Pazar, 30 Ekim 2016 21:02

Biz İnsan Mıyız?

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

 

02 bienal afisi 280xİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından ENKA Vakfı, Petkim ve Vitra eş sponsorluğunda düzenlenen 3. İstanbul Tasarım Bienali başladı. Bienal 22 Ekim-20 Kasım tarihleri arasında ücretsiz gezilebilecek.

3. İstanbul Tasarım Bienali, “Biz İnsan Mıyız?” teması altında ‘insan’ ve ‘tasarım’ arasındaki yakın ilişkiyi derinlemesine inceleyecek. 3. İstanbul Tasarım Bienali, son 2 saniyeden geçtiğimiz son 200.000 yıla kadar uzanan bir zaman dilimini ele alıyor. Bienalde, 13 ülkeden tasarımcı, mimar, sanatçı, tarihçi, arkeolog ve bilim insanının 70’in üzerindeki projesi İstanbul’un farklı bölgelerinde bulunan 5 mekânda sergilenecek.

Karaköy’deki Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Studio-X İstanbul ve DEPO, Bomonti’de yer alan Alt ve girişin müze biletiyle yapılacağı Sultanahmet’teki İstanbul Arkeoloji Müzeleri, 3. İstanbul Tasarım Bienali’nin bu yılki mekânları arasında yer alıyor.

İnsanlığın başladığı andan itibaren tasarımı yeniden düşünmeyi hedefleyen 3. İstanbul Tasarım Bienali, birbirine kesişen 4 proje ‘küme’sinden oluşuyor: Bedeni Tasarlamak (Designing the Body), Gezegeni Tasarlamak (Designing the Planet), Yaşamı Tasarlamak (Designing Life) ve Zamanı Tasarlamak (Designing Time).

İstanbul Tasarım Bienali, “Yaratıcı Mahalleler” projesiyle şehre yayılıyor

Bienal süresince Yaratıcı Mahalleler Programı kapsamında Karaköy, Eminönü, Beyoğlu, TomTom Mahallesi, Nişantaşı, Akaretler, Beşiktaş, Şişli, Ortaköy, Levent, Etiler, Arnavutköy, Kuruçeşme, Sarıyer, Kadıköy ve Büyükada (Büyükada’da Splendid Palas Hotel gibi markalar bulunuyor) olmak üzere 16 mahalle ve 39 marka kendi mahallelerinde gerçekleştirecekleri farklı etkinliklerle kent sakinleriyle buluşacak. Yaratıcı Mahalleler Programı kapsamındaki tüm etkinler bizinsanmiyiz.iksv.org adresinden takip edilebilir. (kaynak: iksv.org)

Splendid Otel

3. İstanbul Tasarım Bienali’nde “Yaratıcı Mahalleler Programı” kapsamında Büyükada Splendid Palas Oteli de yer alıyor. Bu program çerçevesinde Demeter’in kayıp olan ve bir süre önce gün yüzüne çıktığı öne sürülen kolu da tasarım ve insan kapsamında ele alınacak.

Bilindiği üzere Splendid Oteli’nin giriş merdivenlerinin sağı ve solunda iki tanrıça heykeli yer alır. Misafirleri ve ziyaretçileri otel girişinde ilk karşılayan onlardır. Biri güzel saçlı Demeter, diğeri kızı ak kollu Persephone...

Demeter, Yunan mitolojisinde tarımın, bereketin, mevsimlerin ve anne sevgisinin tanrıçasıdır. Homeros’un destanlarında, “güzel saçlı kraliçe” ya da “güzel örgülü Demeter” diye geçer. İnsanlara toprağı ekip biçmesini öğreten bu tanrıçadır. Ekinleri, özellikle de buğdayı simgeler.

Persephone, Yunan mitolojisinde Zeus ile Demeter’in kızıdır. Persephone’nin asıl ismi Kore’dir. Hades Persephone ismini, O’nu yeraltına kaçırdıktan sonra vermiştir. Kaçırıldığı yerde Persephone, Hades’in sunduğu nardan biraz yedikten sonra, “ölüler ülkesinde bir şey yiyenlerin yeryüzüne çıkma hakları bulunmamaktadır” kuralı nedeniyle, orada kalmak zorunda kalmıştır. Hades’in eşi ve ölüler ülkesinin tanrıçası olmuştur fakat doğan hiçbir çocuğu Hades’ten değildir. Annesi Demeter’in ısrarları sonucunda, kış dönemi hariç kalan kısmını yeryüzünde geçirmeye hak kazanmıştır. Bu yüzden ölülerle ve yeraltıyla olduğu kadar hasatla da ilişkilendirilir. Ve başak tanesini simgeler. (kaynak: wikipedia)

 

Son değişiklik Pazartesi, 31 Ekim 2016 19:57
Yorum yapmak için oturum açın