Salı, 31 Ocak 2017 20:59

Heybeliada Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi onarıma giriyor

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)
Hüseyin Rahmi Gürpınar Hüseyin Rahmi Gürpınar

hrg evi 280xHeybeliada Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi, onarım nedeniyle ziyarete kapatıldı.

Müze ev, mülk sahibi İBB tarafından koruma kurulu tarafından onaylanmış olan restorasyon projesine uygun olarak restore edilecek. Restorasyon ihalesinin Şubat ayı içinde tamamlanacağı bildiriliyor.

Bina ile birlikte sergilenmekte olan eserlerin de restorasyon ve konservasyonunun yapılacağı, müzenin iki yıl içinde de yeni sergileme düzeniyle ziyarete açılması bekleniyor.

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Heybeliada’daki müze evi, mülkiyet sahibi İstanbul İl Özel İdaresi’nin kapanmasının ardından, 2013 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmişti.

Mülk sahibi İBB’nin talebi üzerine 2016 Ekim’inde yapılan protokolle müze, Adalar Vakfı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Müzeler ve Kütüphaneler Müdürlüğü’ne teslim edildi.

Müze envanter teslimi de 2017 başında tamamlandı.

Ünlü romancımız Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Heybeliada’daki evi, uzun süren yalnızlığı ve korumasızlığının ardından 2000 yılında, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adalar Vakfı ve Adalar Kaymakamlığı işbirliğiyle müzeye dönüştürülmüştü. Müze, Bakanlık ile Adalar Vakfı arasında imzalanan protokolle Adalar Vakfı tarafından ziyarete açık tutulmaktaydı.

150 yıllık ahşap bina, müze olarak 2001’de açıldıktan sonra onarım görmediği, İstanbul İl Özel İdaresi tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları da sonuçsuz kaldığı için, Kültür ve Turizm Bakanlığı talebiyle müze girişlerine son üç yıldır kontrollü olarak izin verilmekteydi.

 

Son değişiklik Perşembe, 02 Şubat 2017 04:25
Yorum yapmak için oturum açın