Özet akışı bulunamadı.
Pazartesi, 17 Temmuz 2017 16:13

Adalar Müzesi’nde iki yeni sergi

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

14 Temmuz Cuma akşamı 19.30’da Adalar Müzesi Büyükada Aya Nikola ana binası orta bahçesinde düzenlenen etkinliklerle açılacak “Sürgün Kayıkları” ve “İstanbul’da Seyrüsefer” sergileri 30 Eylül’e kadar ziyaret edilebilecek. Sergiler, Adalar Belediyesi, Adalar Kent Konseyi, Adalar Vakfı ve Adalar Denizle Yaşam ve Kültür Derneği destekleriyle hazırlandı.

surgun kayiklari davet 280x

Sürgün Kayıkları

Büyükada’nın terk edilmiş kayıkları, sürgün hikâyeleriyle yeniden hayat buluyor

Büyükada’da yaşayan tekstil sanatçısı Gül Bolulu’nun uzun zamandır hayalini kurduğu tasarımlarını gerçeğe dönüştürerek; sürgüne gönderilen insanların umutsuzluklarını, hayal kırıklıklarını, bilinmezliklerini ve korkularını anlattığı, terk edilmiş kayıklar ve Ödemiş ipeğinden yelkenleri buluşturan Sürgün Kayıkları sergisi 9 Temmuz’dan itibaren Adalar Müzesi Aya Nikola Hangar orta bahçesinde, 09.00 – 18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak görülebilecek. Tarih boyunca yelkenliler ve sandallarla gerçekleşen sürgünlerden esinlenilerek hazırlanan sergide her bir yelkenin ve sandalın ayrı bir hikâyesi olacak. Eski tekneler ve Ödemiş ipeğiyle özenle hazırlanan bu tasarımlar aracılığıyla, yurtlarından ayrı kalan insanların acıları saygıyla anılacak.

Tekstil Sanatçısı Gül Bolulu, projesini şöyle anlattı: “2016’da Marmara Üniversitesi Rektörlük binasında düzenlenen “Bezce” sempozyumunun bir parçası olarak yaptığım tasarımda Ödemiş ipeklerini ve 1942 yıllarında Ayvansaray’da üretilen küçük bir sandalı kullanmıştım. Buradan yola çıkarak yelken ve tekne ile ilgili birçok tasarım hazırladım. Hayallerim her geçen gün biraz daha büyüyordu. Hayallerimi paylaştığım arkadaşlarımla sergi mekanı düşünürken Büyükada’ da bulunan Adalar Müzesi’nin uygun olabileceği kanısına vardık. Mekan Adalar olunca, burada gerçekleştirilecek sergi fikri bende sürgün, deniz, rüzgar, insan ve tarih sözcüklerini çağrıştırdı. Adaya geldiğimden beri birçok sürgün hikayesi dinlemiş olmam ve sürgünün hala devam ediyor olması Adalara bakışımı etkiledi. Adalarda sürgün edilen ilk kişi Ermeni Piskoposu I. Narses’in ardından, yüzyıllar sürecek sürgün geleneği devam etti. Adalar Bizans döneminde, buradaki manastırlara ithafen Papadonisia olarak biliniyordu. Bu manastırlar buraya sürgün edilen ve bazıları Konstantinopolis’e asla dönmemiş imparatorlar, imparatoriçeler, patrikler sayesinde ünlenmişlerdi. Sürgün Kayıkları sergisinin hikayesi de bu sürgün hikayeleriyle başlar. Bu yelkenliler, sürgüne giden kişilerin umutsuzluklarını, bilinmezliklerini belki de korkularını da onlarla birlikte taşımışlardı. Bu sergide hayalimdeki yelkenlilerle, bu sürgün hikayelerine birazcık da olsa ses vermek istedim.”

seyrusefer davetiye 280x

Pazar Kayıklarından Şehir Hatlarına İstanbul’da Seyrüsefer

Araştırmacılığı, kitapları ve sahip olduğu dev Adalar-İstanbul arşivi kadar, usta işi çizimleriyle de tanınan Akillas Millas’ın 35 yıldır kitapları için yaptığı çizimler arasında Marmara ve İstanbul deniz araçları önemli yer tutuyor. Adalar Müzesi tarafından kitaba dönüştürülen bu çizimler, “Pazar Kayıklarından Şehir Hatları’na İstanbul’da Seyrüsefer” sergisiyle, 14 Temmuz Cuma günü, Aya Nikola Hangar orta bahçesinde ziyaretçilerle buluşmaya hazırlanıyor.

Akillas Milas’ın çizimleri arasında Adalar’ın ve Marmara’nın balıkçı tekneleri de var, yük taşımacılığında kullanılan yelkenliler de, yolcu taşımacılığında kullanılan yazar kayıkları da var, buharlı ve dizel gemiler de. Akillas Millas, 2017 yılında bu çizimlerini Atina’da yayınlanan bir ajandada topladı. Şimdi de bu çizimler Adalar Müzesi tarafından bir sergiye ve kitaba dönüştürülüyor. Akillas Millas’ın çizimleriyle hayat bulan “Pazar Kayıklarından Şehir Hatları’na İstanbul’da Seyrüsefer” isimli sergide Marmara, İstanbul ve Adalar arasında son 500 yılın taşımacılık tarihi gözler önüne seriliyor. 14 Temmuz 2017 Cuma günü, Adalar Müzesi’nin Büyükada’daki ana mekanında, orta bahçedeki sergi alanında açılacak.

Akillas Millas’ın şimdiye kadar yayınlanan kitapları ise şöyle:

Oğlunuz Er Yorgos Savaşırken Öldü (1983) (Türkçe baskısı 2004); Halki (1984) (Akademi Ödülü); Prinkipo (1988); Proti- Antigoni (1992) (Akademi Ödülü); Propontis (1992); İstanbul Mühürleri (1996) (Akademi Madalyası); Kadıköy Terkos Mühürleri, (2000); e Princes Islands, (2001); Pera, the Crossroads of Constantinople, (2003) (İngilizce’ye çevrildi); Constantinopolis (Sur İçi Eski İstanbul Kiliseleri, 2 cilt, 2005); Türkiye Havadan, 2006 (Türkçe’ye çevrildi); Ktimatologion (Büyükada Kadastro), (2006); Trabzon, 2 cilt, (2008); Halki, Arta Kalanlar, (2009); Büyükada Aya Yorgi Manastırı, (2011); Hala Hatırlıyorum, Büyükada (2013 Temmuz’da Büyükada Çınar’da açılan Adalar Müzesi’nin 2013 Sergisinin kitabı, Türkçe-İngilizce); Büyükada, Ada-i Kebir (2014); Hala Hatırlıyorum Heybeliada, 2015 (Türkçe – İngilizce); Hristos, 2016; Vessels of Marmara, 2017.

 

 

Son değişiklik Salı, 18 Temmuz 2017 15:54
Yorum yapmak için oturum açın