Cumartesi, 30 Haziran 2018 12:38

Faytonlar kaldırılıyor mu?

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)
Faytonlar kaldırılıyor mu? Fotoğraflar: Adalı Dergisi ve Adalar Gerçek Gazetesi arşivinden

Son 7 ayda birbiri ardına gelen açıklamalar kafaları karıştırdı.

Faytonlar Adalar’ın gündeminden hiç düşmedi. Ama son 7 aydır tartışmalı süreç hızlandı. Konunun taraflarından birbiri peşi sıra açıklamalar geldi. Kafalar karıştı. Faytonlar kalkıyor mu yoksa azaltılıyor mu, yerine ne konacak? Adalılar ve Adalar ekonomisi bundan nasıl etkilenecek? Hayvan hakları örgütlerinden, Cumhurbaşkanına, kaymakamlıktan İBB’ye, faytoncular odasından STK’lara kadar kim ne dedi, ne istedi?

fayton 1 280x

Kasım 2017

Ruam hastalığı gerekçesiyle Adalar’a at giriş çıkışı yasaklandı

08.11. 2017 tarih ve 2017/5 sayılı Adalar İlçesi HSZK (Hayvan Sağlığı Zabıta Kurumu)  kararı gereği Adalar’a hayvan giriş çıkışları ikinci bir emre kadar yasaklandı.

Şubat 2018

Ruam hastalığıyla mücadele ve fayton taşımacılığının sorunlarıyla ilgili Kaymakamlık kararları

Adalar Kaymakamı başkanlığında 19 Aralık 2017 tarihinde yapılan “Ruam Hastalığı” başlıklı toplantıda alınan kararlar, 5 Şubat 2018’de ilgili kurumlara tebliği edildi. 7 maddeden oluşan kararlar arasında, Ruam hastalığına karşı mücadele için acil önlemlerin yanı sıra, “fayton taşımacılığının sorunlarıyla ilgili çözüm önerileri” de yer alıyordu.

Alınan kararlarla ilgili açıklamadan satır başları şöyle:

Ruam hastalığına karşı alınacak acil önlemler arasında;

- 08.11. 2017 tarih ve 2017/5 sayılı Adalar İlçesi HSZK kararı gereği Adalar ilçesine hayvan giriş çıkışları son iki dönem hastalık tarama sonuçları menfi çıkana kadar yasaklanması kararının aynen devam etmesi

- Hastalık mihraklarının yok edilmesi için atların bir ay süreyle faytona koşulmasının yasaklanması ve atların ahırlardan çıkarılmaması

- İSPARK Fayton park alanının ve yolların acil temizlik ve dezenfeksiyonunun yapılarak hijyen yönünden iyileştirilmesi, bu işlemin İSPARK tarafından 15 günde bir ve 3 ay süreyle yapılması ve yaptırılması

Hem ruamla mücadele ve hem de fayton taşımacılığının sorunlarıyla ilgili olarak:

- Temizlik, dezenfeksiyon ve hayvan refahı bakımından atların kalmasına elverişli olmayan ve hastalık mihrakı olan Aya Nikola, Yörükali ve Tepeköy mevkiindeki at ahırlarının İBB tarafından yıktırılması

- Büyükada’da atların barınma yeri olarak sadece İSPARK Fayton Park Alanı’nın kullanılması ve karantina ahırı da tesis edilecek şekilde Fayton Park Alanı’nın düzenlenmesi, atların ve fayton sayılarının çok fazla olması sebebiyle İBB tarafından peyderpey azaltılması

- Adalar’da yolların çok yokuşlu olması, atların idrar ve dışkılarının yollara dökülmesiyle enfeksiyon kaynağı olması, özellikle yaz aylarında yoğun kokuya yol açması, faytonların ulaşım aracı olarak pahalı olması, atların gezinmesi için Adalar’da uygun yer olmaması, tek ulaşım aracı olması sonucu Adalar’da kapasitenin üzerinde at olması, hayvan sahipleri tarafından atların bakım koşullarının olması gerektiği gibi sağlanmaması gibi sebeplerle faytonların ulaşım aracı olmaktan çıkarılması; Lunapark meydanında İBB – UKOME tarafından belirlenen güzergahta turistik gezi amaçlı ve sınırlı sayıda fayton ayrılması

- İBB-UKOME tarafından Adalar İlçesinde 25.12.1998 tarih ve 98/138 sayılı İl Trafik komisyonu Kararlarına uygun olarak motorsuz alternatif ulaşım aracına geçilmesi

Şubat 2018

Adalar Kent Konseyi Ulaşım Çalışma Grubu’nun Kaymakamlık kararları üzerine basın açıklaması

İlgili kurumların açıklamalarından edindiğimiz bilgilere göre, Adalar’da ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde ruam taraması yapıldığı, 2012-2015 yılları arasındaki dört yılda toplam 430 vaka tespit edilmişken, 2016 sonbahar döneminde 2, 2017 sonbahar taramasında da 18 vaka görüldüğü anlaşılmaktadır. Son iki yıldaki azalmaya rağmen, halen ruam hastalığı sorununun devam ettiği ortadadır.

Adalarımızda hayvan ve insan sağlığı açısından hayati olan ruam hastalığıyla mücadele için ilaçlama, dezenfeksiyon, hayvanların giriş çıkış kontrolleri ve gerektiğinde yeni at girişinin yasaklanması gibi rutin önlemlerin yanı sıra, İSPARK Fayton Park alanında karantina ahırı tesis edilmesi önerisinin yaşama geçirilmesini önemli buluyoruz.

Ancak daha önceki yüksek vakalı yıllarda gündeme gelmemiş olan “atların 1 ay süreyle faytona koşulmaması ve ahırlardan çıkmaması” önleminin gerekliliği konusunda kuşkularımız olduğunu belirtmek isteriz. Bu süre boyunca Adalar’da ulaşımın nasıl sağlanacağı konusunda bir önlem bulunmaması nedeniyle, ulaşım hakkını zedeleyeceğini ve giderek önü alınmaz bir şekilde yaygınlaşmakta olan bireysel ulaşım araç (akülü) kullanımına meşruiyet kazandıracağına inanıyoruz.

Faytonların sayısı, kullanım güzergahları, ulaşım ve gezinti aracı tanımları, alternatif toplu ulaşım araçları, bisiklet, akülü ve motorlu araçların kullanımlarını da içeren “ulaşım eylem planı” acil olarak hazırlanmadan ve buna ilişkin önlemlerin zamana yayılmış bir şekilde alınması sağlanmadan, İSPARK alanı dışında Büyükada’da halen kullanılmakta olan ahırların yıkılması, fayton sayılarının azaltılması gibi parçalı önlemlerin, var olan kaosu artırmaktan başka bir sonuç vermeyeceğini düşünüyoruz.

Nisan 2018

Faytoncular Odası Genel Kurulu’nda 11 yıl sonra yeniden başkan seçilen Hıdır Ünal sorunlarını ve yapacaklarını Adalar Gerçek gazetesine anlattı:

hidir unal 280x

“... Size en büyük sıkıntımızdan bahsedeyim.  Büyükada’da 226 tane faytonumuz var, 86 tanesi de Heybeliada ve Burgazada’da. Büyükşehir Belediyesi,  Büyükada’ya 140 tane ahır yaptı. Aya Nikola mevkiinde, kısmen özel arazi, kısmen milli arazi, kısmen de orman arazisine çadır kurdular. Kurdular ama nasıl? O çadırlarda kalan arkadaşlarımız sabah uyandığında yüzünü yıkayacak su bulamıyor, tuvalet ihtiyacını gideremiyor! Ayrıca yol çok kötü. Arkadaşlar akşam meydanda arabasını yıkayıp Aya Nikola’ya gidiyorlar ama sabah meydana geldiklerinde arabanın tekerleri çamurdan görünmüyor! Bu kadar çadırı bu araziye koymuşsun, bir problem görmemişsin ama buraya giden yolu çamurdan çıkarmamışsın. Kardeşim bir asfalt dökün, bir beton dökün. Burası orman arazisi deme hakkına sahip değilsiniz.

Bu sorunlar bir an önce giderilmeli ki, biz arkadaşlarımıza üstünüz başınız, atınız,  arabanız temiz olsun deme hakkını kendimizde bulalım. Bütün dünya insanlarını Adalarımızda ağırlıyoruz,  Adalarımız bizim Avrupa’ya, dünyaya açılan penceremizdir. Yöneticilerimiz bunun önemini artık görmeliler.

Diğer bir sorun da ruhsatlara ilişkin.  İBB Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü (UKOME) ruhsatları, tarifeleri vermemiş. UKOME’den hayatta adaya gelmemiş, fayton görmemiş adamlar hakkımızda kararlar alıyorlar. Bizle görüşmeden bir karar alamazlar!

Faytonları kaldıracaklarına yönelik bir dedikodu dönüyor. Bu konuda UKOME ile görüşmeleriniz oldu mu?

Benim olmadı.  Bir şeyler yapılmak isteniyor ama nedir bilmiyorum.  Bildiğim tek şey faytonsuz bir adanın olamayacağı. Faytonları kaldırmak adaları bitirmek anlamına gelir. Adayı yaşatan yegane şey faytonlardır. Kültür açısından, ekonomi açısından Avrupa’ya açılan en büyük penceredir adalar. Bu da faytonlarla gerçekleşiyor. Turist buraya balık yemek için gelmiyor,  faytona binmek için geliyorlar. Adalar faytonlar sayesinde para kazanıyor. Bakkalı, restoranı, kafesi, simitçisi kim varsa o gelen turistten kazanıyor.  Yoksa adalar nasıl ayakta kalacak? Bugüne kadar hiç bir siyasinin adayı canlandırma projesi yaz kış hayata geçmedi. Ama faytonlar sayesinde ada yaz kış canlı. Son 3-4 yıldır ada esnafı kışın da para kazanıyor. Bu nedenle Adalıların tamamı faytona sahip çıkmalı. Siyasilerin tamamı faytona sahip çıkmalı… Adayı yönetenlerin bizden daha çok faytona sahip çıkmaları gerekiyor.

Kaymakamlığa, Belediyeye rica edeceğiz, Aya Nikola mevkiindeki çadırlarımıza karantina ahırı yaptıracağız. Dışarıdan at geleceği zaman arabacı Oda’ya soracak. Biz evet boş yer var, diyorsak, adam dışarıdan atı getirecek. Örneğin bir esnaf karşıdan 20 tane at getirdi ve atların 5’i hasta açıktı. Biz bu atları Adada telef ettirmeyeceğiz.  Diyeceğiz ki esnafa sen 5 tane atını ada dışına çıkart, getirdiğin yere götür. 15 tanesini piyasaya sürebilirsin. O zaman hastalıkların önü kesilir. Tedbir böyle olmalıdır. O zaman Ruam da bitecektir. Giriş çıkışı kapatmakla bu işin önlemi alınamaz.

İlçe Tarım Müdürlüğü’ne söyleyeceğiz, baştan sona bu atların sağlık taramasının yapılmasını isteyeceğiz.  Veterinerlik işi İlçe Tarım Müdürlüğü’nün görevidir. Ama İlçe Tarım kendi işini görevi bırakmış, at sayısıyla uğraşıyor.  Oda olarak at veterinerliği üzerine tahsilini yapmış uzman gençlerden de destek alacağız, gelip atlara bakacaklar ve bizlere eğitimler verecekler. Atların periyodik bakımlarını aksatmayacağız. İşimizi iyi yaparsak Kaymakamımızdan, Belediye Başkanımızdan, herkesten destek alacağımızı biliyorum.

2 Haziran

Büyükada’da HAYTAP’tan eylem

“Faytonlar kademeli olarak kaldırılsın ve yerine elektrikli fayton konulsun.”

haytap protesto 280x

2 Haziran Cumartesi günü öğle saatlerinde Büyükada Atatürk Meydanı’nda (iskele meydanı) HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) yöneticilerinin çağrısı ile bir araya gelen hayvan severlerin gösterisi dikkat çekti.

Atların Adalar’daki fayton taşımacılığında kullanılmamasını, yerlerini akülü faytonların almasını istiyorlardı.

Protestocu grubun elinde bu gösteri için hazırlanmış iki adet poster vardı. Birinde çok eskiden beri bu tür afişlerde kullanılan ölü beyaz atın iç parçalayıcı fotoğrafı, diğerinde ise bir oyuncakçı dükkanın alınmış da büyütülmüş gibi duran bir elektrikli fayton resmi. Üretilmiş kullanıma hazır bir ürün.

Meydanda üzerine kanlı bir bezle örtülmüş temsili at maketi ve çevresinde zulüm gören atları temsil eden at başlıklı oyunculardan oluşan bir grup, atlara yapılan zulüm sergilemeye çalışıyorlardı çevrede toplananlara. Pankartlar ve sloganlar eşliğinde gösteri sürdü.

heytap eylemi 2 280x

Eylemin öncesinde Faytoncular Odası Başkanı Hıdır Ünal’ın kahvesinde HAYTAP yöneticileri ve Adalar Kent Konseyi Ulaşım Çalışma Grubu üyeleri ile bir araya geldi. Hıdır Ünal tartışılması gereken konunun atların çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi, sağlıklı bir faytonculuk için yapılması gerekenler olduğunu savunuyordu. HAYTAP federasyon başkanı ise en fazla 3 yıla kadar atların kalkacağını ve yerine elektrikli faytonların geçeceğini söylüyor ve “göreceksiniz” diyordu “bu olacak!”... Ve devam ediyordu: “Hazır 300 at eksiğiniz varken alın bu akülü faytonları.

Adalar Kent Konseyi Ulaşım Çalışma grubu üyeleri, HAYTAP temsilcilerine, atların tamamen kaldırılmasının ve atların hiçbir şekilde çalıştırılmamasının at neslinin geleceği açısından hangi sonuçları getireceğini sordular. Bu soru cevaplanmadı.

3 Haziran

Ali Erkurt (Adalar kent Konseyi Ulaşım Çalışma Grubu Başkanı):

“HAYTAP elektrikli fayton için mi yoksa atlar için mi mücadele ediyor?”

Elektrikli fayton resminin, ölmüş at resmi ile birlikte kullanıldığı bir iletişim yöntemi doğru değildir.  Atların haklarını savunurken tartışmalı bir ürünün pazarlanmaya çalışılması kabul edilemez.

Bugüne kadar sadece slogan ve inatlaşma düzeyinde süren bu tartışmaların tepeden inme öneriler ve sloganlarla değil, adanın bugünü ve geleceğine ilişkin bütüncül planlama ile ele alınması ve çözülmesi gerekir.

faytoncular grevde 2 280x

16 Haziran

Faytoncular grevde. “Çalışacak atların Adalar’a girmesine izin verilsin”

Ruam hastalığı nedeniyle Adalar’a at giriş çıkışının yasaklanması, yaz aylarında yeni atlara ihtiyaç duyan faytoncuları sıkıntıya soktu. Yetkililerle görüşerek sorunu çözemeyen Faytoncular Odası’nın çağrısıyla faytoncular greve gitti. Neden greve çıkıldığını Adalar Gerçek gazetesine demeç veren Hıdır Ünal şöyle açıkladı:

“Yapılan son taramalarda hiç hastalık çıkmamasına karşın karantina kalkmadı. İkinci karantina dönemi Kasım ayında. Kasımı beklemek için bizim yeterli atımız yok.  Şu an acil olarak 540 ata ihtiyacımız var. Eksiklerimizi telafi etmek için İlçe Tarım Müdürlüğü, İl Tarım Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na müracaat ettik. Bize sağlık taraması yapılmış sınırlı sayıda at izni verilmesini istedik. Kasıma kadar böyle idare edebileceğimizi; aksi halde bayramda, yaz sezonunda eksik atla çalışamayacağımızı ilettik. Atlar daha fazla yorulursa, daha fazla kayıp veririz, dedik. Peki, dediler. Yazışmalarımızı yaptık, dört kez Bakanlığa gittik geldik. En son, Haziran ayında size 300 at vereceğiz ve Adaya giriş yapabilecekler dediler.

faytoncular grevde 1 280x

Bakanlığın bu kararını faytoncu esnafımızla paylaştık. Esnafımız da Haziran geldi ve nasıl olsa adaya giriş olabilecek düşüncesiyle, Urfa’dan, Mardin’den, Kars’tan atlarını alıp geldiler. Fakat atların ana karadan Adaya ulaşımına izin alamadılar! Dolayısıyla faytoncuları mağdur ettiler. Atlarımız da karşıda mağdur. 400’e yakın atımız orada sersefil, biz de burada.  1.500 aile mağdur edildi! Sesimizi Bakanlığa, siyasi iktidara hatta Sayın Cumhurbaşkanına duyurabilmek için eylem yapıyoruz. Atlarımız gelene kadar eylemimizi sürdüreceğiz.”

4 gün süren eylem süresinde, Adalıların acil ihtiyaçları dışında faytonlar çalışmadı. Grev günlerinde Adalar’a seçim çalışması için gelen siyasilerle görüşen ve kendilerinden söz alan Oda yönetimi, 4. gün sonunda greve son verdi.

Atlar Adaya geliyor. Hayvan Hakları örgütleri tepkili. Görüntü almak isteyen hayvan hakları aktivistlerine saldırı

at cikartma 280x

Ruam hastalığı nedeniyle Adalar’a at giriş çıkışı yasağı devam ederken, siyasilerin araya girmesiyle Tarım Bakanlığı’nın Adalar’a at girişine izin vermesi üzerine hayvan hakları örgütleri aktivistleri harekete geçti. Büyükada’ya sevk edilmek üzere Maltepe iskelesinde bekletilen ve ardından çıkartma gemisiyle adaya sevk edilen atları görüntülemek isteyen aktivistlere, faytoncular saldırdı. Polisin havaya ateş açmasıyla önleyebildiği saldırıda, bazı aktivistler yaralandı.

17 Haziran

Cumhurbaşkanı Erdoğan:

“Atları faytonların boyunduruğundan kurtaracağız.”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 17 Haziran 2018 tarihindeki Yenikapı mitinginde yaptığı konuşmada, "Adalar'daki atları, faytonların boyunduruğundan kurtarıp özgürlüklerine kavuşturmak için bir çalışma yürütüyoruz"  dedi.

İBB Başkanı Mevlüt Uysal: “Adalar’da ulaşım sorununu çözeceğiz. Faytoncu esnafımız da rahat olsun. Onları mağdur etmeyeceğiz.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mevlüt Uysal, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinin ardından yaptığı açıklamada Adalar’da ulaşım sorununun çözüleceğini söyledi

Uysal, son günlerde Sapanca'da yavru bir köpeğin başına getirilenlerin herkesi rahatsız ettiğini ve insanların içini sızlattığını ifade ederek benzer durumun Adalar'da fayton çekimi işinde kullanılan atların başına da geldiğini söyledi.

Atların insanı rahatsız eden durumlara düşmemesi için gerekli adımların atılacağını vurgulayan Uysal, "Yolda giderken düşüp ölen atların durumu dışarıdan bakınca, atların ne kadar kötü şartlarda çalıştırıldığı ortada. Bunlar her zaman gündemde oldu. Cumhurbaşkanımızın İstanbul mitinginde özellikle Adalar'daki atlara yönelik yapılan muamelenin tamamen ortadan kaldırılmasıyla ilgili söyledikleri bizim için talimattır." diye konuştu.

fayton 2 280x

"Adalar’daki ulaşım probleminin çözülmesi gerekiyor" diyen Uysal, bunun için Büyükşehir Belediyesi'nin daha önce ciddi çalışmalar yaptığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Belediyemiz elektrikli araç modelleri üzerinde çalışılmış. Hatta Kınalıada'da deneme seferlerine başlama aşamasına gelinmiş. Şimdiden sonra Cumhurbaşkanımızın söylediği talimat ise o sorunu çözme adına ada halkı ile Ada'daki o ulaşım problemi masaya yatırılarak hepsini beraberce değerlendirip orada en uygun model ne şekilde sağlanır ona karar verilir."

Uysal, Adalar'da faytonculuk yaparak geçinen insanlar olduğuna dikkati çekerek, "Tabii bir tarafta bu işi yapan faytoncu esnafı da var. Onlarla da oturup konuşmak gerekiyor. Onlar da mağdur olmadan, atların da o görüntüleri de bir daha olmayacak şekilde sorunun çözülmesi gerekiyor. Pekala, nasıl çözülecek? Elektrikli araçlarla mı yoksa faytonlarda bir düzenleme yapılarak mı bu çözülecek? Belki, onun üzerinden hem faytoncu esnafımızla hem oradaki ilgililerle görüşüp, bir daha Adalar'da o görüntüler yaşanmadan işi çözmüş olacağız. Adalar halkı, şu konuda rahat olsun. Ulaşımı çözeceğiz. Faytoncu esnafımız rahat olsun. Kesinlikle kendileri mağdur olmayacak. Bu konularda rahat olsunlar." ifadelerini kullandı.

Elektrikli araçlarla ilgili internete bazı fotoğraflar düştüğünü dile getiren Uysal, bunların kimileri tarafından beğenildiğini kimileri tarafındansa beğenilmediğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Geçmişte Adalar denildiği zaman İstanbul'a gelen herkes buraya gitmek isterdi. Eğer Adalar, İstanbul'un vitrini ise gerçekten oraya yakışan güzel bir modelle bu sorun çözülür. Bunların hepsini bir arada yapacağız. Kısa bir sürede yapacağız. Sorun da kısa sürede çözülmüş olacak. Mağduriyet oluşmaması için faytoncularla görüşeceğiz. En nihayetinde İBB olarak bunu yaparken onların ekonomik hakları bir şekilde karşılanarak çözülebilir. İkincisi ise İBB olarak orada ulaşımı sağlayacaksak onlarla beraber ortak bir çözüm sağlayarak yapabiliriz. Dolayısıyla bu konuyu kendileriyle konuşup, tartışıp neticeye bağlarız. Nihayetinde onları mağdur etmeden çözüme kavuşturacağız."

Faytoncular Odası Başkanı Hıdır Ünal

“Karar asılsız haberlere dayanıyor. Adalar’ın turizmi ve 3000 faytoncu olumsuz etkilenecek.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yenikapı mitingindeki konuşmasında faytonlarda kullanılan atlarla ilgili sözleri ardından açıklama yapan Faytoncular Odası Başkanı Hıdır Ünal, elektrikli araçların ulaşım hizmeti vermesi kararını doğru bulmadığını söyledi. Ünal, "Çünkü Adalar'ın turizmi 'fayton turizmi'dir. Adalar'da fayton olmazsa hiçbir esprisi olmaz. Dört adanın turizmi de atlı faytondan geçiyor. Atlı faytonu kaldırıp başka bir alternatif seçildiğinde Adalar ekonomik olarak felç olur" dedi.

Atların eziyet gördüğü yönünde çıkan haberlerin doğru olmadığını aktaran Başkan Ünal, "Asılsız haberlerin basına yansımasıyla bu durum güncellendi. İlçe Tarım Müdürlüğü'nde yılda 'kaç at sağlık taramasından geçiyor', 'kaç at telef ediliyor', 'kaç tanesi sağlıklı' hepsinin bilgisi çip numarasıyla kayıt altındadır. Tamamı 1000 - 1100 at içinden yılda 700, 800'ünün öldüğünü iddia eden hayvanseverlere hesap yoksunu denebilir. Her faytona altı atla çalışmamız gerekiyor. Bir çift atı dört saat koşuyoruz ve bu sürede üç tur yapılabiliyor. Yenikapı mitinginde de Cumhurbaşkanına bu tür asparagas haberlerle ulaştıkları gibi basını da o derece meşgul ediyorlar. Doğal olan ölümleri sanki insanlar onları çatlatırcasına çalıştırmış gibi yalan haberleri yaydılar" şeklinde konuştu.

Hıdır Ünal, kararın bu işten evini geçindiren 3 bin faytoncu esnafının olumsuz etkileneceğini atlı faytonculuğun çekilmesiyle Adalar esnafının da ekonomik açıdan zorluk yaşayacağını ifade etti.

Ünal, Kınalıada’da elektrikli minibüslerin kullanılacağına ilişkin açıklama konusunda da şunları söyledi: “İBB Meclisi’nde çıkan yeni bir karar yok. Siz de hatırlarsınız ki 2 yıl öncesinde oy birliği ile alınmış bir karardır.   Sayın Cumhurbaşkanı Yenikapı’da faytonlarla ilgili konuştuğu için İBB de bu kararı tekrar gündeme getirdi ama üstüne yeni bir şey koymadı. Çünkü onların da kafasında net bir şey yok. Bu konu yeni bir şeymiş gibi medyaya servis edildi ve çarpıtıldı. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanı'na bilgi akışı doğru gitmiyor...”

Hıdır Ünal,  Bostancı İSPARK’ 'ta bekletildiği belirtilen elektrikli ulaşım araçlarının adaya uygun olmadığını da savundu: “Bu araçlar çok büyükler ve Kınalıada yollarında rahat çalışabileceklerini düşünmüyorum. Ada yolları düşünülerek yapılmamış.”

Ünal’ın dikkat çektiği bir nokta daha var: “Neden işletmeciliğini İSPARK yapsın ki? Neden biz yapmıyoruz? Oda olarak Kınalıada’da bizim 5 fayton hakkımız var.  Eğer gerçekten Kınalıada’ya bu araçları getireceklerse, işletmeciliğini odamız yapmalı. Bu bizim hakkımız. Arabaların parasını ödeyelim ve bu ulaşım araçlarından sağlanılacak gelir de Faytoncular Odası’nın yararına kullanalım.”

Haber: Gazeteler, Adalar Gerçek

Son değişiklik Pazartesi, 02 Temmuz 2018 15:08
Yorum yapmak için oturum açın