Sayı 136 - Ekim 2016

Sayı 136 - Ekim 2016

Adalar'a sonbahar geldi...

Kapak fotoğrafı: Semra Askeri Uzuner

Sivil toplum diye tanımladığımız, kuruluşlar, inisiyatifler ve yapılanmalar bütünü, Türkiye gibi demokrasisi sorunlu, yönetimi tekçi ve otoriteryen ülkelerde bir türlü gelişemiyor. Katılımcı demokrasinin en önemli unsuru olan sivil toplum, siyasi iktidarla ilişki içinde ama ondan bağımsız olabilmek demek. Siyasi iktidarın samimiyetle açtığı kanallar olmadan, katılımcılık da mümkün değil.
Adalar Kent Konseyi’nin Genel Kurulu 3 Eylül 2016’da, Adalar Belediyesi Meclis Salonu’nda yapıldı. Kurul seçimine tek aday olarak katılan Adalar Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Özbek ikinci kez başkan seçildi.
İlki 8 Eylül 2013 tarihinde yapılan MacerAda yarışlarının 4.sü Büyükada’da 3-4 Eylül 2016 tarihinde gerçekleşti. Yüzme, bisiklet ve oryantiring parkurlarından ve bonus etaplardan oluşan MacerAda yarışının adı, artık gelenekselleşmesi yanıyla da bilinir-tanınır oldu.
Ada Gönüllüleri Derneği’nin “Adalar Hayvan Barınağı’ndaki zor koşulları aşmak için desteğinize ihtiyacımız var! Sürdürülebilir bir çözümü hep birlikte bulmak ve yıllardır barınağa emek veren gönüllülerimize ‘en az bir paket mama’ bağışıyla destek olmak için 17 Eylül 2016 Cumartesi günü Adalar Kent Konseyi Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenleyeceğimiz etkinliğe…
Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Büyükada Ek Binası’nın açılışı 9 Eylül 2016 tarihinde gerçekleştirildi. Tesiste acil hizmetler başta olmak üzere 12 farklı branşta sağlık hizmeti sunulacak: 1. Dahiliye, 2. Genel Cerrahi, 3. Çocuk Hastalıkları, 4. Kadın Doğum, 5. Fizik Tedavi-Fizyoterapi Ünitesi, 6. Aile Hekimliği, 7. Ortopedi, 8. Göz,…
Büyükada Hastanesi’nin açılışında binayı gezerken bir oda dikkatimizi çekti. Tabelada “Merhum Hadi Küpeli ve Elif Küpeli anısına tefriş (döşenmiştir) edilmiştir” yazıyordu. Hüzünlü ve gururlu gözlerin sahibi de uzun yıllardır Büyükada’da yazlıkçı olan Ayten Küpeli’ydi.
Dostluk, arkadaşlık, ahbaplık… farklı kavramlardır. “Benim hiç dostum yok” diyene çok rastlarız. Dost edinmek, dostluk hissetmek kolay değildir. Her şeyden önce karşılıklı güvene dayanır.
Burgaz’daki Adalar Su Sporları Kulübü’nün düzenlediği geleneksel Çocuk Kıyafet Balosu etkinliği, uzun bir aradan sonra ilk kez geçen yıl Ağustos sonunda tekrarlanmıştı.
Eylül geldi mi bir hüzün sarar Marmara Adası’nı… Okulların başlamasıyla çocuk sesleriyle dolu sokaklar ve plajlar boşalır, insandan arınır, tüm çıplaklığıyla kalanlara sunardı kendisini doğa.
Geçenlerde Büyükada’da yeni inşa edilen hastane binasındaki holde sıramı beklerken televizyonda şöyle bir dizi geçiyordu: “Hayat sevince güzel”.
Adalarımızı çevreleyen, yüzdüğümüz, gezdiğimiz, balığa çıktığımız denizlerde köpekbalıklarının bulunmasını ister miyiz? Buna “evet” diyenler çok olmayacaktır şüphesiz. Çünkü köpekbalıkları hangi tür olursa olsun, korkulan deniz canlılarının başında geliyor.
Meis (Kastelorizo), Kaş’a kuş uçumu mesafede, fotoğrafsal açıdan az bulunur güzellikte şirin bir Yunan adası. Pastel renkli neoklasik tarzda evleriyle Symi’nin küçük bir modelini andıran Meis’te yaşayan bir avuç insan turizm ve balıkçılıkla geçiniyor. Sonbahar gelip de turistler el ayak çektiğinde adaya hüzün egemen oluyor.
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV) 2016 yaz mevsimindeki etkinliği ‘Düşler Atölyesi’nin sergisi 23 Eylül 2016 günü saat 15.00’te Heybeliada Su Sporları Kulübü’nde açıldı.
Sinemaseverlerle buluşan yeni bir film de Burgaz’da çekilen “İkimize Bir Dünya” oldu.
Açık Stüdyo Günleri, geçtiğimiz sene içerisinde rotasına Kadıköy bölgesindeki atölyeleri eklediği gibi bu sene ilk kez Büyükada bölgesindeki atölyeleri programına dahil ederek genişliyor. Açık Stüdyo Günleri’nde Büyükadalı sanatçılardan Gül Bolulu ve Fatma Sağ Tunçalp de ev ve atölyelerini ziyarete açıyorlar.
Türkiye ve dünya nüfusu giderek yaşlanmaktadır, bu nedenle ‘demans’ın (bunama) en yaygın sebebi olan Alzheimer hastalığı giderek daha önem taşımaktadır.