Perşembe, 02 Temmuz 2020 19:08

İSTAÇ Genel Müdür Yardımcısı Eyyüp Demirhan ile görüşme

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Eyyüp Demirhan

Adalar’daki hizmetler için konuşmak istiyoruz.

Birkaç başlık altında toplayabilir miyiz?

Kıyı, plaj ve deniz temizliği

Adalar kıyılarında durum nedir? Özellikle at ahırları çevresinde önemli sorun birikmişti yıllardır. Tamamı temizlendi galiba. Bilgi verebilir misiniz?

Adalar kıyıları, Kıyı Temizlik ekiplerimiz tarafından temizlendi. Çalışmalarımız sonucu 5 bin poşet çöp ve 25 ton atık toplanarak bertaraf tesisimize nakledildi. İhtiyaç doğrultusunda, kıyılarda yaşanacak her türlü olumsuzluk ekiplerimizin müdahaleleri sonucu ivedi şekilde giderilecektir.

Marmara Denizi’ndeki kirlilik, kıyılara düzenli aralıklarla katı atıkları bırakıyor. Kıyı temizliğini ne sıklıkta yapıyorsunuz? (Sadece merkezi alanlar değil, bütün kıyılar için)

İstanbul’da bulunan 515 km’lik kıyı şeridini 31 ekip 186 personelden oluşan kıyı ekibi düzenli olarak temizlemektedir. Yaz aylarında ise (5 aylık dönemde); ilave 256 personel ve 9 adet plaj temizleme makinesi ile plajların temizliği yapılmakta olup, ayrıca 11 adet deniz yüzeyi temizlik teknesi ile denizlerimizde yüzey temizliği yapılmaktadır.

Adalar Temizliği - Kıyılar

Deniz tabanı da kirlilik ve atıklardan nasibini alıyor. Deniz yüzeyi ve tabanını temizliyor musunuz? Hangi sıklıkta yapıyorsunuz? Adalar’da en son ne zaman yapıldı bu temizlik?

İstanbul’da deniz yüzeyleri sistematik olarak her gün temizlenmektedir. Ayrıca deniz dipleri iskele ve meydanlarda, özel günlerde temizlenmektedir. (Dünya Çevre Günü, Kabotaj Bayramı vb. günlerde, yılda 4-5 kez farkındalık oluşturmak amacıyla yapılmaktadır.) Adalar’da en son 19 Haziran tarihinde deniz yüzeyi temizliği yapılmış olup, ayrıca Adalar’dan gelen talep doğrultusunda ivedi şekilde harekete geçilerek temizlik çalışmaları her daim gerçekleştirilmektedir.

Kıyı, plaj ve denizlerin temiz tutulması için gerek yaşayanlardan ve gerekse ziyaretçilerden beklentiniz olmalı. Bunu birkaç cümleyle özetleyebilir misiniz?

Kıyı ve plajları kullanan halkımızın, özellikle çöplerini çöp kutularına atmalarını, bu alanları temiz tutmalarını, kirletmemelerini, her kirliliğin doğayı ve canlıları büyük zararlara uğratacağının farkında olmalarını bekliyoruz.

 

Meydan ve caddeler temizliği

Adalar’da biliyoruz ki, meydan ve caddeler düzenli aralıklarla yıkanıyor. Aynı zamanda da araçlarla temizlik yapılıyor. Faytonlardan sonra iş biraz daha kolaylaştı ama yine son durum hakkında bilgi alabilir miyiz?

24 Aralık 2019 tarihinde başlayan Adalar genel temizlik çalışmalarımız, 21 Ocak 2020 tarihinde yaklaşık 1 ayda tamamlanmıştır. Toplam 255 ahırın temizliği ve mekanik süpürme, mekanik yıkama elle süpürme çalışmaları ile Adalar’ın cadde ve meydanlarında genel temizlik çalışmaları yapılmıştır. 1 aylık süreçte, toplam 255 ahırda çıkan at gübresi için 113 sefer yapılmış, 1.648 ton at gübresi ve diğer atıklar depolama sahasına sevk edilmiştir.

Mevcut durumda; Çarşamba günleri Burgazada ve Kınalıada, Cuma günleri ise Heybeliada ve Büyükada olmak üzere haftada iki gün düzenli olarak araçlarımızla mekanik süpürme çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca 6 kişiden oluşan Elle Süpürme ekiplerimiz ile Adalar’da temizlik çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Mekanik Yıkama ise ekstra bir durum olduğunda ve talep geldiğinde yapılmaktadır.

Meydan ve cadde yıkaması, aynı zamanda bir atık sorunu yaratmıyor mu? Çünkü yıkama suyu yağmur suyu toplama kanalları aracılığıyla arıtılmaksızın denize veriliyor. Yani bir yanı temizlerken, öteki yanı kirletiyoruz. Bu konuyu nasıl çözüyorsunuz? Özellikle Adalar için çok önemli bir sorun bu.

Adalar’da yaptığımız mekanik süpürme çalışmalarında, 6 m3lük çöp haznesine sahip yüksek vakumlu mekanik süpürge araçları ile temizlik yapmaktayız. Bu sayede toplanan sokak kalıntıları araçlarımızın çöp haznesinde birikmekte ve diğer ilçelerimizde olan depolama sahalarına taşınmaktadır. Yıkama faaliyetlerimizde doğal su kullanmaktayız. Dolayısı ile hem ağaçlara hem de yaşayan canlılara zarar vermemekteyiz. Elle süpürme faaliyetlerinde toplanan atıklarımız ise yine araçlarımızın haznelerinde depolama sahalarında taşınmaktadır. Kent Temizlik Müdürlüğü olarak Adalar ilçesinde yaptığımız tüm çalışmalarımızda (mekanik süpürme/yıkama/elle süpürme) toplanan atıkların hepsi düzenli depolama sahalarımıza taşınmakta ve Adalar ilçesinde hiçbir şekilde atık bırakılmamaktadır.

Orman temizliği

Adalar Temizliği - Kınalı-Burgaz

Günübirlik ziyaretçiler ve piknikçiler, özellikle yaz aylarında Adalar’ın ormanlarını bir kent ormanı gibi kullanıyorlar. Ama bu ormanlar, kent ormanları gibi temizlenmiyor. Ve özellikle ormanın derinliklerinde plastik atıklar birikiyor, çok kötü bir görüntü oluşturuyor ve aynı zamanda doğal yaşama, hayvanlara da zarar veriyor. Sorumluluk Orman Müdürlüğüne ait ama temizliğe yetişemiyorlar. Bu konu üzerinde ne diyeceksiniz? Yerel belediye ile birlikte bir sorumluluk alması mümkün müdür İSTAÇ’ın?

Adalar’da bulunan ormanlık alanlar, Orman Genel Müdürlüğü, Adalar Orman İşletme Şefliği sorumluluğundadır. İlgili birimin bu alanlarda daha etkin temizlik yapması, temizlik açısından oldukça önemlidir.

Bitkisel atıklar (budama vb.) yönetimi

Adalar Temizliği - Heybeliada Meydan ve Yollar

Adalar’da bahçe ve orman varlığı, İstanbul’un diğer ilçeleriyle karşılaştırılamayacak ölçüde çok. Bu işin iyi tarafı. Ama aynı zamanda, özellikle budama dönemlerinde önemli ölçüde bahçe atığı ortaya çıkıyor ve bunlar sokaklara gelişigüzel bırakılıyor. Yerel belediye görevlileri için de büyük bir sorun bu. Çünkü görev tanımları içine girmiyor. Ayrıca toplayıcı ekipleri de var ama yetişemiyorlar ve günlerce sokakta kalıyor. Üstelik bitki atıkları değerlendirilebilecekken çöpe gidiyor. Acaba İSTAÇ bu konuda Adalar Belediyesi ile her ada için ayrı seyyar dal ve bitki öğütme makineleri alamaz mı? Çünkü bu öğütme sonunda malç elde etmek mümkün ve Adalar’da da bu malç toprağı koruyan ve besleyen koruyucu olarak değerlendirilebilir, hem belediye hem de bahçe sahipleri tarafından.

Temmuz 2019 tarihinde yayımlanan Sıfır Atık Yönetmeliği ile ilçe belediyelerin, oluşan atıkları Entegre Atık Yönetim Planı’na uygun olarak ayrı toplaması ve ilgili tesislere sevk etmesi gerekmektedir. Ambalaj atıklarında olduğu gibi değerlendirilebilir organik türevli atıklar da diğer atıklara karıştırılmadan ayrı toplanması ile daha işlenebilir hale gelmektedir. Fiziki şartların yeterliliği durumunda bu atıkların geri kazanılması konusunda ilçe belediyeleri de çözüm üretebilirler. Atık yönetiminde entegre yaklaşımlar, tekrar kullanımı ve geri kazanımı mümkün atıkların daha az lojistik ihtiyacı ile yerel olarak çözümlenmesini öngörmektedir.

İSTAÇ olarak bizler İBB tarafından depolama alanlarının işletimi ile görevlendirilmiş bulunmaktayız. Büyükşehirlerde ara belediye bu görevi üstlenirken, ilçe belediyeleri atıkları toplayıp bu tesislere veya aktarma istasyonlarına getirmekle yükümlüdür.

Atık ve ayrıştırma yönetimi

Adalar’dan toplanan katı atıklar ayrıştırılıyor mu? Bu ayrıştırma yerinde mi yapılıyor, yoksa ana karaya taşındıktan sonra mı? Bu konuda bir iyileştirme, yeni bir yönetim planı var mı gündemde olan?

Eylül 2019’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (Türkiye) ve Adalar Belediyesi iş birliği ile önemli bir adım atılarak Büyükada Sıfır Atık Uygulama Bölgesi oldu. Sıfır Atık uygulamaları atık miktarının azaltılması, oluşan atıkların kaynağında ayrıştırılarak uygun geri kazanım tesislerine ulaştırılmasını hedefliyor. Oluşan evsel atıklar Kömürcüoda Düzenli Depolama Sahamızda bertaraf edilmektedir.

Son değişiklik Pazar, 05 Temmuz 2020 15:08
Yorum yapmak için oturum açın