Pazar, 04 Nisan 2021 13:02

“Büyükada Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması” süreci devam ediyor.

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Çalışmaları 2002 yılı aralık ayında başlayan “Büyükada Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması” için ilk adımlar atıldı ve yarışma şartnamesinin www.konkur.istanbul/fayton meydani sitesinde yayınlanmasıyla resmi süreci de başlamış oldu.

Sitede, hem yarışmacılar ve hem de ilgililer için gerekli tüm bilgiler, dokümanlar bulunuyor.

Sitede yarışma takvimi de açıklandı.

Buna göre iki kademeli olacağı belirtiler yarışmanın fikir projelerinden oluşacak ilk kademesinin son proje teslim tarihi 19 Nisan olacak.

İki kademe ne anlama geliyor?

İlk ve ikinci kademelerin nasıl tanımlandığı ise, sitenin “hakkında” bölümünde aşağıdaki gibi açıklanmış:

“İki kademeli olarak gerçekleştirilecek yarışmanın ilk kademesinde, katılımcı süreç kapsamında halk ve paydaşlar ile yapılan toplantıların çıkarımları doğrultusunda yarışmacılardan, Fayton Meydanı’na dair geliştirecekleri kararlarda makro ölçekteki sistemler ile ilişkilerinin analiz edildiği ve yorumların ortaya konduğu ada geneline dair konsept şemalar üretilmesi istenmektedir. Özellikle Meydanın parçası olduğu bütünün anlaşılması ve ilişkili olduğu ekosistemlerin, sosyo-kültürel çevrenin üst ölçekten incelenerek Meydana dair bütüncül bir yaklaşım geliştirilmesi beklenmektedir. Bu temel yaklaşımların özellikle katılımcı süreç toplantıları sonucunda çıkan Sosyal Yaşam, Mekânsal Hafıza, Ulaşım, Doğal ve Yapılı Çevre (tarihi kültürel peyzaj), Sanat ve Kültür tema başlıkları üzerinden konsept yaklaşımların geliştirilmesi beklenmektedir. Yarışmanın ikinci kademesinde ise yarışmacılardan, ilk kademede oluşturdukları üst ölçek sistem yaklaşımlarını alt ölçeğe indirerek Fayton Meydanı için mekânsal çözümler ve tasarım önerileri geliştirmeleri istenmektedir.”

İlk kademe sonuçları 28 Nisan’da. İkinci kademe öncesi katılımcı toplantı 2 Mayıs’ta.

Yarışma jürisi, 24 Nisan’da başlayacağı değerlendirmelerini 28 Nisan’da tamamlayacak ve ikinci kademeye geçenlere duyuruyu yapacak.

Katılımcılığa önem verdiği vurgusu başından itibaren yapılan yarışmada, ikinci kademe öncesinde, 2 Mayıs tarihinde “İkinci Kademe Katılımcı Toplantısı” düzenlenecek ve bu toplantı sonrasında ikinci kademe hazırlıkları da tamamlanmış olacak.

İkinci kademede yarışmacılardan mekansal çözümler ve tasarım önerileri geliştirmeleri isteniyor.

İkinci kademe teslim tarihi 22 Haziran iken, jüri değerlendirmeye 26 Haziran’da başlayacak ve 3 Temmuz’da düzenlenecek kolokyumla da dereceye girenler belli olacak.

Yarışmanın sonraki aşamaları ise, yine Adalıların katılımına açık olacak olan revizyon ve uygulama dönemi. Revizyondan kasıt, birinciliği kazanmış proje müellifleriyle, yine katılıma açık bir şekilde yapılması planlanan revizyon ve uygulamalardan oluşacağı bildiriliyor. Bu süreç için de 60 günlük bir sure öngörülüyor.

Son değişiklik Pazartesi, 05 Nisan 2021 14:05
Yorum yapmak için oturum açın