adımını ölçülendirecek. Temel standart ölçülerin ne anlama geldiğini aktaracağız. Bu bilgilerin kadınların inşa sürecine katılmasalar dahi bilmeleri gereken bilgiler olduğunu düşünüyoruz. Usta milletinin doğrudur diye bildiklerini irdelemek lazım. Bunun için gerekli ortalama standartları kadınlara öğreteceğiz.

2. Bir kadının yaşadığı evde usta çağırmadan, kendi başına yapabileceği işler Atölyesi

Bataryaları değiştirmek, elektrik prizleri ve anahtarlarını söküp takmak, bir evde aklınıza gelebilecek her türlü aksaklıkla kendi kendine başa çıkabilmesinin yollarını öğreten bu atölyemiz  Uygulama Ağırlıklı bir atölyedir.

Tüm programlar İVKAD ve Seyhan Gemici işbirliği ile hazırlanmakta olup, sektördeki tüm mimar, mühendis & tekniker, usta kadınlarla karşılıklı güven ilkesinden hiçbir zaman ayrılmadan, işbirliği yapmaktan mutluluk duyacaktır. 

Neden İnşaat Ve Kadın?

Ulaşabildiğimiz kaynaklara göre en erken inşaat sektöründeki kadınların oluşturduğu organizasyon 1955 yılında Teksas’ta kuruldu (national association woman in construction) ve bugüne kadar 6000 üyeye ulaştı. Amaçları inşaat sektörünün her alanında kendilerine istihdam yaratmak ve kadınları bu konuda cesaretlendirmekti.

Ardından 1996 yılında Avusturalya’da, 1999 yılında Güney Afrika’da 2003 yılında İngiltere’de ve 2006 yılında Kanada’da kadınlar organize oldular ve bugüne kadar faaliyetlerini sürdürdüler. Bugün bu kurumlar sayesinde, yaklaşık 900.000 kadının inşaat sektöründe istihdam etmekte olduğunu biliyoruz. Biz de ülkemizde inşaat sektöründe çalışan ve çalışmak isteyen kadınları bir araya getirip bu sektörde daha başarılı konuma gelmesinde katkımız olsun diyerek bu derneği kurduk. Umuyoruz ki  gelecek yıllarda her sektörde cinsiyet ayırımı gözetmeksizin fırsat eşitliği bugünden daha iyi olacaktır. Bizler bu konuda ilk adimi bugünden atmak ve bu yolculuğu sizlerle paylaşmak istedik.

İvkad  kuruluş amacı:
2009 yılında, kadınların inşaat sektöründeki varlıklarını güçlendirmek, statülerini artırmak ve inşaat sektöründe kadın istihdamının artmasına katkıda bulunmak; bu sektörde çalışan veya çalışmak isteyen kadınlar arası diyalog, iletişim, dayanışma ve yardımlaşmayı sağlamak; toplumun tüm kesimlerinden kadınlarla ortak bir platformda bir araya gelip, yasalara uygun faaliyetlerde bulunmak ve çalışmalar yapmak amacıyla kurulmuştur.

 

 

 

Son değişiklik Perşembe, 01 Aralık 2016 15:41
Yorum yapmak için oturum açın