Çarşamba, 04 Nisan 2018 17:28

Adalar’da Kütüphane Haftası etkinlikleri umudun deposunu dolduran damlacıklar oldu

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)
Adalar’da Kütüphane Haftası etkinlikleri umudun deposunu dolduran damlacıklar oldu Fotoğraflar: Semra Askeri Uzuner

Kitaplarım bana yetecek kadar büyük bir krallıktır. (Shakespeare)

Kitapsız yaşamak; kör, sağır, dilsiz yaşamaktır. (Seneca)

 

Bu yıl “Yeni Nesil Çocuklar, Yeni Nesil Kütüphaneler” temasıyla kutlanan 54. Kütüphane Haftası Adalar’da da çok çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Bu hafta, kitabın yararlarının anlaşılması ve sayılarının çoğalmasını hedeflemek, herkesin kitaplardan yararlanabilmesini sağlamak ve kitap okumaya teşvik etmek amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı tarafından, Mart ayının son pazartesi günü başlayan hafta­sının Kütüphane Haftası olarak ele alınması kararıyla 1964 tarihinden beri kutlanmaktadır.

Kütüphane nedir?

Herkesin yararlanması okuması, başvurması için kurulan, içinde kitaplar bulunan binaya kütüphane denir.

Kütüphanecilik Haftası’nın kutlanmaya başlanmasıyla farkındalık yaratma amaçlı hafta boyunca kütüphanenin önemi anlatılır. Kütüphaneciliğin sorunları kamuoyuna duyurulur. Kütüphanelerin gelişmesi için halk, öğrenciler bilinçlendirilir. Okullarda kütüphanenin yararlarından söz edilir.

Bu yıl 54. Kütüphaneler Haftası İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi’nin katkılarıyla “Yeni nesil çocuklar, yeni nesil kütüphaneler” sloganıyla gerçekleştirildi.

Hafta boyunca yapılan etkinliklerde değinilen konu başlıkları şunlar oldu:

  • Kütüphanelerde farklı söylemler geliştirildi. Kütüphaneler geçmişten farklı olarak “üçüncü mekân” olarak tasarlanıp, kütüphanelerin her insanın çok kolay uğrayacağı mekânlara dönüştürüldüğü bir sürece girildi.
  • Kütüphaneler sadece araştırma yapan mekânlar olmaktan çıkarıldı.
  • Artık kütüphanelerde ders de çalışılacak, sohbet de edilecek, çay da içilecek, her türlü etkinlik de yapılacak. Bu anlamda Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul başta olmak üzere zamanın ruhuna uygun yeni konseptler geliştirmeye çalışıyor. Artık, kütüphaneler mimarisinden iç dokusuna, donanımından cep sinema salonlarına varıncaya kadar ayrıntılı bir şekilde planlanıyor.
  • Yaşadığımız yüzyıl bilgi, ilerleme dönemidir. Kitaplar bilime giden yoldur. Çağımızın buluşlarını kitap, dergi gazete gibi yayın organlarından izleriz. Okuduğumuz kitaplar, dergiler, gazeteler bilgilerimizi artırır. Bizi dünyadaki gelişmelerden, değişmelerden haberdar eder. Kitaplar sevgili dostlarımızdır. Kitaplıklar, kütüphaneler kitapların bir arada bulunduğu yerlerdir.

Bulunduğumuz yerdeki kütüphanelerden yararlanalım. Kütüphanelerin zenginleşmesi için kitap armağan edelim. Kitapların korunduğu, yerleştirildiği kitaplığı, kütüphaneyi sahiplenelim.

 
02 280x
03 280x
04 280x
 

 

05 280x

Kütüphane Haftası, adalarda da çeşitli etkinliklerle hafta boyunca kutlandı. Adalar Kütüphanesi, Adalar Kent Konseyi ve Adalar Belediyesi’nin yaptığı ortak etkinlik projelerinden birisi de çocuk orkestrası konseriydi.

29 Mart 2018 Perşembe günü öğleden sonra Heybeliada Hüseyin Rahmi Gürpınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde Adalar Çocuk Orkestrası yine muhteşem bir konser verdi.

Konserin ardından Adalı Çocuklar Moliere'in Cimri adlı tiyatro oyununu Gülgün Özyiğit yönetiminde sergilediler.

Ardından Sebastian Curiel yönetimindeki Adalı Çocuklar Müzik Grubu bir müzik dinletisi sundular. Aynı bu üç etkinlik, kitap-müzik-tiyatro kavramlarının birbirinden ayrılamaycağını ve sanat-kitap iç içeliğini pratik olarak bizlere bir kez daha kanıtlamış oldu.

ceren a erdil 280xCeren Alptürkan Erdil

Konser arasında bu harika etkinliklerin organizatörlerinden Büyükada Halk Kütüphanesi Sorumlusu Ceren Alptürkan Erdil ile mini bir söyleşi gerçekleştirdik.

Kütüphanecilik haftası ile ilgili Adalar’da nasıl etkinlikler düzenlendi?

Ceren Alptürkan Erdil: Biz genel olarak bu haftada kütüphanelerde etkinlik yapmak isteriz. Kütüphanede etkinliklerimiz yapıldı. Ama hem değişik bir adada hem de büyük çapta bir etkinlik yapmak için şu an Heybeliada’dayız. Her yaştan okuyucuya hitap edebilecek çeşitli etkinlikler yapıldı. Masal okuma saatleri, kitap imza ve söyleşileri gibi...

Geçen yıl gezici kütüphaneler açıldı. Nasıl gidiyor gezici kütüphaneler, katılım, istek, okuma oranları vb. dönüşler alınabildi mi?

Gezici kütüphane maalesef sekteye uğradı. Askıya almak zorunda kaldık. Adalar kütüphanesi biliyorsunuz bir tadilat dönemine girdi geçen yıldan itibaren. Tadilat döneminin bitiminin ardından yerleştirme sürecine girdik şu an. 3000 kitabımız geldi. Şimdi bu düzenlemelerle uğraşıyoruz. Bu nedenle aksadı gezici kütüphane projesi. Nisan ayının sonuna doğru tekrar başlanacak bu projeye.

Adalar’da kitap, kütüphane kavram olarak yerini buluyor mu?

Yani yavaş yavaş yerini bulmaya başladığını söyleyebiliriz. Kendi adıma hep şunu söylerim; hedef kitle çocuklar. Çocuklar benim için çok önemli. Çocuklara okuma, kitap, kütüphane kültürünü oturtmak çok önemli. Bu yavaş yavaş oturmaya başladı. Ben hep şu çağrıyı yapıyorum; yetişkinler, ebeveynler ne olur siz de gelin, çocuklar öncelikle ilk örnekleri böyle içselleştirebilirler. Gelin! Kütüphanenin fiziki yapısı yetişkinlere de çok uygun, kahvemiz-çayımız da var. Ne olur gelin!

Heybeliada Kütüphanesi’nin yeniden açılması ile ilgili Adalar Kütüphanesi neler yapıyor ve son durum hakkında neler oluyor, bilgi verebilir misiniz?

Konuyu yakından takip ediyoruz, hatta bu konu ile ilgili bizim çeşitli bürokratik bazda kodlarımız açık duruyor. Yazışmalar ve girişimler devam ediyor. Ama ne yazık ki bizim seviyemizden daha yüksekte bir iletişim, girişim ve yazışma söz konusu. Bekliyoruz, umuyoruz!

Adalar Kütüphanesi’nin 2018 hedefleri, projeleri var mıdır, varsa nelerdir?

Bizim İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile sürdürdüğümüz “kütüphanede ders yapma” projesi vardı. Bu yıl da devam eden bir proje bu. Yani okulların öğrencilerini kütüphanede ders yapmaya teşvike dayanan bir proje. Diğer adalara da yaymak istiyoruz. Şimdiden sonra yetişkinlere de kütüphane alışkanlığı kazandırma hedefini ekledik. Entelektüel çevreyi de kütüphanenin kültürel çevresine katmayı istiyoruz. Bu yönde adımlarımız var.

54. Kütüphane Haftası etkinliklerini müzik, tiyatro ve orkestra ile çocuklarla okullarda gerçekleştirmek üzerine ne dersiniz?

Geçen yıl bu zamanlarda, yine kütüphanecilik Haftası’nda Adalar Çocuk Orkestrası ilk konserini Büyükada’daki kütüphanede vermişti. Bu bizim için övünç ve onur kaynağı oldu. Bu etkinlik de, 54’üncü Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında organize edildi. Bu yıl da kütüphane haftasına konser, tiyatro ve dinleti ile katıldılar. Burada çok büyük bir emek var, gerçekten bu büyük onur kaynağı. Çocuklarımızı bugün bu salona sığdıramadık, sevinsek mi üzülsek mi bilemedim. Umarım gelecek yıllarda daha büyük salonlarda gerçekleştiririz kütüphane haftası organizasyonlarını. Bu kadar kalabalık bir orkestra gerçekten bizi sevindiriyor, umutlandırıyor. 3000’e yakın kitap geldi, çoğu çocuk kitabı. Yerleştirmenin bitmesine çok az kaldı. Sizden istediğimiz kütüphaneye sık gelmeniz, gelin; siz geldikçe biz daha çok şey üretebiliyoruz. Yoksa bir şey yapamayız.

Buradan bir duyuru da yapmak isterim; her Pazar günü Adalar Kent Konseyi’nde ilkokul 3. sınıftan itibaren çocuklarımız ücretsiz olarak tiyatro ve gitar çalışmalarına katılabilirler.

Sizlere de sesimizi duyurduğunuz için, bizi desteklediğiniz için çok teşekkür ediyorum. Umarım ortak çabamızla verdiğimiz ses karşılığını bulur, çocuklara ve yetişkinlere ulaşır...

 

Son değişiklik Cuma, 06 Nisan 2018 19:59
Yorum yapmak için oturum açın