Cuma, 29 Ocak 2016 11:53

Anadolu Yakası Kent Konseyleri toplantısı

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Anadolu Yakası Kent Konseyleri “ortak dil” oluşturuyor

Anadolu Yakası Kent Konseyleri, yılın son toplantısında “Adalar bölgesinde koruma alanı” oluşturulması için ortak hareket etme kararı aldı.

02 anadolu yakasi kent konseyleri 280xPendik Kent Konseyi’nin ev sahipliğini üstlendiği 8. İstanbul Anadolu Yakası Kent Konseyleri toplantısı yapıldı. 24 Aralık 2015 tarihinde gerçekleşen toplantı Beykoz, Maltepe, Ataşehir, Tuzla, Ümraniye, Kartal, Sancaktepe ve Adalar  Kent Konseylerinin katılımı ile gerçekleşti. Biten yılın değerlendirilmesi ve Adalar Kent Konseyi’nden Volkan Narcı’nın hazırlayıp sunduğu deniz kirliliği ve Marmara Denizi  balık yataklarının korunması hakkındaki “Ortak Alanımız Deniz” adlı sunum da yapıldı.

Adaların tek dalış okulu Deep Dream Dalış Merkezi’nin başlattığı, sonrasında Adalar Kent Konseyi Denizle Yaşam Ve Koruma Çalışma Grubu ile devam eden çalışmaların, Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü’nün katkılarıyla bugünlere geldiğinin altı çizildi… (Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü dernekleşerek etkinliklerine daha güçlü devam ediyor).

 “Ortak alan deniz” konusunun işlendiği toplantıda Volkan Narcı şunları ifade etti: “Adada yaşan bizler, bu alanları kullanan bizler denizi, balığı, kuşları, tabiatından faydalanan, doğası ile huzur ve sağlık bulan bizler buraların, denizinin korunması için acaba ne kadar çabalıyoruz? Ne kadar kendi kapımızın önünü temizleyip, ne kadar komşularımız ve çevremiz için çalışıyoruz? Eskiden kapıda oynarken anneler on tane sandviç yapmak zorunda kalırdı. Çünkü ayrı gayrımız yoktu. Hepimiz herkesin evinde büyürdük. Adalar bugün bunu biraz daha korusa da, adetleri devam ettirse de çevre, yaşam, giderek kirleniyor. Usulsüz avcılık, pervasız ve yoğun kullanım hepsi geleceğimizi karartıyor ve alıyor bizden… Burada yaşayan bizler, çevresinde olan ve ikamet edenler olarak önlem almazsak-alamazsak yarın için tekrar toplanmamıza ihtiyaç kalacak mı diye düşünmeden edemiyorum doğrusu.”

Toplantı sonunda, “Adalar Bölgesindeki balık yataklarında var olan balık avcılığı yasağının BOTAŞ hattını da içerecek şekilde genişletilerek devam etmesi”, Bakanlıklar nezdinde de görüşmeler yapılmasına karar verildi. Konunun takibi görevini Tuzla, Pendik ve Adalar Kent Konseyleri üstlendiler. Avrupa yakasında denize kıyısı olan Kent Konseylerinin de katılımının sağlanması için görüşmeler yapılmasının uygun olacağı görüşü kabul gördü.

Ve tüm STK’lara bu ortak sorunda birleşme için çağrı yapıldı. Bu sürece başından beri destek olan Kadıköy’den Tuzla’ya kadar kent konseyleri,  başta Adalar balıkçı kooperatifleri de bulunuyor. 

Son değişiklik Pazartesi, 01 Şubat 2016 04:45
Yorum yapmak için oturum açın