Çarşamba, 02 Haziran 2021 09:40

“Büyükada’nın ve Arabacılar Meydanı’nın 150 yılı” sergileri açıldı

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)
“Büyükada’nın ve Arabacılar Meydanı’nın 150 yılı” sergileri açıldı Fotoğraflar: Deniz Akkuş, Cengiz Pala, Halim Bulutoğlu

Adalar Müzesi’nin Büyükada Şehir Hatları iskelesi ve Arabacılar Meydanı’ndaki sergileri, temmuz sonuna kadar gezilebilecek. Bu süre boyunca sergilere paralel kültürel etkinlikler de düzenlenecek. İlk etkinlikler 2 Haziran haftasında başladı. Toplantılar, konserler, geziler, sohbetler, film ve temsillerle dolu haftalık programlar yaz boyunca devam edecek.

Şiddetli yağmur altında gerçekleşen açılışa, Adalar Belediye Başkanı Erdem GÜL, Başkan Yardımcısı Engin Çelik, İBB / İstanbul Planlama Ajansı – Bimtaş Kooperasyon ve Etkinlik Şefliğinden Nagihan Kavaklı ve ekip arkadaşları, Meclis Üyelerinden Rıza Çiftçioğlu ve Metin Önal, CHP İlçe Başkanı Ercan Akpolat, HDP İlçe eş başkanı Mehmet Taha Deniz, İstanbul Kent Konseyi Başkanı Tülin Hadi, Adalar Kent Konseyi genel sekreteri Hovsep Özacar, Adalar’ın STK başkan ve yöneticileri, sanatçılar ve Adalılar katıldı.

Serginin açılış konuşması yapan Halim Bulutoğlu, konuşmasında sergi hazırlık sürecini anlattı ve destek olan kurumlara teşekkür etti. Bulutoğlu, sergi fikrinin Büyükada Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması katılım toplantılarında gündeme geldiğini, bu toplantılarda meydanın kültür ve sanatla anılmasının öneminin dile getirildiği ve bunun şartnameye de yansıdığını, bundan cesaret alarak, hem iskele üzerinde ve hem de meydanda sergilerin hazırlıklarının 3 ay önce başladığını anlattı. İskele üzerinde İBB tarafından altyapısı oluşturulan sergileme sistemleriyle, Adalar’ın eşsiz bir sergi alanına kavuştuğunu ve bu alanın bundan böyle talep eden herkes tarafından da kullanılabileceğini anlattı. İlk adımı Adalar Müzesi olarak atmaktan mutlu olduğunu sözlerine ekledi. Bulutoğlu ayrıca, sergi süresinde meydanda kültürel etkinliklere katkıda bulunacaklarını söyledi.

Adalar Belediye Başkanı Erdem GÜL ise “pandemi koşulları sürecinde yaşanan kültür ve sanat etkinliklerinin eksikliğini gidermeye çalışan tüm sanatçı, STK ve kurumlara teşekkür ederek sözü sanatçılar adına konuşmasını yapan Gül Bolulu’ya bıraktı. Bolulu, Adalı sanatçıları olarak böyle inisiyatif almaktan mutlu olduklarını söyledi. Son olarak, Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen Nagihan Kavaklı konuştu ve 1. Kademesi tamamlanan Büyükada Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması sürecinde Adalılar ve STK’ların destek ve işbirliği ile gerçekleştirilen kültürel etkinliklerden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Büyükada Vapur İskelesi’nde sergilenen Akillas MILLAS ve Adalar Müzesi arşivinden görsel malzemeler ve çizimler ile Büyükada Fayton Meydanı’nda yer alan 10 sanatçının bir birinden farklı ve bağımsız kurguladıkları eserler Temmuz ayı sonuna kadar ziyaretçilere ve sanatseverlere açık olacak.

Meydan sergileri

Arabacılar Meydanı’nda büyük bölümü “meydanın hafızası”na gönderme yapan yerleştirmelere imza atan Adalı sanatçılar şöyle: Ayşem Ötük, Çiğdem Üçüncü, Ebru Akıncı, Fatma Sağ Tunçalp, Fikret Parlak, Gül Bolulu, Gülce Kuter, Metin Özkara, Sevgi Çekiç, Zeynep Soref.

Paralel kültürel etkinlikler

Meydanda sergi süresince, Fayton Meydanı Kentsel Düzenleme Yarışması’na katılım sürecini organize eden İBB’ye bağlı İstanbul Planlama Ajansı ve BİMTAŞ Kooperasyon ve İletişim Şefliği, İstanbul ve Adalar Kent Konseyi ile Adalar Belediyesi, Adalar Müzesi ve sanatçı grubu koordinasyonunda yapılacak konserler, gösterimler, drama ve sohbet gibi kültürel etkinlikler de gerçekleşecek.

İlk etkinlik 2 Haziran’da yapıldı. Adil Bali rehberliğindeki iskele, çarşı ve meydan turuna, meydanda işleri olan sanatçılar da katıldı ve eserleri hakkında bilgi verdi. 4 Haziran’da meydanda çellist-besteci Duygu Demir’in çello konseri ise pandemi yasakları nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.

 


 

Adalar Müzesi’nin “Büyükada’nın ve Arabacılar Meydanı’nın 150 yılı” sergisi üzerine

Adalar kent yaşamının önemli parçalarından biri olan Büyükada fayton durağına neredeyse 150 yıldır ev sahipliği yapan meydan, faytonların kaldırılması sonrasında, İBB tarafından yeniden düzenleniyor. 2020’nin son günlerinde meydan düzenlemesinin yarışmayla yapılacağı açıklanmış ve sürece Adalıların da katılımı öngörülmüştü.

1/5000’lik Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı çalışmalarına paralel olarak gündeme gelen meydan düzenleme süreci, Adalıların da katılımıyla çok çeşitli yönleriyle tartışılmış, yarışma şartnamesi de bugüne kadar olanlardan farklı olarak, katılımın bir parçası haline getirilmişti.

Şartname, yarışmaya konu alanın tarihi geçmişine, Ada’ya çıkış noktası olan iskeleden başlayarak, hemen yanı başındaki Saat Meydanı, çarşı ve nesillerdir süregelen zanaatkarlıklarla birlikte vurgu yapıyor, tarihten taşınan bu bütünselliğe dikkat çekiyordu. Bu amaçla bir almanak da hazırlanmıştı.

İstanbul’un halen biricik kent müzesi olan Adalar Müzesi, bu tarihi meydanın düzenlenmesi sürecine kayıtsız kalamazdı.

“Büyükada’nın ve Arabacılar Meydanı’nın 150 Yılı” sergisi böyle ortaya çıktı.

Adalar Müzesi tarafından, Adalar Belediyesi - Adalar Vakfı işbirliği ve İBB ile Şehit Hatları İşletmesi desteğiyle hazırlanan sergi, başlığa ve temasına son derece uygun bir yerde, Büyükada’nın tarihi vapur iskelesinin yolcu giriş bölümünde 20 Temmuz tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Sergi için İBB tarafından oluşturulan yeni sergileme sistemiyle Adalarımız, eksikliği duyulan yeni bir sergi alanına da kavuşmuş oluyor.

Serginin tasarımı Bülent Özden tarafından yapıldı. Sergideki görsel malzemeler ve çizimler, Akillas Millas ve Adalar müzesi arşivinden alındı. Çizimlerin renklendirilmesi ise Bülent Çelik tarafından yapıldı. Sergi için hazırlanan ve meydana dair tanıklıkları içeren üç video da, Adalar Müzesi YouTube kanalı üzerinden yayınlanıyor.

Sergi sanal ortamda

Sergi, üç boyutlu olarak sanal ortama da taşındı. 2 ay süreyle gerçek ortamda ziyaret edilebilecek sergiye, aynı anda ve kalıcı olarak https://arabacilarmeydani.adalarmuzesi.org adresinden ulaşılabilecek.

Sergi Künyesi

Hazırlayan
İşbirliği İle
Tasarım
Çizimler
Renklendirme
Çeviri
Video-1 Ekibi
Video-2 Ekibi
Sanal Sergi
Üretim/Montaj
Adalar Müzesi
Adalar Belediyesi
Bülent Özden / Harikalar Kutusu
Akillas Millas
Bülent Çelik
Yasemin Civelekoğlu
Halim Bulutoğlu, Bülent Özden, Oğul Özden, Defne Özden
Ali Erkurt, Ayten Şele, Hasanali Şahin, Mehmetali Hancı
Harikalar Kutusu
Sergikur

 

Son değişiklik Cuma, 04 Haziran 2021 10:15
Yorum yapmak için oturum açın