Salı, 07 Ocak 2020 07:48

Kınalıada’da Türk Sanat Müziği

Ögeyi değerlendirin
(3 oy)

afiş

Müzik ruhun gıdasıdır derler. Her yerde, her zaman ve her tarz müzik dinlemekle geçiyor hayatımız. Müzikle coşar, müzikle hüzünlenir, müzikle huzur bulur, müzik dinleyerek hayal kurar veya göz pınarlarımız dolunca hafif bir müzikle derman ararız. Yalnız duygusallık mı dersiniz? Yani müzik iç dünyamızın dışa vurması mıdır sadece, öyle mi dersiniz? Hayır, müzik aynı zamanda kültürdür, müzik sanattır.

Hayatımın her döneminde, esen rüzgârıyla, yağmuruyla, pamuk pamuk bulutları, yol boyunca açan rengârenk çiçekleri, martıların kanat çırpmaları ile kelebeklerin uçuşları ile gelen ümitler, kurulan hayallerle, birlikte paylaştığım mutluluklar ve acılarımla ilmik ilmik yüreğime nakşettiğim dostum, sevdiğim, sırdaşım, yarenim, beni üzmeyen, beni kırmayan, beni küstürmeyen Kınalıadamsın. Şimdi semalarında dalga dalga Türk Sanat Müziği nağmeleri yükseliyor.

Geçen Sonbaharda adada kurulacak bir koro provası daveti alınca çok sevindim. Birçok sanat dalında çalışmalarım olmasına ve sesimin de TSM ye uygun olduğunu bilmeme rağmen bu konuda hiçbir çalışmam olmamıştı ki kendimi birden notaların ve güftelerin yüreği titreten ortamının içinde buldum.

Arkadaşlar, dostlarım, Kınalıada’da TSM Müziği korosu kuruldu. Zeynep Ferda Kayserilioğlu hanımefendinin müziğe karşı olan tutkusu ve 8 yıl süren koristlik çalışmaları sonucunda bu sevdayı Kınalıada’ya taşıması, biz sanatseverler için büyük mutluluk oldu.

Koromuzun şefi Kemal Külâh, aslen Malatya Arapkirli. Üniversite eğitiminden sonra çeşitli enstrümanlar çalmasına rağmen diploma ve yetkisini Üsküdar Musiki Cemiyetinden aldığını ve gerçek anlamda TSM ile bu cemiyette tanıştığını söylüyor. İcra sınavlarını da başarı ile verdikten sonra böylece 3-4 yıl süren bir eğitim sonrasında icracı, solist, korist olarak amatör korolarda çalışmış, şef yardımcılığı ve solistlik yaparak sanatını icra etmiştir.

Kemal Külâh, Beste Musiki Korosu ve Pendikliler Derneği TSM Korosunun da kurucusudur. Sanatçımız ve koro şefimizin 8 tane Türkiye çapında ödül almış bestesi var. Antalya’da ödül almış bestesi kendisine üçüncülük getirmiştir. Ödüllü bestekârın TRT Repertuarında da iki eseri vardır. İnanın bu besteler dilinizden düşmeyecek, keyifle okuyacak, keyifle dinleyeceksiniz.

Sayın Kemal Külah’a Ada’da koro şefliği yapmaktaki amacının ne olduğunu sordum.

Amacım TSM yi sevdirmek. Adalılarla meşk etmektir. Malumlarınız üzere TSM de Ada ile alâkalı birçok şarkı var. Adalarda ve karşı kıyıda etkinlikler sağlayalım. 52 hafta devam edecek çalışmalarımız var. Pazar günleri Adaya gelmek, Ada havasını solumak, evini, patisini ziyaret etmek koristlerin hoşuna gidiyor. Hazırlıklarımızı tamamladıktan sonra emeklerimizi konser tertipleyerek taçlandıracağız.

Bu konuda kimlere danıştınız? Destek aldınız mı?

Koromuzun Başkanı Zeynep Ferda Kayserilioğlu ile Sayın Adalar İlçesi Belediye Başkanı Erdem Gül’ün yanına gittik. Çok mutlu olduğunu ve gereken desteği sağlayacağını söyledi. Sayın Adalar Kaymakamı Dr.Mustafa Ayhan çalışma yeri olarak Kınalıada İlk Okulunu tahsis etti. Okul Müdürü de çok mutlu oldu. Kendisi de çalışmalara katılıyor. Bu etkinliğe elimizden geldiğince nitelikli insanları bir araya toplamaya gayret ediyoruz. Tüm Adalardan ve karşı sahilde de TSM sevenler bir kere olsun gelsinler meşk etsinler.

Herkesin ses kalitesi koroya katılmaya müsait mi?

Ses herkeste var. Sesi Allah yaratmış ancak eğitimli ses, eğitimsiz ses var. İllaki çok güzel bir ses olacakmış, yok böyle bir dünya. Biz sadece eğitimini veririz. Hiçbir korodan assolist çıkmaz. Biz topluca meşk edeceğimiz bir sosyal etkinlik yapıyoruz. TSM katılımcıları, koristler, solistler, bizim çatımızda mozaik var. Bizim çatımızda kültür mozaiği var ki, bu da ırk, dil, dinle ölçülmez.

TSM aşkı sizce nereden kaynaklanır.

*Kaliteden kaynaklanır. Sokaktaki herhangi birini buraya çekmek değil isteğimiz. Biz sanat icra eden bir müzikle ilgiliyiz. TSM adı üstünde ve ben kendimce TSM’nin içindeki detayları bildiğim için, biz bu sanatın farkında olanları davet ediyoruz. Şarkı söylemek bir çatı, bunun içerisinde bir aile var. Biz bir aile olmak için sizleri davet ediyoruz.

TSM hakkında ne söylemek istersiniz?

*Doğru insanların elinde olsa TSM en üst seviyeye çıkar çünkü içinde sanat var. Kaliteli iş yapanın destekçisi, izleyicisi olur. Biz ömür boyu talebeliğe adamışız kendimizi. Bilginin sonu yoktur. Her insan her tür müziği dinler ama kaliteli insan içindeki sanatı keşfeder. Ben bu insan kalitesini Adalarda bulacağımın bilincindeyim. Biz nitelikli güzel şeyler yapıyoruz. Niyetimiz topluluk kurup yurt içi ve yurt dışı güzel etkinlikler yapmak.

Ödüllü bestekar olarak şarkılarınızı toplamayı düşündünüz mü?

Tabii.19 Aralık 2019 tarihinde himayemde olan koroları aynı çatı altında toplayacağım. 10. yılımızı doldurduk. Koro şefliğini ben yapacağım. KEMAL KÜLAH ŞARKILARI KONSERİ’ne sizin de katılmanızı bekliyorum. Pendikliler Derneği Beste Müzik Korosu ve Kınalıada TSM korosunu toplayıp sahneye çıkmak arzusundayım.

Konu TSM olunca, Kemal Hoca ile konuşmaktan keyif aldım. Kemal Külâh ve Koro Başkanı Zeynep Ferda Kayserilioğlu bu işe baş koymuşlar ve bu etkinliği para için yapmıyorlar yeter ki maddi olarak yıpranmadan devam edebilsinler. Bunun için bence kuvvetli bir tanıtım gerekiyor. Bana gelince gönlüm TSM Korosunda fakat katıldığım veya düzenlediğim tüm etkinliklerde ilke olarak elimden geldiğince ciddiyetle ve disiplinli çalıştığım için zaman darlığından olacak, bu kez galiba ben bu işte sınıfta kaldım.

Son değişiklik Salı, 07 Ocak 2020 22:40
Yorum yapmak için oturum açın