Çarşamba, 04 Nisan 2018 17:19

Adalar’ın da içinde yer aldığı 88 caddede düzenleme yapılacak

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

İstanbul genelinde ve Adalar’ın da içinde olduğu 88 cadde, içeriği henüz net olarak bilinmeyen düzenleme projesi ile karşı karşıya.

Konuyla ilgili hassasiyet taşıyan kişi ve kurumlar düzenleme projesini içeren 27 Mart ihalesini duyar duymaz harekete geçtiler. Bu konu ile ilgili açıklama yapan ve İBB’ye soru soranlardan birisi de CHP’li İBB Meclis üyesi Nadir Ataman oldu.

Adalar’ı yakından ilgilendiren bu ihaleye tepki gösteren Ataman, bu ihale dosyasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. İhale dosyasında hiçbir uygulama projesi bulunmadığına dikkat çeken Ataman, “Dosyada ‘uygulama projeleri onaylandıktan sonra imalatlara başlanılacaktır. Detay projeleri etap etap idareye sunulacaktır’ ibareleri yer alıyor. İhale evraklarında yer almayan uygulama projesinin onaylanmasından sonra imalata başlanacağı ilan ediliyor. Yapım İşleri Uygulama Yönetmeliği’ne göre uygulama projesi olmayan bir iş için ihaleye çıkılması mevzuata aykırı” dedi.

Aynı yönetmeliğe göre yaklaşık maliyetin hazırlanabilmesi için zorunlu tutulan belgeler arasında uygulama projesinin de yer aldığını vurgulayan Ataman, herhangi bir uygulama projesi olmayan işin yaklaşık maliyetinin nasıl hesaplanacağının da merak konusu olduğunu ifade etti. İhale dosyasındaki “Mahal Listesi”nde Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada’nın yer aldığına dikkat çeken Ataman, Adalar ilçesinin 1/5000’lik imar planlarının Danıştay tarafından iptal edildiğini, bu durumda nasıl proje yapılıp ihaleye çıkılacağını sordu.

“Adalar’ın tamamı sit alanında, tüm projelerin kurul onayından geçmesi gerekiyor. Adalar Belediyesi’nin bile bu projeden haberi yok. Uygulama yapılacak projeler kamuoyu ile Adalar Belediyesi ile paylaşılacak mı?” diye sordu.

Adalar’ın cadde düzenlemesi ihalesi ile ilgili Adalar Kent Konseyi Mimarlık ve Şehircilik Çalışma Grubu’ndan Ali Erkurt da 27 Mart 2018’de saat 10.00’da İBB Altyapı Hizmetleri Müdürlüğü binasında, İstanbul’un 88 kentsel mekanı ve caddesini ilgilendiren inşaat ihalesi ile ilgili sorularını içeren bir metni BİMER’e gönderdi. Metni aşağıda yayımlıyoruz:

“Sayın ilgili,

25 Mart 2018 tarihinde basında yer alan haberlere göre 27.03.2018 tarihinde İBB Alt Yapı Hizmetleri Müdürlüğü tarafından ve müdürlük binasında 2018/66218 ihale kayıt numarası ile İstanbul’un 88 kent mekânını ilgilendiren bir ihalenin yapılacağını öğrenmiş bulunmaktayız. EKAP internet sitesinde bu ihale ile ilgili Adalar İlçesi için yapılacak işler mahal listesinin ilk 4 maddesinde yer almaktadır. Bu mahallerde Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada’da meydan ve sahil düzenlenmesi yapılacağı anlaşılmaktadır.

Bu konu ile ilgili bilgilenmek için sorularım şunlardır:

  1. Meydan düzenleme bir proje konusudur. Adalar sit alanıdır ve yapılacak inşai işlerin bölge kurulu onayından geçmesi zorunludur. Böyle bir izin alınmış mıdır?
  2. Altyapı Hizmetleri Müdürlüğünce yapılan bu ihale sadece alt yapı çalışmalarını mı kapsamaktadır?
  3. Böyle ise bir alt yapı çalışmasının yapılabilmesinin kentsel mekân projelerine bağlı olacağı düşünüldüğünde bu meydanların mimari veya şehircilik projeleri var mıdır?
  4. Bu projeler yapılmışsa nasıl ve nerede izlenebilir?
  5. Bu projeler yetkili kurul tarafından onaylanmış mıdır?
  6. Adalar 1/5000 Koruma Amaçlı İmar Planı Danıştay tarafından iptal edilmiş olduğuna göre, iptalden önce yapılmış meydan düzenleme planları varsa bunların iptal öncesi geçerli nazım plana uygun olması gerekmez miydi?
  7. Bu durum plan iptal edildiğine göre daha önce yapılmış planlama çalışmaları da geçerliliğini yitirmemiş midir?
  8. Gene EKAP da yayınlanan ihale evrakına göre proje üzerinden değil idarenin belirlediği metrajlar üzerinden birim fiyat esasına göre teklif alınacaktır. İhale bedelleri de buna göre belirlenmektedir. Bu da yapılmış ama teklif sahibi olacak yüklenicilere ve de kamuoyuna sunulmayan bir projenin varlığını göstermektedir. Bu doğru mudur?
  9. 88 mahali ilgilendiren ihale tek bir yükleniciye mi verilecektir?
  10. Bu tür planların ve kentsel mekan düzenlemelerinin kamunun bilgisi dahilinde ve katılımcı bir süreç izlenerek yapılması gerekmez mi?
  11. Mevcut mevzuatın İmar planlarının kamu oyunun katılımı ve bilgisi dahilinde yapılmasını hükmettiği düşünülürse imar planı çerçevesi içinde yapılması gereken bu tür bir düzenlemenin, hem sit alanında hem de hali hazır durumda planı olmayan bir sit alanında yapılması yasal mıdır?
  12. Zorunlu durumlarda başvurulan ilgili idarelerin kararları ile koruma kurulları bilgilendirilmeden ve proje sunulmadan yapılan altyapı çalışmaları (elektrik, su, kanalizasyon) olduğu bilinmektedir. Fakat “meydan düzenlemesi” gibi bir kentsel mekan düzenlemesini belirten bir ifadenin projeli, kamuoyunun bilgisi dahilinde ve kurul tarafından onaylanmış bir proje ile yapılması gerekmez mi?

4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında bu sorularımın yasal süresi içinde cevaplanmasını talep ediyorum.”

 

Son değişiklik Cuma, 06 Nisan 2018 05:46
Yorum yapmak için oturum açın