Çarşamba, 03 Mart 2021 18:36

İstanbul Gönüllüleri nasıl doğdu, nasıl gelişti? Dilşat Arpacıoğlu anlatıyor.

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Dilşat ArpacıoğluDilşat Arpacıoğlu

İstanbul Gönüllüleri, sandık güvenliği ile başlayan partiler ötesi bir gönüllü hareketinin İstanbul’a özel ve güzel bir deneyiminin adı.

Grubun önde gelen isimlerinden Dilşat Arpacıoğlu, Adalı’nın sorularını yanıtladı.

İstanbul Gönüllüleri nasıl doğdu?

Uzun yıllardır sandık güvenliği konusunda farklı platformlarda görev alan, 2018 yılı Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimlerinde SensizOlmaz Hareketi olarak önemli çalışmalar yapan grubun kurucuları, seçim sonuçları nedeniyle büyük bir kırgınlık, kızgınlık ve hayal kırıklığı içindeydi. Bu nedenle 31 Mart 2019 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde benzeri bir destek konusunda hem isteksiz hem de kararsızlardı.

31 Mart 2019 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine hazırlanan Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun kampanya ekibi ise seçim çalışmaları için sandık güvenliği konusunda deneyimli bir grubun varlığının önemli olacağını düşünüyordu.

Bu amaçla tanışmak üzere davet edilen SensizOlmaz grubu temsilcileri, o güne kadar hiç tanımadıkları İBB Başkan Adayı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun konuya yaklaşımı, pozitif enerjisi ve iletişim şeklinden çok etkilenerek yapılan birkaç toplantının ardından seçimde birlikte çalışma fikrini benimsedi. Böylece İstanbul Gönüllüleri adıyla, yerel seçimlerde sandık güvenliği konusunda bir organizasyon geliştirmek üzere çalışmalara başlandı.

Nasıl oluştu ve gelişti?

Organizasyon için öncelikle her okulda Ekrem İmamoğlu adına seçim sonuçlarını toplayacak gönüllülere ihtiyaç vardı. Toplanan sonuçlar bir mobil uygulamayla Seçim Koordinasyon Merkezi’nde toplanacaktı. Amaç, parti ve YSK sonuçlarının karşılaştırılabileceği ve sonuçlardan emin şekilde ilerlenebilecek, sağlaması yapılmış sistem kurmaktı.

Bu kapsamda yapılan gönüllü çağrılarına yaklaşık 15 bin kişi başvuru yaptı. Başvurular değerlendirilerek İstanbul genelinde seçim yapılacak tüm binalarda sonuçları toplayacak bir veya birkaç temsilci sistem konusunda eğitilerek görevlendirildi.

31 Mart akşamı itibariyle sistemin son derece güzel işlediği anlaşılmış, görev başarıyla tamamlanmış, tamamen doğruluğundan emin olunan rakamlarla seçim kazanılmıştı.

Ancak akıl almaz nedenlerle sonuçlara yapılan itirazlarla yenilenen sayımlar seçimde görev alan tüm gönüllüleri birbirine daha çok kenetlemişti. Günler geceler boyunca süren sayımlarda İstanbul Gönüllüleri hep iş başında, seçim merkezlerinde oyları koruma görevlerini sürdürdüler.

Seçimin iptali, hayal kırıklığı yerine, müthiş bir motivasyon oluşturmuş olmalı.

Haklısınız. Seçimin yenilene kararının ardından İstanbul Gönüllülerine, bu kez çok daha motive olmuş ve haksızlığa uğranıldığını düşünen seçmenden on binlerce yeni başvuru geldi.

Yenilenecek seçime çok kısa bir süre olmasına rağmen yeni başvurularla çok daha kapsamlı bir organizasyona gidildi. Artık her binada bir görevli yerine, o görevliyle birlikte her sandıkta gözetmenlik yapacak on binlerce gönüllü vardı. Öte yandan, uğranılan haksızlığı anlatmak üzere çok kısa sürede eğitilen binlerce gönüllü ile yoğun saha çalışmaları yapıldı.

24 Haziran akşamı kazanılan zafer tüm gönüllüleri büyük bir mutluluğa kavuşturmuştu. Sayın Ekrem İmamoğlu artık İBB Başkanıydı.

Seçim sonrası İstanbul Gönüllüleri adıyla devam kararını nasıl verdiniz?

İstanbul Gönüllüleri

Ekrem İmamoğlu, adaylığı başlangıcında yapılan daha ilk görüşmede, seçimin kazanılması halinde İstanbul Gönüllüleri yapısının seçim sonrasında, ülkemizde daha önce örneği pek bulunmayan kent gönüllülüğüne evrilmesi, Büyükşehir Belediyesinin gönüllülerin yaratabileceği katma değerle birlikte daha entegre hizmetler üretebileceği yönünde bir görüşe sahip olduğunu söylemişti.

Mazbatanın alınması sonrasında Sayın Ekrem İmamoğlu’nun bu görüşünü yeniden paylaşması ile İstanbul Gönüllüleri bu defa artık, sadece İstanbul ve İstanbulluya, Başkan’ın vizyonu paralelinde katma değer yaratacak faaliyetler üretmek üzere yeni bir kimliğe yani İstanbul kent gönüllülüğü kimliğine kavuştu.

İstanbul Gönüllüleri için yeni dönem olarak adlandırılan bu dönemin başında, dünyadan örnek alınabilecek çalışmalar incelendi ise önemli bir modele rastlanılamadı. Bu nedenle yeni dönemde İstanbul Gönüllüleri, örnek ve sürdürülebilir bir ‘kent gönüllüğü’ modeli yaratmak üzere yola koyuldu.

İstanbul Gönüllülerinin vizyon, misyon ve hedeflerini birkaç cümlede özetleyebilir misiniz?

Vizyonumuz, “Olanakların eşit dağıtıldığı, çağdaş, huzurlu, erişilebilir, yeşil ve mutlu bir İstanbul'da” yaşamak.

Misyonumuz, “Kucaklayıcı ve birleştirici bir yönetim anlayışıyla, İstanbul Gönüllüsü ilkelerini, gönüllü çalışmalar ve projeler aracılığıyla sahaya yansıtarak katma değer yaratmak...”

Ana hedeflerimizi ise şöyle belirledik:

  • İstanbulluluk bilincini, sorumluluğunu ve aidiyet duygusunu oluşturmak
  • Yerel yönetime gönüllü entegrasyonunu sağlamak ve bunu yaygınlaştırmak
  • Örgüt ağı ve projelerle İstanbul’un her mahallesine ve sokağına ulaşmak
  • İstanbul Gönüllüleri vizyonu, misyonu ve ilkeleri doğrultusunda kucaklayıcı ve birleştirici bir kültür oluşturmak ve İstanbul genelinde bu kültürü yaygınlaştırmak
  • Farklı ve/veya benzer alanlarda faaliyet gösteren STK’lar ve kent konseyleriyle koordineli çalışmak
  • Sosyal projelere katılımı teşvik etmek...

Çok geniş bir alanda faaliyet gösteriyorsunuz sanırım. Bunları özetleyebilir misiniz?

İstanbul Gönüllüleri çok güçlü olduğu yerel organizasyonu marifetiyle, faaliyetlerinin İstanbul’un her yanına ulaşabileceği şekilde, Çevre ve Trafik, Doğal Afetler ve İlk Yardım, Eğitim, Gençlik ve Spor, Hayvan Hakları, Kadın Çocuk ve Aile, Kültür, Sanat ve Turizm, Sağlık alanlarında İstanbul ve İstanbullunun yararına projeler, etkinlikler, mahalli çalışmalar düzenlemektedir.

Gönüllülere katılım devam ediyor sanıyorum.

Seçim sürecinde gösterilen dayanışma ve başarılı sonucun etkisi İstanbul Gönüllülerine önemli bir güven oluşturmuş ve İG faaliyetleri hala dikkatle takip edilmektedir. Birbirinden çok farklı alanlarda, yenilikçi, gerçekten İstanbul ve İstanbullunun ihtiyacına odaklanarak büyük bir özveriyle katkıda bulunan gönüllülerin ürettiği ve sunduğu çalışmalar sayesinde İstanbul Gönüllülerine binlerce yeni gönüllü katılmış ve katılmaya devam etmektedir.

İstanbul Gönüllüleri bugünkü haliyle, şehrini sahiplenen ve daha iyi bir İstanbul hayal eden, kendisine, ailesine, sevdiklerine değer katan ve gönüllü olarak herkesin fark yaratabildiği, birlikte büyüdüğü bir platformdur.

“BİR ELİN NESİ VAR İKİ ELİN SESİ VAR” duygusu ile hareket etmeyi, birlikte öğrenmeyi, büyümeyi ve farklı bakış açıları ile hareket edebilmeyi öncelemektedir. İstanbul Gönüllüleri herkesi birleştirir ve harekete geçirir. Ve en önemlisi, İstanbul Gönüllüleri tüm gönüllülerince benimsenmesini beklediği ortak değerler ve ilkeleriyle varlığını geliştirmektedir.

 

 

Seçimden bugüne iki yıla yakın bir zaman geçti. Bu süre içinde neler yaptınız? Önemli projelerinizden söz eder misiniz?

İstanbul Gönüllüleri 2021 yılında İstanbullu çocuk, genç ve kadınlara odaklanmaya karar vermiş, bununla birlikte 2021 hedeflerini ayrıca, yerel yapılanmadaki gücünü sürdürülebilir bir modele oturtmak üzere, mahalli çalışmalarla gönüllü aktivasyonunu hızlandırma, gönüllü bağlılığı ve daha çok İstanbulluya ulaşma temeline oturtmuştur.

Bu öncelik ve hedefler, pek çok konuda birçok faaliyetin bir arada yapılmasıyla gerçekleştirilmekte dolayısıyla tekil proje ya da mahalli çalışmadan çok, aşağıda belirtilen programlarla ilerlenme safhasındadır.

Bütün bunların dışında tüm İstanbullular için en öncelikli konunun, İstanbul’un potansiyel İstanbul Depremi olarak görülmesi nedeniyle bu konuda yine birbirine paralel projelerden oluşan bir Deprem Programı uygulamaktadır.

İkinci olarak, toplum gücünün ancak kadınla artacağı, ayrıca pandemi sürecinin de yarattığı sorunlara bir katkı olacağı ortak görüşüyle, Kadın Emeği Programı hayata geçirilmiştir. Kadınların kişisel gelişimine katkı yaratmak dışında, kadın el emeğinin geliştirilmesi ve kendilerine gelir yaratacak kanallar oluşturulmasına yönelik olarak birbirini tamamlayan pek çok çalışma ve proje eş anlı olarak yürütülmektedir.

Yine İstanbullu çocuklar ve gençlerin akademik ve kişisel gelişimlerine yönelik çok geniş kapsamda, tüm faaliyet alanlarını içerecek şekilde birbirinden değerli proje ve çalışmalar hayata geçirilmiştir.

Yapılan tüm çalışmaları www.istanbulgonulluleri.org adresinden ve İstanbul Gönüllüleri sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.

İstanbul Gönüllüleri'ne nasıl katılınabilir?

Gönüllü olmak üzere ilk başvuru www.istanbulgonulluleri.org adresinde yer alan Gönüllü Ol sekmesinden girerek yapılabilir. Gönüllülerin sahada ve diledikleri alanda çalışabilmeleri için başvuruların ardından takip eden toplantı ve eğitimlere katılmaları gerekmektedir.

Son değişiklik Cuma, 05 Mart 2021 13:47
Yorum yapmak için oturum açın