Kamp etkinlikleri sürerken, Nazım Hikmet Büyükada Yaz Kampı Koordinatörü , yazar Gündüz Vassaf ile konuşma fırsatı da yakaladım. Vassaf, Nazım Hikmet Kampı’nın önemini şu cümlelerle ifade etti:
“Yurdun farklı bölgelerinden, farklı kültürlerden gençler, burada birbirlerini ve yaşadıkları ülkeyi daha iyi tanıma şansı yakalıyor. Umuyoruz ki gençler bu tanışma sayesinde kendilerini yeniden keşfedecek ve hayatlarına kendileri yön vereceklerdir. Alanında uzman konuklarımız rehberliğinde, merak ettikleri her konu hakkında düşünce alışverişinde bulunan gençler, kampımızın olanaklarıyla çeşitli konularda araştırma fırsatı da yakalayacaklar” dedi ve ekledi: “Örneğin gençler, ‘sözlü tarih’ programı kapsamında Adaları gezip söyleşiler gerçekleştirdiler. ‘Adada yaşlılık nasıl bir şey? Yaşlıların sorunları nedir?’ gibi sorular sordular insanlara. Sözlü tarihin bir konusu da kampa ismini verdiğimiz büyük usta Nazım Hikmet idi. Gençler, ‘Nazım Hikmet'i tanıyor musunuz? İlk olarak ne zaman, nasıl tanıdınız? Şiirleri hakkında ne düşünüyorsunuz?’ sorularını sordular ve verilen yanıtları kamera ile kayıt altına aldılar.”
Yazar Gündüz Vassaf, Nazım Hikmet Büyükada Yaz Kampı’nın gelenekselleşerek sürdürülmesi gerektiğini ve Adalıların kampa sahip çıkmasını gerektiğinin altını da çizdi:
“Nazım Hikmet Yaz Kampı, Adalıların da kampıdır. İleriki zamanlarda Adalı çocuklar ve gençler de kampa katılabilirler. Dolayısıyla Adalılar bu kampı başka mecralarda da destekleyebilirler; kimi lokantası varsa ekmek verebilir, kimisi kampa gelip gönüllü çalışabilir, kimisi de Adaları ya da faytonculuğu anlatabilir vs. Adalıların desteğine her zaman açığız.”